Мохамед Халаф: Русия няма ресурса да бъде световен играч в Близкия Изток, Путин има интерес от диалог с Джо Байдън

Кремъл не направи нищо в Сирия, освен да се справи с опозицията на Башар Асад

Мохамед Халаф

Мохамед Халаф

Новият американски президент трябва да удължи военното ембарго над Иран, за да спре тормозът над останалите арабски страни в района

В Залива ще разчитат Израел да гарантира защита от шиитските военни групировки, каза пред Faktor.bg известният арабист и анализатор 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Халаф, рано ли е да се говори все още за Джо Байдън като за новия американски президент? 

- Все още не знаем до къде ще доведат тези спорове в САЩ и как ще свърши процедурата. Според моето наблюдение, Джо Байдън ще е новият американски президент, въпреки претенциите на Доналд Тръмп. Смятам, че предаването на властта ще се случи точно на време. Дано всичко това обаче не доведе до хаос и сблъсъци в САЩ по-нататък. Нещата обаче отиват към потвърждаване на победата на Джо Байдън. 

- С какво ще се промени политиката на щатите към Близкия Изток с избора на нов държавен глава? 

- Въпреки някои прогнози, че Джо Байдън ще направи големи промени в политиката на САЩ към Близкия Изток и ще се върне към тази на Барак Обама. Но мисля, че има неразбиране към същността в мисленето и в стратегията му. Като президент, той няма да бъде същият, както като вицепрезидент на Барак Обама. Джо Байдън ще изгради собствена политика. Със сигурност в неговия екип ще бъдат поканени експерти от този на Барак Обама. Новият държавен глава много добре разбира различните процеси в политиките на Близкия Изток. Той си е изградил богата експертиза и има дълбоки познания в тази посока. Джо Байдън може би частично ще повтаря политиката на Барак Обама, защото Близкият Изток вече се е променил от 2016 г. Ние виждаме в региона нова политическа действителност. В последните седмици Доналд Тръмп успя да постигне различни споразумения между Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Израел. Има индикации и други арабски държави от региона да се присъединят към тези споразумения. Говори се, че Джо Байдън щял да промени мирния процес между палестинците и израелците и ще заеме друга позиция спрямо Тел Авив и спрямо т.нар. „сделка на века“, която беше лансирана от Доналд Тръмп. Не мисля, че той ще тръгне към нейното анулиране. И като вицепрезидент, Джо Байдън е помагал за стабилността на Израел. Военната помощ, която САЩ е оказвала там, е вследствие на споразумение от 2016 г., когато Джо Байдън беше вицепрезидент. Доналд Тръмп докрай подкрепяше премиера Бенямин Нетаняху. Някои от анализаторите твърдят в същото време, че Джо Байдън няма добро отношение към израелския министър-председател. Аз обаче смятам, че това не е така, защото самият Нетаняху изпрати поздравителна телеграма до новия американски президент, в която се казва, че двете страни са в приятелски отношения от дълги години. Джо Байдън ще има различна политика за решаването на проблемите между палестинците и израелците. Той ще върне финансовите помощи, които бяха спрени от Доналд Тръмп. Байдън обаче ще настоява да има отчет от страна на институциите в Палестина. Ще иска да се гарантира, че парите няма да отидат при камикадзета или при терористи, които нападат Израел. 

- Тази гаранция не беше ли поискана от Доналд Тръмп преди това? 

- Доналд Тръмп също поиска от палестинската власт това да бъде декларирано, че парите, които ѝ се дават, няма да отидат в ръцете на терористите. Тя обаче му отказа. Самият президент Махмуд Абас заяви, че няма да спре да дава помощи на тези семейства и „герои“, както той ги нарича. Джо Байдън няма да позволи подобна политика да продължи и ще подкрепи процеса още държави да се присъединят към мирното споразумение, което беше подписано през последните седмици, защото говорим вече за нова, качествена промяна в отношенията между арабските страни и Израел. 

- По какъв начин обаче Джо Байдън ще стимулира и ще убеди още арабски страни да се присъединят към това споразумение с Израел? 

