Манджурският кандидат - до вечерта на 25 януари 2025 г. Унгария, Словакия и България може да обявят излизането си от НАТО

Има екзотичен, но съвсем реален сценарий за поражението на Запада в световна война

Авторът

Авторът

Андрей Пионтковски,  Каспаров.Ру

I
Тръмп 2.0 ще се завърне (ако се върне) в Белия дом на 21 януари 2025 г. като много по-опасен президент за американската държава, отколкото през 2017 г. Огорчен реваншист, жаден за отмъщение на дълбоката държава, която му открадна победата на изборите през 2020 г., и на европейските политици, които го тормозеха и презираха през всичките 4 години на първия му президентски мандат. И освен това настроен срещу Украйна, помощта за която беше блокирана повече от три месеца от шепа най-фанатизирани негови поддръжници в Камарата, заплашвайки председателя с оставка, ако посмее да постави на гласуване този въпрос.

САЩ, Европа, Украйна - абсолютно същият списък от обекти, които хранят нестихваща омраза към дългогодишния му партньор Пу. Те вече щастливо си намигат отвъд океана. Те не се нуждаят от тайни посредници и тайни преговори. Те вече отлично разбират колко синхронно ще действат през третото десетдневие на януари 2025 година.

В първите 12 часа, както се зарича г-н кандидатът (Доналд Тръмп – бел. ред.) почти всеки ден, той ще спре войната в Украйна, което на техния птичи език означава 

спиране на доставките на оръжие за Украйна

И през първите 12 дни той ще изпълни напълно ултиматума на Путин към НАТО от декември 2021 г. (който той вече не смееше да си спомни след поражението в Гостомел през февруари 2022 г.): „Събирайте си партакешите и се омитайте от линията Бату-Джугашвили от 1245 г. /1945 г.“.

Сутринта на 22 януари 2025 г. в редица страни от Централна Европа ще започват да се случват отначало на пръв поглед незначителни, а след това все по-тревожни събития. В Рига ще има брутален марш на смели „ветерани от Великата отечествена война“; в Нарва - зелени човечета, дошли от нищото, ще оскверняват символите на естонската държава. Поредица от гранични инциденти в района на Сувалкския коридор и на руско-финландската граница. Проруски протестиращ в Талин ще бъде убит при сблъсък с полицията. Москва ще отправи ужасяващи предупреждения към половин дузина страни-членки на НАТО, обвинявайки ги в русофобия и възраждане на нацизма. Заместник-председателят на Съвета по сигурността Дмитрий Медведев ще предлага отново целенасочено използване на ядрено оръжие от Русия.

Естествено всички погледи ще са насочени към Вашингтон и Брюксел. Тръмп ще разиграва артистична пауза, без да коментира случващото се. Главната квартира на НАТО, която вече е залята с искания от страна на страните членки за актуализиране на членове 4 и 5 от Хартата на НАТО, няма да могат да изразят никаква позиция, тъй като Съединените щати, една от водещите страни в алианса, няма да участват в консултациите.

До вечерта на 25 януари 

Унгария, Словакия и България ще обявят излизането си от НАТО

И накрая, на 26 януари президентът на САЩ Доналд Тръмп от телевизионните екрани в целия свят ще обяви, че по покана на своя приятел Владимир незабавно заминава за Москва, за да сключи с него голяма сделка за осигуряване на мир и сигурност в Европа за десетилетия напред. „Ще ви хареса“, уверявайки страните, които са поискали от НАТО да спази гаранциите за сигурност.

Посрещнат лично от Пу на летището, двамата с Тръмп няма да губят време да уточнят параметрите на историческата си сделка, пътувайки с една и съща лимузина до Кремъл.

След конструктивна нощ с Пу, Тръмп ще се завърне във Вашингтон. Слизайки от рампата на Air Force One, той ще приветства  поздравяващите го, размахвайки енергично няколко листчета във високо вдигната си ръка.

Той ще сподели съдържанието на тези листовки няколко часа по-късно в свое обръщение към нацията:

"Скъпи сънародници! С моя приятел и най-важен геополитически партньор Владимир стигнахме до извода, че организацията НАТО, създадена в средата на миналия век, днес органично/ реално не може да се справи със задачата да гарантира сигурността на европейския континент. Нещо повече, нейното необмислено механично разширяване вече доведе до голяма война в Европа.Тази организация по принцип не може да бъде реформирана. Стигнахме до извода, че двете Велики сили - САЩ и Русия, трябва да станат гаранти за сигурността в Европа за следващите десетилетия. Като наша първа стъпка възнамеряваме незабавно да спрем войната в Украйна. Вече взех решение за пълно спиране на военните доставки за Украйна. Изпращам в Конгреса законопроект за признаването от САЩ на териториалната цялост на Русия и Украйна в границите, определени от Конституцията на Руската федерация. От своя страна Владимир е готов да признае всяко правителство на Украйна, което:

а) ще върне на Руската федерация руските територии, които в момента са окупирани от нея;

б) ще бъде готова да подпише с Руската федерация Договор за приятелство и добросъседство, гарантиращ правата на рускоезичното население на територията на Украйна.

