De Profundis: Да залепим служебния кабинет на позорния стълб

Управляващите гълъби са готови да стъпчат българския и европейския интерес, само и само да намажат дебели филии с масло на руснаците и руското лоби в България

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg 

Както обикновено, в нощта на Хелоуин сънувам неща, тъпи до мъдрост. 
Две еко-крави се залепят пред магазин за дамски чантички в знак на протест, но собственикът е умен и ги оставя залепени. Гражданите, крава невидели, се събират на тълпи да видят, мъжете купуват чантички за жените, а някои и за себе си. Печалбите скачат до небето, а когато кравите стават кожа и кости, собственикът им взима кожите и ги пуска да си ходят по тракащи кости.  
Чисто хелоуинска история - но същия подход трябва да се приложи и спрямо еко-кретените, дето се залепят по галерии и музеи, уж като протест срещу петрола. Или срещу планетата. Или срещу глупостите, които ръси Грета Тунберг от тяхно име. 
Та, идеята ми е, вместо да бъдат отлепени веднага, нека тези „активисти“ останат така известно време, нали и без това искат повече публичност. Да изкарат два-три дни на хляб и вода, а публиката, която обича истинското изкуство далеч повече, отколкото тъпите форми на еко-протест, да минава и да ги освирква, докато ги замеря с развалени яйца и скапани домати. 
От друга страна, много бих се радвал, ако сегашното служебно правителство, воглаве с патрона му, президента Румен Радев, само, в знак на протест срещу себе си, се залепи някъде на видно място. А още повече бих се радвал, ако целокупният български народ го подгони, хване и залепи, след което да го освирква и замеря щедро. Няма значение повода, просто това е единственият начин да се спасим от политически решения на временно управляващите, които

водят страната към катастрофа

Поне към катастрофа на доверието у нашите европейски и натовски партньори. 

Фука се например енергийният гълъб, божем - министър, че ей сега, щом Европа спре да внася руски нефт, през нас той ще тече свободно и дори ще снабдяваме други европейски държави с петролни продукти. Ма много се фука. И се хили. На този тип явно мозъкът му е заврял от есенните жеги по Хелоуин, от него се е изпарило цялото усещане за морал и приличие, останала е само проста бакалска сметка, андрешковщина и безкрайна наглост от руски тип. 

ЕС ни направи изключение – за разлика от всички останали, ние да внасяме руски нефт чак до края на 2024. Защо Брюксел повярва, че „Лукойл“ не може да работи с друга суровина, освен с някаква конкретна от тип Урал, не е ясно - след като специалисти казаха, че това е лъжа. Но, фактът е факт и жестът – жест, партньорите ни дадоха възможност да задоволяваме нуждите си, без да се замаряме прекалено с тежката труд да сключваме нови договори с други страни, от които я има някаква комисиона за нас, я не.  
Ние обаче веднага обръщаме този европейски жест в мръсна пазарска торба, която ще изтупаме до край, като подскачаме от радост – не, 

ние ще печелим от износ

 Нали сме по-хитри от европейците. Нали сме по-велики – те ли ще кажат на „нашия“ роден „Лукойл“ да изнася или не. 
А президентът Румен Радев защо ходи в рафинерията - да яде рахат-локум и да говори за времето ли. Обещания са се разменяли там – т‘ва пари, т‘ва услуги, т‘ва взаимни интереси, т‘ва широката руска душа и великата руска култура…..т‘ва да не ви е лукова глава, бе, ей! Така че, ето го резултата - ще изнасяме, напук на ЕС. 

Брюксел веднага обаче каза ясно – не, не сме направили изключението за вас, за да измамите всички. Петролът от Русия си го внасяйте, петролните продукти си ги консумирайте вътре – и толкоз!
А ние пак – напреки и въпреки. Излиза този път финансовият гълъб и вика – ама не може така, ще ни се срине цялата финансова система. Един вид – България на данъците от „Лукойл“ се крепи. Поредната нагла лъжа, както знаем - а защо се очаква Брюксел и на нея да се върже, не е ясно. 
Освен това, вика финансовият гълъб, като преглеждам европейското решение, забрана има само за износ на суров нефт, а ние нямаме намерение да го изнасяме суров, ще изнасяме петролни продукти. 
Първо, забележете това „ние“, което идва да покаже, че България някак е едно с „Лукойл“ и точно държавата ще изнася, а не рафинерията. И второ – забележете как веднага, щом стане нужда, сме способни да намерим в закона „врата у поле“, щом трябва да се измъкнем сухи. 
Но не, всъщност не трябва да се измъкваме сухи от ситуацията. Аз съм против. В момента България заслужава ЕС веднага да отмени решението си за руския нефт, с което ни направи услугата и да ни върне

