Лариса Якубова: Искат светът да бъде под знака на ковашкия чук, това е кръвожадното чудовище на „руския свят“

Путинизмът е нова историческа версия на тоталитаризма, искащ да формира бъдещето на човечеството

Лариса Якубова

Лариса Якубова

Това вече не е държава, не е социум, това е онкологично болна политическа система

Русия е колективният Путин, с абсолютно лъжлив мироглед, черна магия, казва известният историк, член-кореспондент на Академията на науките на Украйна

Интервю на Дмитрий Волчек, Радио „Свобода“

 - Смята се, че идеологията на „руския свят“ възниква от учението на Пьотър Шчедровицки. Сега той твърди, че е имал предвид нещо съвсем друго, различно от агресивната експанзионистична идеология.

- Да, Шчедровицки е един от първите, които използват израза „русский мир“ („руски свят“). Той го интерпретира като системно явление, като информационна, смислова, икономическа мрежа. Основното му послание е, че за вписването на Русия в глобалния свят са необходими всички ментални, културни, икторически, икономически ресурси на предишна Русия, които да бъдат използвани, за да бъде построена Русия в глобален контекст. 
Но прародителите на квазиархаичната и квазимитологична конструкция, която наблюдаваме сега, са евразийците.
През 20-те години на миналия век евразийците не използват понятието „руски свят“, но присъстват конструкциите „Светата Рус“, „Велика Рус“, „руско пространство“. 
Това не е точно идеология, това е по-широко явление – мироглед, и в основата си е конструкция, създадена именно от евразийците.
В края на 20-те години те търсят причините за краха на Русия в моралния упадък, в неправилните културни, политически и социални заемки от Запада.
Съвременните проповедници на „руския свят“ добавят собствени представи, митологизирана история, православие в неговата най-консервативна версия и по този начин създават синтетичен продукт, съумяват много ловко да съединят несъединимото, нещо въздействащо върху менталността и психотипа на постсъветските граждани, където и да се намират.
В съвременната му интерпретация „руският свят“ има хиляди и хиляди интерпретатори, които много често нямат нито лице, нито фамилия. Това е продукт, който вече живее собствен живот. 
Най-опасни са дори не тези интерпретатори, а възпроизвеждащите се като информационен шум откъси от произволно съчетани текстове, които постоянно се въртят в медиите и присъстват в речите на представителите на властите. 
Специфичното е, че той излиза далеч извън сферата на политическия живот и продуцира най-страшното – ненавист към всички извън него.

- В книгите си Вие предсказвате, че ще има война. Кога и как стигнахте до извода, че този мироглед, за който говорите, ще излезе от аудиториите и ще излезе на бойното поле, и ще хвърли предизвикателство на европейската цивилизация?

- Какво имаше за предсказване? Войната в Украйна продължава от 2014 година. Аз започнах с изучаването на така наречената „руска пролет“ в Донбас и цялото информационно поле, което съпровождаше тези идеи. Потапянето в медиите проповядващи „руския свят“ още преди конфликтът да стане очевиден за всички, беше потапяне в свят на демоните на войната и ненавистта. 
Този свят от 2014 година увеличаваше потенциала си, той беше финансово подхранван, поддържаха го и кадрово. 
Развитието на конструкцията „руския свят“ е много мащабно и започна да се променя след „оранжевата революция“. От този момент и започва победното шествие и оформянето на тази концепция.
Идеите за борба с колективния Запад именно на територията на Украйна и чрез унищожаването на украинския политически проект, а и на украинците като такива, звучаха съвсем неприкрито.
Но одобрението за тази идея в онзи момент и в Русия, и в Украйна, е в рамките на статистическата грешка. Затова и СБУ и украинските политици твърде дълго смятаха „руския свят“ за дело на маргинали, ненормалници, на които не трябва да се обръща внимание.

- Съгласна ли сте с тезата, че това, което наблюдаваме сега не е триумф на „руския свят“, а неговата агония?

- Дмитрий Шушарин написа „Руският тоталитаризъм“ и в него говори, че това е „триумф на руския тоталитаризъм“. Ние живеем в точка на бифуркация (раздвояване – бел. ред.) и дори най-просветленият ум едва ли ще ви каже какво ще е бъдещето. 
Но е ясно, че присъстваме на раждането и оформянето на исторически нова версия на тоталитаризма. 
Путинизмът е нова историческа версия на тоталитаризма в декорациите на информационното общество и ерата на постистината, и която използва ресурсите на пропагандата и политтехнологията, за да формира бъдещето на човечеството. Именно това е тяхната идея, тяхната мисия. А дали ще успеят зависи от останалото човечество.

- Има ли ахилесова пета „руският свят“, може ли да бъде сразен?

