De Profundis: Вълкът козината си мени, но отвътре винаги остава русофил

На някои знайни и незнайни български родолюбци, патриотизмът минава през реализацията на кремълския интерес и потупване по рамото от Митрофанова или друг генерал-губернатор в София

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Чел съм, граждани, че има едни рибки, наречени Гара Руфа, които ти изяждат мазолите и разни други кожи по краката, като правят петичките гладки и приятни. 
В България обаче тези рибки се наричат Русо Фили. Също - Рубла Джии. Познати са още като Тъпа Нари, Моше Ници и много други. Най-разбираемо за всички обаче могат да бъдат обозначени като 

Под Логи на Путин

 Защо точно на Путин ли? Ами защото в момента той е всевластният кремълски император. Преди, при Брежнев, бяха Под Логи на Брежнев. Още по-преди - на тъпия Га Лош Хрушчов, на престъпния Кръво Лок Сталин…..да не ви връщам по-назад в историята. Но сега нашето стадо рибки Русо Фили опитват да докарат до пълна гладкост точно пропагандните петички на Путин. Те стръвно ядат боклуците от краката му, а после с отпадъците от тях замърсяват целия български обществен аквариум. 
В случая съм просто умерено саркастичен, защото става дума за публичен текст, но тези противни рибогъзи създания иначе заслужават нещо много по-сериозно от игри на думи и презрение. Заслужават например да бъдат разследвани за пропаганда на антидемократични и антихуманни идеи, за подкрепа на международни престъпници и терористи, каквито са Путин и неговата шайка, за предателство на българския национален интерес и подмяната му с руски, който не просто е чужд, а и противен на европейската ни същност. 
Защо и къде спят специалните служби, не ми е дадено свише да знам, но съм свидетел, че, особено в тези напрегнати покрай наглата руска агресия дни, мнозина българи питат същото. И се надяват да видят, че парите им на данъкоплатци не отиват напразно - само за да хрантутят разни страхливи михлюзи, а се използват по предназначение - за издръжката на хора, които ни пазят от истинските големи опасности. А ако действията на мрежата за прокарване на руското влияние в България - независимо организирана или не съвсем - не е заплаха за националния ни интерес, то не знам тогава кое е.   
Но, освен разследване, още много притискане и изцеждане заслужават путинските Под Логи. Вместо това обаче забелязвам, че телевизиите и всички други медии се надпреварват да ги канят и да ни ги пробутват като истина ако не от последна инстанция, то поне от особена важност. Да, представят ни ги като хора с мнение, което все пак трябва да се чуе, защото е различно, защото сме демокрация и всеки има право да се изкаже, защото трябва да се търси баланс на мненията в медиите и прочие глупости. 
Нищо такова, граждани. Достъпът на тези путински изчадия до медиите трябва да бъде 

не просто ограничен, а напълно изключен, 

защото това е механизмът, по който те облъчват българското общество с руските пропагандни тези и работят за руските интереси. Що се отнася до „мненията“ и другите измислени основания тези противни типове да са вечно в ефир, нека да помислим. И то добре да помислим, за да не ни заблуждават противниците на демокрацията, че, вместо да я защитаваме, ние сме длъжни да им дадем думата, за да я нападат свободно. Не сме длъжни. И баланс на мненията не означава да се дава думата на Хитлер, Гьобелс или някакви съвременни техни адепти, нали. А каква е разликата между нацистите и Путин? 
О, да, разлика има - Путин и неговата шайка са много по-лоши, много по-перфидни и в мисленето, и в делата си, пред тях нацитата са детска градина.   
Но продължаваме с българските им глашатаи и необходимостта те да бъдат 

изолирани от достъп до публично пространство

 Тези хора, на всичкото отгоре, нямат и грам собствено мнение, за да имат право да го изразяват, те тъпо и последователно повтарят руските пропагандни тези едно към едно. По-добре е медиите просто да цитират Путин, вместо да ни внушават, че сред нас наистина има немалка група хора, които уж мислят с главата си, а само по случайност измисленото и казаното от тях съвпада с грозните и нелепи словесни лупинги на Путин, Лавров, Песков или Захарова,   
Най-живият пример за това е бившият вече военен министър Стефан Янев, за когото руската агресия и войната срещу Украйна се оказаха просто „военна операция“. 
Абе, неуважаеми, военна операция е да ти оперират крака във военната болница в Пловдив. Всичко друго, свързано с убийства на мирни и невинни хора, с опит да наложиш на един суверенен народ какво да мисли и да прави, с ядрени заплахи срещу целия свят - това не е военна операция, това е военно престъпление. 
Е, слава, Богу, Стефан Янев, който отдавна трябваше да бъде изритан от правителството заради позорните тези, които развива и заради опита му да ги налага като политика на цяла България, най-после е изритан. Това е стъпка в правилна посока - макар някои анализатори вече да предупредиха, че той може да продължи да мъти водата тук, като оглави нова русофилска партия. 
Това би било твърде неприятен и 

