Методи Андреев: Агентите на ДС в парламента не са интересни, има поне двама засекретени, с досиета в Москва

Това са хора от оперативно мероприятие „Възраждане”, имат изразено антируско говорене, уж са десни, но винаги са работили за Кремъл

Методи Андреев

Методи Андреев

Преди падането на комунизма в СССР са филмирани и изнесени агентурните дела на около 3500 – 5500 български граждани 

Това са тайните агенти са невидимата пета колона на Русия, на тях се крепи олигархично-мафиотският модел, казва пред Faktor.bg първият председател на Комисията по досиетата

Интервю на Мая Георгиева

-  Г-н Андреев, за първи път в новия парламент от началото на прехода агентите на ДС ще бъдат под 10 – само пет, добър знак за демокрацията ли е това?

-  Разбира се че е добър знак, но не трябва да се забравя, че от тези шест партии, които влезнаха в този парламент, само в листата на „Демократична България” нямаше нито един кандидат, свързан с тоталитарните репресивни служби. Все пак в кандидатските листи се оказа 87 агенти на ДС и Военното разузнаване. Някои от тях бяха на задни места в листите, или партиите им не минаха бариерата от 4%, заради това няма да бъдат в бъдещото Народно събрание. Големият наплив от агенти за новия парламент е показателен, че преобладаващата част от политическите партии у нас нямат принципна позиция по тази чувствителна за обществото тема, а някои дори се гордеят, че са били част от тези репресивни структури. Странни са ми от партия ГЕРБ, които прокламират, че са против агентите на ДС и са десни, но в миналия парламент имаха  в редиците си знаков агент на ДС с псевдоним „Николай”. Той беше най-цитираният пиар на Бойко Борисов. На настоящите избори отново допуснаха в кандидатските листи човек на ДС. Всъщност самият лидер на партията не крие връзките си хора от тези структури като например агент „Гора”, директор на Югоизточно горско предприятие. Да не забравяме, че и самият Борисов  е предложен за главен секретар на МВР от знакова фигура на БСП и генерал от ДС - Бриго Аспарухов.

-  В новия парламент „славата” остава само за БСП и ДПС?

-  По традиции в тези партии винаги е имало много агенти, те не се гнусят от тях, още повече, че самото ДПС е създадено от ДС и контролирано от нея. Присъствието на агенти в партийните парламентарните редици е несъвместимо с претенциите за модерно ляво и модерно либерално. Всъщност, ако търсим задкулисните връзки между ГЕРБ, БСП и ДПС, то в основата им е ДС.

- Но от години се говори, че има и много унищожени досиета, има необявени агенти, а се знае и за една специална група  „възрожденци”, чиито дела  били изнесени през 1989 г. на Лубянка в Москва, където е централата на КГБ. Дали в новия парламент има скрити „лимонки”?

-  Това е най-болната тема на прехода. Особено интересно е оперативно мероприятие „Възраждане”. В тези архиви се крие тайната и отговорът, защо България е толкова корумпирана, защо сме Троянски кон на Русия в ЕС и НАТО. Защо уж по времето на десния Бойко Борисов беше построен Руски или Турски поток, който защитава  интереси на Путин и „Газпром”, защо продължа да се реанимира проектът „Белене”, защо често вместо българския национален интерес обслужваме задунайския? Отговорите могат да бъдат намерени в тези тайни архиви, които все още не са известни на обществото.

- Припомнете каква точно е била конспирацията с план „Възраждане”?

-  Този план стартира след 1982 година по заповед на Москва. Движеща фигура на политическо ниво е бил Андрей Луканов. Основно по реализирането му е работило Шесто управление на ДС, под ръководството на ген. лейтенант Боян Велинов и с активното съдействие на ген. Нанка Серкеджиева. Трябвало е да бъдат подготвени списъци на български граждани с добро образование, амбиция за кариерно развитие, перспективни млади кадри, но задължително да бъдат част от структурите на ДС - агенти, явочници, секретни сътрудници, лица за доверителни връзки. Целта е да бъдат използвани в бъдещата нова политическа ситуация, която са очаквали да се развие в бившите социалистически държави. Но да служат за целите и в полза на интересите на Кремъл. Затова са нарекли плана „Възраждане”, тоест участниците в него в един момент е трябвало да допринесат за възраждане на загиващата през 1982 година системата в България. При стартирането на „Възраждане”  досиетата на тези лица в България са унищожени, като предварително са филмирани и изпратени в СССР. У нас за тях няма никакви официални документи, но те са особено ценни и дълбоко законспирирани, и са подготвени да бъдат използват в различни свери на живота за влияние в полза на Кремъл. Това всъщност е невидимата пета колона на Русия.