- Безусловно. Всички версии на тоталитаризма имат своя край. Тази система е саморазрушаваща се, мъртвородено небитие. Често сравняват руснаците, които се намират под въздействието на тази конструкция със зомбита – те на са живи, но основната им задача е изтребването на всичко живо.
Това вече не е държава, не е социум, това е онкологично болна политическа система.
За съжаление, имайки предвид примера на Съветския съюз, ние сме принудени да отхвърлим наивното убеждение, че с природната смърт на тоталитаризма приключва дадена ера в живота на определен народ и край. 
Изследванията на Лев Гудков ни показват, че съществува възможност за връщане на тоталитаризма, показват го социологическите проучвания.

- Формата е друга. Ако някой в брежневските времена беше казал, че Русия ще заличава от лицето на земята Харков и градовете на Донбас, при това с православно благословение, щяха да го вкарат в лудница.

- Формата е друга, същността е тази. Защото става дума за масова десубективизация, за формирането на фикс идея и превръщането на част от населението във фанатизирани последователи.
Това, което започва през 1917 година, и то не просто в мащабите на Съветския съюз, а на целия свят, това е матрицата на тоталитарното мислене, която завзема десетки милиони хора, смятащи, че само техния образ на живот и тяхната представа за света има правото на съществуване, а всички останали са длъжни да се подчинят.
Ужасът на ситуацията и заплахата за света е, че този продукт „руски свят“ изправя света на ръба на съществуването, подменя ценностната платформа на юдео-християнската цивилизация, сформирана за 2 хиляди години и системата на либералната демокрация, предлагайки да бъде променено всичко и да превърне света в свят без правила.

- Като "ЧВК Вагнер"?

- Да, свят, в който правилата ще се определят от ковашкия чук (ЧВК „Вагнер“ екзекутира с ковашки чук наемник избягал от военната си част-бел. ред.) Законите ще съчинява този, в чиито ръце се намира чука. 
„Руският свят“ е обещание за бъдеще, в което човек за човека ще е враг, звяр. Това е обещание за светло бъдеще чрез унищожението на вся и всьо.
При това играта е без правила, те се определят на племенен принцип – говориш ли на руски или не говориш на руски. Всеки здравомислещ човек, даже говорещият на руски и не умеещ да говори на никакъв друг език, е длъжен да разбира, че това не са правила, това е външен признак. И да разбере, че го въвличат в тоталитарна секта с мащабите на цяла държава, деструктивна тоталитарна секта, в която универсалният признак за принадлежност е руският език. Всичко останало автоматично се занулява, превръща се в нещо, което няма право на съществуване. 

- Нещо като перманентната революция проповядвана от Троцки?

- Там идеята е дори по-хуманна, макар и абсолютно утопична. А тук посланието е съвсем друго. В най-консервативното крило ва тази огромна ментална платформа „руския свят“ в дугинова интерпретация става дума за унищожаването на света, който просто няма право да съществува, защото той е квалифициран от проповядващите „руския свят“ като „абсолютното зло“.

- Дмитрий Биков каза, че Русия не е обкръжена от НАТО, а от бъдещето и с това бъдеще тя воюва. Вярно ли е?

- За мен основното е, че Русия воюва сама със себе си, тя унищожава себе си и Бога в себе си. Тя се намира в пиковата точка на отрицанието на Божия образ в себе си. Тоест, това е отрицание на субектността на човека, който се явява Божий образ. 
Русия е колективният Путин, който е стъпил на целия този пласт архаични, квазимитологични представи. Това е абсолютно лъжлив мироглед, черна магия. 
Става дума за унищожаването на човека като същност не само биологична, но духовна и интелектуална.
Залогът е и руснаците, и рускоезичните, да бъдат натикани в гето, в което човек ще живее и ще се ръководи от мислите на колектвния Путин и правилата на ковашкия чук на Пригожин.
Това не е просто война с бъдещето, а стремеж да не се позволява на хората да живеят щастливо, така както е прието да се разбира щастието в съвременното ниво на цивилизация.
Това е проект, който предлага племенно съществувание, племе, в което всички живеят с мислите на един стар човек с много посредствено образование. 
Основната задача на този колективен фантом, който управлява Русия е в това хората, които представляват демографската основа на властта на този фантом да са толкова бедни интелектуално, духовно и културно, че да не забелязват примитивизма, злобата, ненавистта, наглостта, лицемерието, подлостта, низостта и лъжите на хората, които претендират за световно господство.
Путинска Русия воюва за това светът да спре, да не иска нищо, да не мечтае за нищо, да не открива нищо, просто да стои в ъгъла, да търпи да бъде наказван и покорно да се подчинява.
В тяхното прекрасно бъдеще всички покорно ще изпълняват отредената им функция на демографски ресурс за построяването на нови дворци за избраните, а всички останали ще живеят като племе лишено от правото на човешко съществуване и собствени мисли.
Ето за това се бори колективният Путин. 
При това всичко се прикрива с думи за моралния упадък на западната цивилизация, за нейната бездуховност, за това, че отдавна е време да бъдат спрени всички тези извратеняци.
Всичко това е просто само поредната пиеса на хора, които искат за закрепят своята власт навечно и да лишат другите, които не влизат в тяхната глутница и техните потомци да живеят човешки живот.

Превод: Faktor.bg