- Към споразумението се очаква да се присъединят още Оман, Саудитска арабия и Мароко. В държавите има известно притеснение, че Джо Байдън ще промени политиката на САЩ спрямо Иран. Ако това се случи, те искат гаранция, че Израел ще защити тяхната сигурност. Те се опасяват, че може да бъдат изоставени от САЩ след Доналд Тръмп и да се допусне трансшиитските въоръжени групи, които са проирански, да правят каквото си искат срещу тях. Страните в региона се страхуват за своята национална сигурност. Затова разчитат, чрез сътрудничество с Израел, да спрат агресивната политика на Иран. 

Ще има ли промяна в политиката на Белия дом към Иран?

- По време на своята кампания Джо Байдън заяви, че ще се върне към атомното споразумение със страните от Съвета за сигурност към ООН. Това се тълкува като промяна и в отношенията с Иран. Аз обаче очаквам, че Джо Байдън може да се върне към това споразумение, но при определени условия. Барак Обама не беше включил фундаментални въпроси към атомното споразумение. Не беше помислено за срока на договора, защото след 5 години на практика Иран ще има свободата да се върне към опитите за създаване на атомна бомба. Тук точно Джо Байдън ще настоява за увеличаване на този срок до 2030 г., например, за да се работи по прекратяването на намесата на Иран във вътрешната политика на съседни страни. Американският президент трябва да включи в списъка с условията спирането на балистични ракети от иранска страна. Според мен, той ще постави тези фундаментални въпроси, защото много добре осъзнава, че ако се откаже, ще доведе до катастрофална промяна в отношенията в Близкия Изток, засилвайки ролята на Иран. Това, практически, ще създава само нови войни в района и ще увеличи силите на организации като Ислямска държава. Мисля, че няма да се случи, както искат някои хора. 

- Може ли Русия да обърка плановете на Джо Байдън в Близкия Изток?  

- Ако гледаме политиката на Русия в момента, Владимир Путин не успява да развие позициите си в този регион. През септември 2015 г. той реши да се намеси в конфликта в Сирия и каза, че всичко това няма да продължи повече от 3 месеца. Вече станаха 5 години… Единственото, което успя Владимир Путин да направи в Сирия, е да ликвидира опозицията срещу Башар Асад и да укрепи позициите му. Сирия все още е окупирана от Иран, Турция и САЩ. В държавата има икономически колапс, но не и политически процес. В Сирия не се върнаха дори бежанците от съседни страни като Ливан, Йордания, Ирак и Турция. Те нямат желание да го направят. В крайна сметка президентът Владимир Путин не постигна абсолютно нищо, защото Русия няма ресурси за възстановяването на Сирия. За това са нужни около 400-500 млрд. долара, а тези пари Москва ги няма. Те могат да дойдат от САЩ, от Европейския съюз и от богатите арабски държави, които декларираха, че няма да участват в никакво възстановяване на Сирия, докато в страната не започнат политически процеси с преходно правителство, нова конституция и избори за нов президент. В същото време, руският президент посъветва сирийския диктатор да работи за това, да се връщат бежанците от различните точки по света. Владимир Путин много добре знае, че няма как да се случи, ако няма възстановяване на сирийската държава. Тази година САЩ подписаха санкции срещу Русия, Иран и всички държави, които подкрепят режима на Башар Асад. Владимир Путин в момента търси изход, за да намали военното си присъствие в Сирия, защото Русия преживява сериозна финансова и икономическа криза заради ниските цени на петрола и пандемията. Така че не виждам как Владимир Путин може да създаде трудности на администрацията на САЩ в региона. Напротив, Владимир Путин има интерес от диалог с Джо Байдън, за да се постигне разбирателство по различни точки и да се избегне конфликт между двете държави. 

- Защо тогава Кремъл започва битки, за които страната няма капацитет и са обречени? 

- Един от мотивите, които определят политиката и новата доктрина на Владимир Путин, е да върне Съветския съюз в региона. С намесването в Сирия и създаването на военната база там, се цели да се покаже на САЩ и на света, че Русия е фактор в Близкия изток, защото САЩ вече не признават Русия като световна, а като регионална сила. Владимир Путин иска да получи това признание и да бъде допуснат до световната маса за преговори, където да обсъжда всички въпроси. САЩ няма да го позволят и да дадат такава роля на Москва в този момент.