в кюпа на общата забрана

 за неговия внос, където са всички останали.  
Ама ние сме щели да пострадаме! Ами всички ще пострадат, ще пострадаме малко и ние, това се нарича „европейска солидарност“. 
Ама „Лукойл“ ще пусне кепенците и ще си замине от страната, после ние какво ще правим? Първо - да сте мислили отрано, а не да ставате ортаци с руските дяволи, които, както сами знаете, накрая винаги ви завличат в Пъклото. И второ – къде ще си замине „Лукойл“? Някъде, където няма санкции; някъде, където може да си отнесе цялата рафинерия; някъде, където щедро ще му предоставят възможност десетилетия наред да печели, без да внася стотинка данък в държавната хазна. Къде, бе? 
Ама това би било катастрофа за България! Не, катастрофа ще бъде, ако още малко тук продължи да управлява селският хитрец Радев и неговата клика, които са готови да стъпчат българския и европейския интерес, само и само да намажат дебели филии с масло на руснаците и руското лоби в България. 
Та затова казвам, че Радев и неговите жалки хитреци от служебния кабинет трябва да бъдат залепени на някой площад и остракирани. 
Е, не само заради това, а и защото продължават да защитават политически, логически и морално незащитимата позиция, че България няма да даде оръжия на Украйна. 
Киев отправи редица молби, ние – твърдо не. Всички наши партньори от ЕС и НАТО, дори малка Македония, дадоха пример какво и как се прави, ние – твърдо не. Всичко решиха въпроса в оперативен порядък, ние се позоваваме на решение на предишен Парламент, доминиран от радево-комунистическата, тоест, русолюбската политическа клика. Въпреки цялата куртоазия на ЕС, военният министър на Латвия все пак открито заяви, че 

България предава общия интерес

Смятате ли, че просто на някакъв министър от някаква малка държава му е писнало и той е направил непремерено изказване? А не виждате ли, че това е обща позиция на ЕС и НАТО, чиито говорител се явява латвийският министър?
Ами не се заблуждавайте. Ако не знаете как работи европейската система в подобни случаи - научете се, примери много, лесно се схващат дори от тъпи мозъци! 

Скоро - може би - предложението за това да не даваме оръжие на Украйна най-после ще бъде променено. И каква е реакцията на служебния кабинет? Ами, след като май загърби тъпата теза, че и да искаме, няма какво оръжие да дадем, пак виждаме опит да се вкарат нещата в тежък пазарлък. Военният гълъб лансира ново внушение към депутатите – да, можем да дадем оръжия на Украйна, но само ако бъдат заменени от натовски. 
Кога да бъдат заменени, колко и какви оръжия можем да дадем, колко и какви оръжия искаме да получим, от кой ще ги искаме, защо досега не сме ги искали – всички тези и много други въпроси са заметени под килима. Важното е да има дълги и безполезни спорове, да започнат уговорки и уговорки на уговорките, решението да се забави и евентуално – да потъне в неразбирателството, което и без това се вихри щедро в Народното събрание. 
Това е целта. И на тия политически пезевенци не им пука, че срамят името на България и заради тях

 съюзниците ни смятат всички българи за „предатели“

 Не им пука, че хората в Украйна съвсем буквално мрат в мръсната руска война и имат нужда да се защитят. Не им пука, че утре, ако нещо тук стане, НАТО може да каже – ама чакайте, нали Русия не беше истинска заплаха за вас, нали вие съзнателно не изпълнихте своя съюзнически и морален дълг, нали гледахте в тавана, когато трябваше да действате. Е, сега ние ще погледаме в тавана!

Ей за това тия гълъби, плюс гълъбарят, трябва да бъдат залепени на позорния стълб.