Росен Елезов: С активни мероприятия се опитват да убедят колко „обичаме“ Москва, за да бъдат отчаяни мислещите хора

Т.нар. президент не е истински държавен глава, а е включен в проруската мисия с кухите си празнословия

Росен Елезов

Росен Елезов

Надявам се разследването срещу Румен Радев да продължи и да се провери дейността му като военен 

Няма да простя никога на комунистите, че изровиха костите на Гоце Делчев от двора на църквата в Благоевград и ги подариха на Скопие, казва пред Faktor.bg известният режисьор

Интервю на Васил Василев

- Г-н Елезов, как си обяснявате, защо резултатите на „Pew Research Center“ от 2019 г., направени сред 33 страни, показват, че България е с най-добри нагласи към Русия на Владимир Путин? 

- Според мен става дума за активно мероприятие, целящо да отчае  мислещите хора до такава степен, че да намразят първо себе си, а след това и страната, в която са се родили. Или по-скоро да загубят  земята на дедите под себе си и усещането за общност с ближния, в името на благородната национална кауза и избор – да бъдеш истински свободен в общността на свободата. На повърхността отчайващите резултати, ако може да се вярва на почтеността на тази т.нар. анкета, водят до униние, безсилие и накрая примирение от мнозинството поклонници на чуждата и враждебна  нам империя. И какво ни остава - само да въздъхнем от безсилие и мъчителната мисъл, че страната ни е обитавана от две различни, взаимно изключващи се нации. Но под тази повърхност се оголват кучешките зъби на лабораторно заченатите манипулативни схеми, разработвани в центровете за дезинформация на Кремъл. Неслучайно в публичното пространство битуват подозрения, че „Pew Research Center“ работи с  базираната в Париж Taylor Nelson Sofres  плюс придобитата част от агенцията BBSS - Gallup International на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, явно стоящи, както обикновено в сянка. За приятелите и съмишлениците няма съмнение в ролята им на създатели на недостоверни, меко казано, манипулативни социологически проучвания. Доказателство за това са тоталните разминавания на техните анкети в предизборните ситуации в страната. И ако съмненията за (съ)участието им и в това проучване се потвърдят, то и афишираната нестихваща любов на толкова много проценти от българите към една авторитарна държава, може да се окаже пореден балон.  Задавам си въпроса, дали случайно с въпросната анкета  на „Pew Research Center“ се появиха синхронните действия на  Сдружение „Инициатива Единение“,  на президента Радев,  Библиотекарския институт, БСП и най-вече активираното проруско формирование „Възраждане“, явно призвано да свали правителството и създаде сходна със ситуацията преди години, довела без избори вредното правителство на Орешарски. Като антибългарско и антиевропейско формирование, обслужващо чужди, нездрави интереси, то плаче да бъде забранено. Неслучайно се появиха доказателства за финансиране на крайно десните партии в Европа, за да ерозират те европейските демокрации и профанират морално ценностната нравственост  на ЕС. В такъв момент нормалният човек си казва, че подобна анкета, показваща "всенародната" любов към чужд, враждебен на България и Европа, антидемократичен режим и авторитарния му вожд, е свръх национален мазохизъм. 

- Беше ли включен и Румен Радев с критичните си речи в поредния сценарий?