-  Виждал ли сте документи от това секретно  мероприятие?

-  Виждал съм такива документи и то от различни източници. Става дума за ксерокопия с имена на лица, чиито досиета са били подготвени за изпращане в Русия, след като са били одобрени. Оригиналите на тези списъци, които са правени и на национално, и на окръжни нива са предадени на съветските служби, но някои копия от тях са запазени. В  списъците, които съм виждал, подписани от ген. Велинов има много интересни лица –  двама бивши премиери, министри на България от различни правителства,  лидери на партии от годините на прехода, висши магистрати, един главен прокурор с демократичен ореол, топ адвокати, бизнесмени, интересни журналисти и т.н.

-  В новия парламент има ли "възрожденци"? 

-  Видял съм малка част от тези списъци, но знам, че са били изпратени досиетата на около 3500 – 5500 български граждани в Москва. В 45-то Народно събрание има  поне двама, а може би трима. Ще следим действията им. Трябва да се знае, че тези лица никога няма да бъдат обявени, защото, повтарям - документите ги няма в нашите институции. Могат да станат ясни само, ако руските служби ги осветят, но те нямат интерес от това, защото са техни агенти за влияние. Тези лица не са завършили никакви школи в Москва, дари някои никога не са стъпвали в Русия, но през ДС са станали техни агенти за влияние. 

-  Какъв е профилът им?

-  Разнообразен, но преобладават предимно хора с десен и демократичен профил, защото са създавани за това време – да пробият в демократичните структури. Това е обяснението за неуспеха и провала на автентично десните и демократични сили в годините на прехода. Говорим предимно за лица, които при падането на комунизма са били 25-30-годишни, добре образовани, завършили езикови гимназии, с интереси към западния свят. Много от тези, за които знам неофициално, че са "възрожденци", в публичното пространство днес имат изразено антируско говорене, така са легендирани. Но  в действителност винаги са работили за Москва. Ако се направи детайлен анализ на действията на тези хора в годините на прехода, ясно ще се открои, че уж са сини и демократи, но във важни за интересите на Кремъл моменти  са взимали решения в техен интерес. Така е установен  у нас руски модел на управление – олигархично-мафиотски модел, както го нарича бившият депутат Панайот Ляков. Смисълът на това оперативно мероприятие е следният – когато едно лице попадне във важна за интересите на руснаците публична структура, партия, бизнес и т.н., Кремъл се превръща невидимо в негова ракета носител, за да заеме водещо място и да се реализира успешно. Затова много от тези лица по времето на демокрацията са направили сериозна кариера и днес са със сериозни възможности, заемали са и заемат важни позиции. Някои от тези "възрожденци" са в основата на създаването на масонски ложи и олигархични кръгове, които са част от руското корупционно проникване в България. Няма съмнение, че най-ефективната власт е тайната власт, това е задкулисието. Този модел не е конспиративен, а работещ блестящо през различни исторически периоди. Да си спомним Ерих Хонекер, който беше дълги години първи секретар на ГЕСДП и беше първи държавен и партиен ръководител на ГДР. Той е бил таен агент на ГЕСТАПО, а делото му се е пазело години наред в личния сейф на Ерих Милке, който е бил върховен ръководител на германската държавна сигурност ЩАЗИ. Милке е бил агент на Москва, така са дърпали конците на Хоникер през целия социализъм. Има исторически податки, че и в България се е случило същото. След 1956 г. у нас на власт идват лица, които са били агенти на Никола Гешев, а досиетата им са били изнесени в Москва. Кремъл има опит в подобен вид конспиративни игри, а по времето на БКП са имали пълната подкрепа на най-висше ниво да извършат един качествен подбор, за да ги използват в перспектива за 20, 30, 40 години в полза на своите интереси, но във демократична и натовска България. Затова не трябва да се учудваме, че структурата на българската държава и родните корупционни схеми са едно към едно пренесени у нас от Русия. Затова не се учудвайте, когато видите нелогични действия на български политици и държавници, имащи ореола на демократи, а обслужващи интереси на Кремъл.