Има ли силна и сплотена десница, която да каже: Слушай бай Х*й, искаме това, това, това...

Страничният ефект от политическата криза беше появата и възходът на "Възраждане"

Авторът

Авторът

Николай Василев

Изборните резултати не бива да ни учудват. Те потвърдиха това, което трябваше да е ясно на всички още по време на протестите от 2020 г. Единственият модел за що годе нормално демократично и европейско управление е ГЕРБ + демократичната общност. Но ако последната е достатъчно силна и сплотена, за да може, по думите на Радан Кънев да каже:

 "Слушай бай Х*й", искаме това, това, това..., 

с ясното съзнание, че не всичко ще бъде осъществено. Политиката е изкуство на възможното.
По времето на коалицията ГЕРБ - РБ, последният не беше достатъчно сплотен и силен, за да постави ГЕРБ в безалтернативно положение и съдебната реформа пропадна.
Излизането на Христо Иванов и Радан Кънев от управлението обаче очаквано не доведе до обществена вълна, способна да промени България. Основният ефект от разтурянето на коалицията ГЕРБ - РБ беше избирането на Радев и формирането на коалицията ГЕРБ -ОП, чието наследство бе взривяването на отношенията със Северна Македония.
Когато през 2020 г. избухнаха протестите, хората излезли на улицата не се идентифицираха с определена партия, но отново вместо да поискат конкретни неща, поискаха "Борисов да се махне", но реално и служебен кабинет на Радев.
Последният, с цел да торпилира Борисов, лансира екип от млади и интелигентни момчета и момичета, с ясното намерение по-късно да ги пусне надолу по улея. 
Създаде се кабинет по формулата "всички срещу ГЕРБ", който очаквано се разпадна след само няколко месеца. 

Страничният ефект от политическата криза 

беше появата и възходът на "Възраждане".
(Не)очакваната еманципация на ПП от Румен Радев във връзка с помощта за Украйна, даде неочакван бонус за демократичната общност.
Но нека не се заблуждаваме. В България тя си остава малцинство. Много от хората, които гласуват за ПП не го правят защото искат България да помогне на Украйна (с ясното съзнание, че това е неин огромен национален интерес, а защото искат "оня с кюлчетата да влезе в затвора". 

Време е 

демократичната общност да осъзнае,

че основният ѝ политически опонент са носителите на позициите на Радев, Костадинов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мая Манолова итн.

През 2014 дори заедно ГЕРБ и РБ нямаха парламентарно мнозинство. Трябваше да се прави сложна коалиция с неприемливи в днешните условия партии. 
След вчерашните избори ГЕРБ и коалицията ПП - ДБ ще имат заедно абсолютно мнозинство. Но не следващите избори вероятно няма да има и такова. Добре е, че снощи лидерите на ПП не обявиха, както миналия път: "ГЕРБ да си правят правителство..." Дано да е защото осъзнават, че това едва ли ще се случи, но и ако теоретично се сглоби някакво мнозинство без тях, то ще нанесе големи беди на България. Снощи Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов запазиха мълчание. Дано осъзнават, че единствената смислена позиция на ПП и ДБ днес е да седнат с Борисов и да му кажат: "Слушай бай Х.й, искаме това, това, това....“ и кабинет до приемането на България в Шенген, в еврозоната и до края на войната в Украйна!