- Т.нар. президент не е истински държавен глава, обединител на нацията. Той определено изпълнява мисия и се включва активно в цялата тази кампания за дискредитиране и сваляне на правителството, което за мен означава, че всичко е организирано в някакъв център извън пределите на страната. Неслучайно в такива слаби звена като Словакия и България се появяват подобни резултати. Защо обаче президентът не излезе и не каза дума за СРС-тата в своя защита, в смисъл верни ли са, манипулирани ли са, има или не конфликт на интереси с неговата принцеса, а предпочете да атакува правителството в съглашателство с прокуратурата за неговото дискредитиране?  „Нападението е най-добрата защита“. С критичните си речи  опитва да замете под килима скандала със СРС-тата и да скрие своята собствена вина. Мъчно ми е, че едно евроатлантическо правителство, което се опитва да ни заведе в еврозоната, в един момент се сблъсква с подобни „изследвания“, фейк сайтове, всяващи паника сред хората, за да хукнат те да си теглят левчетата. Румен Радев е много семпъл човек, с лесно предвидими ходове, който не може да ме изненада с елементарния начин, по който реагира в тази ситуация. За него е нормално да тика любовницата си напред, да ѝ раздава постове и привилегии. Той е от този тип хора в обществото, които са свикнали да се уреждат по приятелска линия с мисълта, че всички са му задължени. В това отношение е лесно прогнозируем, но е опасен, след като обслужва, съзнателно или не, чужди интереси. По-рано Иво Христов му пишеше изявленията и той ги наизустяваше, като създаваше по-благоприятен имидж за себе си. Но това време безвъзвратно отмина. Ние никога не видяхме този човек да се поклони пред жертвите на комунизма, както го стори  Росен Плевнелиев, който ходеше в Белене и пращаше всяка година почетната  рота гвардейци там. А това разобличава много повече президента от собствените му кухи, популистки празнословия.  

- Говори се за нова президентска формация, има ли бъдеще в политиката Румен Радев?

- Аз лично се надявам съдебното разследване да продължи да прониква в дълбочина за злоупотребите в армията, защото вече става въпрос за финансови интереси, свързани със значителни доставки, когато Румен Радев е бил фактор там. Нека се види защо един уж голям летец не желае най-модерните изтребители F 16 block 70, а полицейско-патрулните самолетчета „Грипен“, които да не пречат кой знае колко на чужда, ненатовска  авиация. Може би около Румен Радев ще се обединят проруските елементи, но ако той се опита да създаде нов политически проект,  няма как да не бъде маргинален и да е нещо по-сериозно от формированието АБВ на неговия предшественик. Поне се надявам да е така, тъй като каквото и да говорят т.нар. десни, част от тях застанаха едва ли не на колене пред тази марионетка на БСП.  

- Ще успеят ли учебниците по история да опишат достатъчно ясно престъпленията на социалистическия режим?

- Явно няма да стигнем до изучаването на престъпленията на комунизма по някакъв сериозен начин. Безпардонността и агресията на троловете е толкова голяма, че отвращават останалите хора и дори аз самият напуснах една група във Фейсбук, свързана с изучаването на комунизма.      С цялата си агресия обаче, подобни хора завладяват пространството, а ние все повече им отстъпваме. Доколкото знам, за самите учебници по история все още има брожение и не са изчистени от т.нар. университетски велможи. В момента има и голяма игра около избитите от Народния съд, голяма част от които, според някои квази историци, били виновни и било нормално да получат възмездие. Това комуноидно мислене се опитват да предадат на младите хора, като за погребания елит на нацията говорят като за възмездие срещу фашисти. Оказва се, че в България е имало повече такива на глава от населението, отколкото в страните от Тристранния пакт - Германия, Италия и Япония взети заедно. Това че не се осъжда открито и докрай т.нар. народен съд, в който почти е нямало юристи, е пагубно за младите съзнания. В този трибунал са осъдили дори депутатите-спасители на евреите, начело с Димитър Пешев! Твърде жалко е, че се правят опити да се неглижира най-мракобесният в историята ни сталински процес, след който каскетите унищожиха възхода на страната ни десетилетия напред.  Колкото до фашизма и нацизма - правих филм навремето в Йерусалим и в Яд Вашем за явлението "спасение на българските евреи" и никога няма да забравя какво каза изселник от нашите земи от 47-ма година: Благодарение на българския "антисемитизъм" ние всички оцеляхме и останахме живи, и имаме своите поколения. Шапки долу! Това каза с прости думи този издигнал се в израелското общество български евреин. Неговото име бе Виктор Шемтов.

- Защо прокуратурата се захвана с Луков марш и го забрани, а в същото време продължават честванията около 9-и септември и походите към т.нар. Братска могила? 