Владимир също възнамерява да предложи сключването на подобни обвързващи споразумения на правителствата на Латвия, Литва и Естония. Ако те се съгласят, той е готов да се ограничи до минималните териториални изисквания, абсолютно необходими за гарантиране сигурността на Русия: връщането на региона Нарва на Руската федерация и предоставянето на съюзните държави Русия и Беларус на Сувалкския коридор, свързвайки го с територията на Калининградска област на Руската федерация..."

II
И така, съществува и екзотичен, но съвсем реален сценарий за поражението на Запада в световна война, наложена му от силите на абсолютното зло, въпреки цялото му огромно стратегическо превъзходство. Само липсата на политическа воля на американската администрация не позволи на въоръжените сили на Украйна да постигнат тази победа през есента на 2022 г. Ако все още много ограниченият набор от западни оръжия, които след дълго забавяне бяха прехвърлени в Украйна, бяха на нейно разположение още по време на офанзивата Харков-Херсон, тя щеше да завърши с пълно поражение на руските окупатори.

Има два начина да бъде избегнат катастрофалния сценарий, 

описан по-горе. Първият и най-радикален е да се спечели безусловна победа над Русия на Путин много преди 21 януари 2025 г., а още по-добре преди конвенциите на републиканци и демократи (насрочени съответно за юли и август 2024 г.).

За целта е достатъчно незабавно да се предоставят на Украйна двеста изтребители F-16 и същия брой ракети ATAMCS с обсег от 300 мили. И няма да има нужда от никакви позиционни битки или пробиви на фронтовата линия. Украйна просто ще елиминира напълно и то от дистанция кримската вражеска групировка, което ще доведе не само до военна, но преди всичко до психологическа и политическа катастрофа за режима на Путин.

III
Вторият метод не противоречи на първия, напротив, логически го допълва. И той е да се  даде възможност на американското общество да избере на президентските избори кандидата, който им е най-нужен към днешна дата. Бих казал, че от тримата останали кандидати в надпреварата Ники Хейли определено е такъв кандидат. И в никакъв случай не Доналд Тръмп или Джо Байдън, тъй като и двамата имат огромни антирейтинги. Във всички проучвания на общественото мнение и Тръмп, и Хейли бият Байдън на президентските избори, но Хейли с по-голяма разлика.

Още ли не съм ви убедил? Тогава нека да проведем един прост пробен експеримент, който догматично мигащите американски полстери (социолози) - специалисти, които подготвят, провеждат и анализират резултатите от проучвания на общественото мнение, все още не са си направили труда да направят.

Предлагам да задам на участниците в една широка, изцяло американска извадка един много прост въпрос: „Кого предпочитате да видите като президент на Съединените щати – Ники Хейли или Доналд Тръмп?“

Моята работна хипотеза е, че Ники Хейли постоянно ще печели този тип анкета и следователно е най-популярният кандидат за президент сред американската общество.

Защо тогава тя може да загуби първичните избори на Републиканската партия от Тръмп? Много просто. Защото участниците в първичните избори не са общоамериканска или дори републиканска извадка, а извадка от най-ангажираните активисти на Републиканската партия. Най-достойният и търсен кандидат може да не мине вътрешнопартийното сито. В това е същественият недостатък на американската традиционна избирателна система и практики. Но в нашия конкретен случай ще се опитаме да поправим тази несправедливост.

Първо, самото провеждане на експеримента, който предложих, може значително да проясни умовете на много американци и да окаже положително въздействие върху 

шансовете на Ники Хейли да спечели първичните избори

на Републиканската партия.

Ако Републиканската партия наистина номинира Доналд Тръмп за свой кандидат за президент на своя конгрес през юли, нищо няма да попречи на Демократическата партия на своя конгрес през август да номинира кандидат, много по-популярен и обречен да победи републиканците, каквато е Ники Хейли.

В същото време на Ники Хейли няма да й се налага да се кълне в никоя демократична библия, още по-малко да се присъединява към Демократическата партия. Тя няма да промени нито един ред в личната си републиканска програма. Точно както демократите ще отидат на изборите за Конгреса с демократичната си платформа. Просто по време на президентските избори огромното мнозинство от американците ще имат национална задача: при никакви обстоятелства не трябва да допуснат манджурския* кандидат (Доналд Тръмп – бел.ред.) в Белия дом.

*Манджурия е голям историко-географски регион в Североизточна Азия. В зависимост от определението за обхвата на територията Манджурия е изцяло част от Китай или е разделена между Китай и Русия. Вероятно когато говори за Тръмп авторът име предвид политическия трилър на Джонатан Деми "Манджурският кандидат" по  едноименния роман (1959 г.) на американския писател Ричард Кондън.

Превод: Faktor.bg