De Profundis: Не съм кретен, просто се опитват да ме правят на такъв

БСП върви към катастрофа не заради името и действията на този или онзи техен „лидер“, а заради обречената на изчезване на комунистическа същност

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Заглавие: „Свалят доверието от Нинова“. За всеки нормален българин това е добра новина, само за червенотиквеничковчетата – лоша. 
Има се предвид поредната вътрешна крамола в БСП – по места „социалистически“ организации, групи, банди, както щете ги наречете, не искат вече другарката Корнелия да ги командва. Отхвърлят я, горката, от левичарски позиции – тя самата, казват, е прекалено „дясна“, конущисва се с „десни“ формации и така води великата българска лява партия 

към катастрофа

 Две съображения по темата. Първо, откъде намерихте толкова дясно в България, бе, г-да пишман-социалисти? Някакво истинско, организирано дясно аз професионално търся вече три десетилетия, но не намирам и частица, а вие, току-що прогледнали „политици“ от села и паланки, веднага го съзряхте. Дясно - леле, че страхотия! 

Е, нищо чудно обаче тази „позиция“ на въпросните местни групи да не е точно тяхна, а елемент от похода на току-що завърналия се с дисагите от Европа Бай Станишев, с цел да се завърне и начело на БСП, която преди време предаде без бой. Сега обаче ще се бие – та нали той е сигурен, че по-добре от Корнелия може да стегне партийните редици в името на социалната справедливост. Или на младежта и спорта. Или на вятъра и мъглата. 

И второто съображение е, че БСП върви към катастрофа не заради името и действията на този или онзи техен „лидер“, а заради обречената си на изчезване на комунистическа същност. 
Тя не е нормална европейска социалистическа партия, на каквато упорито се прави, а 

жалък отпадък от БКП,

 който съзнателно пречи на просперитета на България с две цели – да облагодетелства себе си /най-вече върхушката, разбира се/ и да работи максимално в руска полза. Затова от началото на прехода до сега тази партия се срути до 10 на сто подкрепа, а и ще продължи да пада, докато изчезне напълно. Въпросът е колко време ще отнеме това и колко щети още ще понесе страната. 

Да, в БСП няма загадки. В други партии обаче - загадки колкото щеш. За мен например така и си остана неясно защо Асен Василев гласува против това България да купи още 8 американски самолета Ф-16. 
Защо не гласуваха другите десетина мъртви души от ПП, мога да предположа – те са вероятно от онези партийни членове – или дори слоеве - дето са по-червени и от червените. Има такива в ПП. Та нали самата партия изначално възприе лозунга „няма ляво, няма дясно“, тоест, самоопредели се като всеядна и опита да изтръгне нишата на популизма от ръцете на ГЕРБ. На ПП не им пука от това, че нямат ясна идеологическа платформа и вече много пъти го доказаха не само с думи, но и с действия. 
ОК – но защо точно Асен Василев, който, поне в моите очи, до онзи ден минаваше за най-читавият и нормално ориентиран човек в партията, го направи – не знам. Никакви разумни аргументи не чух, освен нелепото твърдение – ами в нашата партия е така, има различни мнения, но заради тях никой не гони никого. 
Не е добра тази позиция. Не е политическа. Не е зряла. Не е логична. 
И до нищо добро не води. Зад нея се провижда кротката усмивка на президента Румен Радев и неговото неистово желание да се закупят шведските „Грипен“, които, според някои сведения, отдавна са поръчани и произведени, просто чакат България да ги плати и да си ги вземе. И в тази сделка няма да има никаква корупция, нали така. Друг е въпросът, че със сигурност няма да има никаква реална военна, финансова и друга полза за България, напротив – само затруднения.  

Загадка за мен е също как ПП и ДБ си представят възможността сами да направят кабинет с втория мандат и толкова настояват да го получат. Загадка, като имам предвид две основни изказвания, прозвучали напоследък. 
Едното е на Асен Василев, който заяви, че ПП няма да разговаря с БСП, защото „за момента те не са коалиционен партньор“. Другото е на Никола Минчев, който каза, че ПП вероятно ще получи подкрепата на ГЕРБ за втория мандат, но тепърва ще мисли дали да я приеме. 
Казаното от Василев, ако се потвърди то и ПП наистина се откаже от БСП с ясното съзнание, че 

тази партия дърпа промените назад, 

а не ги тика напред, е правилно - дори да доведе до сериозни затруднения или дори до невъзможност да се създаде кабинет с втория мандат. 
Какво означава обаче казаното от Минчев – ще мислим дали да приемем подкрепата. Ако ти дават подкрепа в пленарната зала, без да те питат искаш ли или не искаш, как ще я откажеш? Това е технически невъзможно.  
В политически смисъл обаче възникват два въпроса. Ако ГЕРБ просто гласуват „за“ и подкрепата им е безвъзмездна, не може да бъде „отказана“. С такава помощ лесно се свиква, но - доколко може да се разчита на нея. Всъщност не може, като Дамоклев меч вечно ще виси над управляващите въпроса – ще ни подкрепят ли и този път. 
А тогава няма ли да възникне у ПП желание все пак да регламентират подкрепата, за да са наясно колко е дълга чергата им и докъде могат да си опъват краката. 

Загадки обаче произвеждат не само политическите партии, граждани. Най-големите според мен идват от

 служебния кабинет на Румен Радев
 
Първо беше потресаващото признание на военния министър, след като Парламентът най-после реши да дадем военна помощ на Украйна – че правителството ще бъде „много консервативно“ при изпълнение на решението. С други думи – пишете каквото си щете, ние ще го прочетем както Дяволът – Евангелието. 
Е, можеше да се предположи, затова Парламентът не трябваше да отпуска цял месец за решение на кабинета, а три дни. И трябваше да го ограничи, като специално напише, че първо трябва да дадем на Украйна всичко, което тя иска по „оня списък“, плюс още нещо от себе си, ако имаме останало. 

Второто изумително и гнусно действие на Радевите хора дойде малко по-късно, когато стана ясно, че, в замяна на евентуално дарените на Украйна дърти руски МИГ-ове, Нидерландия ще ни даде Ф-16. Без пари. Подарък. Така, както ние, българите, много обичаме. 
Вместо да грабне подаръка обаче, кабинетът безсрамно заяви: „Не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети Ф-16“. А предложение за чоплене на носа, пиене на кафенце и гледане към страната на Русия получавано ли е? Излишни „Грипен“-и с парите на данокъплатеца можем да купуваме, без да сме получавали, а само като сме изпращали предложение. Но за необходимите и безплатни Ф-16 непременно предложение трябва да получим. Да ни ги натикат в ръцете искаме. А комисиони да ни дадат, за да ги вземем, искаме ли? 

Да, граждани, оставам с впечатлението, че цялата работа е, защото покрай „Грипен“-ите говорим за едни пари, от които едни пари ще станат наши пари, докато покрай нидерландските Ф-16 никакви пари не се наблюдава да се навъртат.  

И третата невъобразима идиотщина, която сътвори кабинетът на Румен Радев, е решението да се иска от ЕС дерогация, тоест, частична отмяна, на ограничителните мерки срещу Русия, за да се проведат търгове за горива /авиационни и за отопление/, за нуждите на МВР. Ама много наложителна била дерогацията - за да може МВР да изпълнява задълженията си по Конституция, да лови престъпници и да помага ефективно на бабичките с бастуните да пресичат смъртоносните улици.  
Очевидно българското МВР може да се топли и лети само с руско гориво, никакво друго. 
Не, не съм аз кретен, нали, граждани? Само разни кретени смятат, че могат да ме правят на такъв.