- Между комунизма и фашизма има знак за равенство. Както има забрана на всички фашизоидни шествия в ЕС, така трябва да се спрат и всички сборища на комунистите. Проблемът с Луковмарш е, че псевдо патриоти и лумпени използват името на големия родолюбец ген. Луков и така го дискредитират. Не може все още в европейска столица като София улици да носят имена на комунистически сатрапи. Такава напримир е кръстена на червената терористка, която убива Луков. Навремето правихме предавания със семиотика проф.Иван Младенов, с които свалихме петолъчките от президентството, но те не могат да бъдат изчукани от съзнанието и от философията на хората с избелели мозъци. Децата всеки ден минават покрай тези паметници, които стават част и от техния живот. Нашето поколение е загубено, но защо да се набиват в съзнанието на младите хора подобни неща? Тази партия трябва да бъде веднъж и завинаги забранена със закон и заклеймена от историята. Не е ли достатъчно това, че се опита два пъти да ни продаде на чужда държава, а след това дори да се гордее със столетната си история? Трябваше ли да ни мачкат танковете, както в Прага и Будапеща, за да дадем днес по-нисък процент в анкетата за любовта към Москва? С покойния проф. Пламен Цветков работихме по проект за  филм "16-тата република". Тази светла личност бе извадила убийствени документи за националното предателство на БКП. Страната ни е била на ръба и само някаква случайност ни е спасила от национален погром. Само това е достатъчно доказателство една такава партия да бъде заклеймена завинаги, с цялата си символика, която продължава да ни натяква. Прави се опит да ни се припомня носталгично някаква квази държава-затвор, в която нямало престъпност, образованието било безплатно, сякаш съществува нещо безплатно,  а заплатата на смачкания от социализма човечец бе 80 лв. И в същото време, ако случайно успее да премине през иглените уши на държавна сигурност  и се сдобие с изходна виза, и излезе на запад, с годишната си соц.заплата я изкара два дни, я не. Днес той си взима шапката и лети където му видят очите по света и се чувства гражданин на света. Всичко това трябва да се повтаря всеки ден, а не да ни се напомня как едно време се ходеше в станциите и се ядеше лоясала супа, докато ти текат лигите, като гледаш чужденците по морето. Тогава България граничеше със запада на изток. Младите хора не знаят колко време се чакаше за изходна виза и ако решиш да отидеш в Гърция, те застрелват на границата. Не са запознати много от тях, че заради един виц те пращаха в лагера в Ловеч и ти счупваха кокалите. 
 
- Говорите за  улици в столицата, но все още има цели градове, които носят имената на комунистически вождове и идеолози. Трябва ли да прекръстим например Благоевград и Димитровград, които напомнят за мрачните времена на соца? 

- В Сърбия, която е проруска държава, дори смениха името на Димитровград, а у нас все още имаме градове и села, кръстени на сатрапи. Аз самият съм роден в Благоевград и ми е мъчно, че носи това име, а не, например, Илинден. Това е град, който е свързан дълбоко с национално-освободителните борби на нацията ни. В момента, в който ни обвиняват, че нямаме нищо общо с Илинденско-преображенското въстание, трябва да си кръстим града Илинден и да натрием носовете на разни съчинени македонци, които не ни допускат до съпреживяване на нашата история. Няма да простя никога на комунистите, че изровиха костите на Гоце Делчев от двора на църквата в Благоевград и ги подариха на Скопие, като оскверниха завинаги гроба му. 

- Над какво работите в момента? 

- В момента работя по филм за втория български корпус в Кербала. В момента обаче има напрежение около Ирак, което вероятно ще ни попречи да отидем там. Освен това правим предаването „До Европа и напред“ в БНТ, в което с интересни събеседници разказваме през всяка една година от създаването на ЕС досега, какво се е случвало по света, у нас и къде сме били ние през всичкото това време. Ще предложим и филма ми "Последната свобода на Георги Константинов", за житието на големия българин на БНТ. Част от комунистическата пропаганда е, че той е бил терорист, взривявайки паметника на Сталин. На всички нива държавата се опитва да го игнорира, макар че е с изключителни познания в електрониката, програмирането. Държавата можеше да използва познанията му в много обасти, но неразградените структури на Държавна сигурност не  допуснаха това да се случи, както не го допуснаха и до Комисията по досиетата навремето.