доста жалък край на един бивш български офицер,

 дори такъв на руска служба. Жалък и неприятен както за него, така и за колегите му русофили - този терен е толкова гъсто застроен, че Янев ще трябва да се бори за място под слънцето с хора, които очевидно го харесваха и подкрепяха като министър, но няма да изпуснат русофилския кокал и да му го подарят, щом стане обикновен политик. 
Така че евентуалната партия на Янев по презумпция ще е маргинална - като онази на Сидеров, Копейкин, Малинов и другите знайни и незнайни родолюбци, чиито български патриотизъм минава през реализацията на кремълския интерес и потупване по рамото от Митрофанова или друг генерал-губернатор в София. Както и през пълните лични джобове на някои - да не забравяме.

Добре, де, но какво да правим с другите изявени Русо Фили, които продължават да са вътре в управлението и при всеки повод дърпат европейската ни каруца назад и на Изток, към любимия Кремъл. Ето ви например другарката Корнелия Нинова, тя заема два важни поста - вицепремиер в правителството и лидер на БСП, все още най-голямата лява партия в България. Излиза Нинова онзи ден и вика - отнюд, България няма да праща патрони и снаряди на Украйна, а само галоши, гащи и чаршафи. 
Мисля, че знам какво има предвид с чаршафите. Когато бях дете, в училище ни учеха, че щом американците пуснат атомна бомба в Пловдив, взимаш бял чаршаф, лягаш в най-близката канавка, покриваш се с него и чакаш руските войски да дойдат. Да те спасят или да те закопаят - така и не ми стана ясно. Та май другарката Нинова помни прекрасно тези комунистически простотии от детството и иска да ги пробута на украинците като средство срещу руската ядрена заплаха. 
Междувременно обаче тя  е пропуснала да научи, че всички страни от ЕС и НАТО, които са наши партньори, вече оказват сериозна помощ на Украйна - не само хуманитарна, а и военна. Как без нашата солидарност тази достойна страна ще се справи с откровената и нагла путинска заплаха за унищожение?
Но отдавна е известно, че на другарката Нинова, както и на всички други Русо Фили не им пука за глупости като истина, морал, международни правила, мир, дипломация, хуманност. Те се интересуват само от това да направят възможно най-гладки петичките на кремълския господар, независимо дали той е стъпил в легена бос или с мръсни, кървави ботуши. 

Имам и друг, още по-важен въпрос, граждани - какво правим с президента Румен Радев. Той отдавна се държи и говори като основен рупор на руския интерес в България. Само ще напомня изказванията му, че Крим е руски, срамните призиви към другите европейски страни да не се налагат санкции на Русия, както и фактът, че на протестите през 2020, когато излизаше да размахва партизанско юмруче пред тълпата, охраняваха го шпиц команди на Костя Копейкин. 
През последните дни обаче Румен Радев очевидно побутваше напред военния министър да защитава незащитимите руски тези, а сам опита да остане в сянка и каза неща, с които даде вид, че заема нещо като нормална позиция по украинския конфликт. С други думи - Радев мимикрира. Като не успя обаче да защити Янев от изритване, тази опция вече я няма и въпросът е какво ще прави, 

кой ще е новият му рупор в кабинета Петков, 

кой ще го спаси от необходимостта сам да застане на амбразурата и да защити путинската агресия. 
Не знам, граждани, но продължавам да намирам, че президентът Румен Радев трябва да подаде оставка и да си ходи от политиката. 
Да, някой ще каже - ами той скоро получи доверие за още един мандат, какво се промени. Ами всичко се промени, след като Путин и шайката му поведоха война не само срещу Украйна, а и срещу целия демократичен свят, включително България. Оттук нататък ние категорично нямаме нужда от президент, който пречи на българския в частност и общия евро-атлантически интерес, а от друг човек, който защитава истината, справедливостта и принципите на международното право с всички сили. 
Не се подлъгвайте, граждани, по Радевата мимикрия, както знаем, вълкът козината си мени, но отвътре винаги остава Русо Фил.