Васко Кръпката: Облечените в корекомски дрехи разказват колко е добре в соца, детето е в Ню Йорк, а сърцето - в Москва

Основният ни проблем е в Съдебната палата, а не в парламента

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Не искам следващият държавен глава да позволява да бъде унижаван от Кремъл и патриарха на Русия 

Докато Москвич е по-добър от Ролс Ройс, няма да се отървем от носталгията по соца, казва пред Faktor.bg известният рокаджия

Интервю на Васко Василев

- Васко, защо 32 години все още има хора, които искат да се върне комунизмът?  

- Комунизмът не е отречен както фашизмът, но хората са свободни, каквито не бяха в онези времена. Тогава знаем каква беше съдбата на хората, които критикуваха властта. Ние сме хора на крайностите. Родили сме Левски и Ботев, но не знаем къде са погребани. Когато българинът е свободен, изпада в другата крайност – да мрънка от сутрин до вечер и да си търси поводи. Когато нещо не му е наред, казва, че при тоталитарния режим е било „друго“. Аз нямам никаква носталгия по соца, нямам грам желание да се върне и гледам напред. По този повод имам и песен – „Няма връщане назад“. За съжаление, голяма част от нацията се ръководи от нечистоплътни хора, които в повечето случаи са ченгета. Те управляват общественото мнение и медиите, защото не може да се върнат танковете от 1944 г. В соца имаше едно хубаво нещо – място за паркиране. 

- С какво се различават митингите под вдигнатия юмрук от протестите, които правихте в началото на т.нар. "преход"? 

- Когато бяхме на митингите, вярвахме, че България ще се върне в Европа, където ѝ е мястото. Това завръщане беше белязано от много конспирации, една дума, която сигурно комунистите са измислили. Те осъществиха капитализма, защото винаги са били капиталисти и никога не са се интересували от Маркс или Ленин, а от златото на партията. Сега се случва същото. Виждаш как целият е облечен в корекомски дрехи, а ти говори за социализъм. Детето е в Ню Йорк, а сърцето е в Москва. Ние се връщаме към някакви носталгични глупости, а в същото време в интернет може да видите, че Москвич е по-добър от Ролс Ройс. Хората имат носталгия по комунизма, защото не беше отречен както трябва. 

- Имат ли шанс младите формации като "Продължаваме промяната" да влязат с фойерверки в новия парламент?  

- Нищо не мисля за тази формация, защото е имало и ще има подобни партии. Смятам, че основният ни проблем е в Съдебната палата, а не в парламента. Две години не могат да осъдят убиеца на Милен Цветков. Когато законите започнат да се спазват, нещата в България ще потръгнат. Откровени престъпници в страната ни ходят гордо, с високо вдигната глава, а нормалните хора са с наведени глави по улиците. Не вярвам в голяма част от новите политици, защото сме слушали подобни приказки много отдавна. За мен е важно България да се придържа към Европа и към свободния свят, защото политиците се сменят. 

- Сбъднаха се твоите предсказания за Слави Трифонов, чиято партия социолози поставят на последните места. Защо не успя да се впише шоуто в политиката? 

- Разбира се! Вече изчезнаха дисковете на чалгаджиите по бензиностанциите. 25 г. основният гуру на чалгата правеше по телевизиите селяндурски хумор и се опита да прави предизборна кампания, за да влезе в политиката, без да има никакво държавническо мислене. Вярвам, че това е последният ход на Слави Трифонов и на екипа му, а нещата лека-полека ще се наместват. За жалост, хората отново ще сме жертви, но така се случва. 

- Ще успее ли Луна да забие шамар на президентските избори на останалите кандидати? 

- В България всеки може да се кандидатира за каквото и да. Според закона, трябва да се върнат парите, които са похарчени. Мисля, че само Йоло Денев е лежал в затвора за това, че не е възстановил средствата. Това е в кръга на шегата, но не искам следващият президент да лобира за Кремъл и да виждам как мълчи, когато руският патриарх му се кара. Не трябва да чуваме как държавният глава всява паника, че живеем в блато. Ако си против мутрите и крадците, трябва да си срещу всички. Всичко е много просто. Ако искаш да живееш като в Германия, търси си да те управлява някой с германски манталитет, а не възпитаник на БКП или свързан с Държавна сигурност. Голяма част от хората искат берлински заплати, а гласуват за съветски кадри. 

- Името на Петър Стоянов също беше издигнат за кандидат-президент, трябва ли да се върнат политиците от миналия век, за да направят отново промяната? 

- Аз съм гласувал за този човек, но старите политици не могат да променят България. Те са оплювани и сами се оттеглят. Когато Александър Лилов разбра, че не е лицеприятен на хората, се оттегли. Самият Ахмед Доган стана рицар на „сараите“, защото видя, че е преекспониран. Не се включих в нито един концерт, защото останах извън комитетите. Смятам, че музиката трябва да е над тези неща. И „Пинк флойд“, и „Лед Цепелин“, и „Ролинг Стоунс“ имат социална насоченост. Всички пеем за историята на нашия живот. Нямам представа за творчеството на Ицо Хазарта. Когато някой започне да пише за политика, в България е ясно, че ще се кандидатира за депутат. Аз нямам намерение да влизам в политиката, както виждате. Обявен съм за войвода на блуса в България, което е много по-ценно от президент, премиер и председател на Народното събрание. В началото ние бутахме стената, системи и политиците. Предлагали са ми да ставам депутат, но отказвах. Румен Радев е разединител. Държавният глава трябва да бъде обединител. Винаги гласувам за по-културно и прозападно управление на България, за хора, които не са свързани с БКП.