От Гладомора на Сталин до геноцида на Путин – Украйна е зов към съвестта на света

Това, което болшевиките все пак не направиха докрай, се опитва да довърши наследникът им – днешният режим в Кремъл

диктаторите се привличат

диктаторите се привличат

Вадим Зайдман, Каспаров.ru

На 30 ноември Бундестагът прие резолюция, в която призна Гладомора в Украйна през 1932–1933 г. за геноцид над украинския народ. Инициатори на резолюцията бяха групите на партиите от правителствената коалиция — Социалдемократическата (ГСДП), "Зелените", Свободните демократи (СвДП), както и  опозиционната ХДС/ХСС. Резолюцията беше приета с мнозинството от гласовете. Левите и Алтернатива за Германия (АзГ) се въздържаха  (кой ли се е съмнявал). Против гласува един депутат.

Нещо много важно: в резолюцията се казва, че разразилият се глад не е бил следствие от лоша реколта (или даже — това го добавям от себе си — не последица  от създаването на колхозите,  която съветското ръководство не е предвидило) — това е

 умишлено предизвикан глад,

 целящ "политическо потискане на украинското национално съзнание".

Тоест, ако го кажем на разбираем език, Гладоморът е бил организиран, за да заличи у украинците дори самата мисъл за независимост, физически да унищожи потенциалните бойци за свободата на Украйна. Да изтръгне от корен всякакво украинско самосъзнание, нацiональну свiдомiсть (национално самосъзнание – укр.).

Сега това, което Сталин все пак не направи докрай, се опитва да довърши  наследникът му Путин.

Виктор Ющенко, при чието президентство през 2006 г. Гладоморът беше обявен за геноцид над украинския народ от Върховната рада, определи неговата същност така: "Гладът в Украйна през 1930-те години не е смърт от глад, а убийство на народ чрез глад <...>, гладът в Украйна е избран като начин за усмиряване на украинския народ. Тези престъпления по своите мащаби, цели и методи безусловно отговарят на определението за геноцид, което е дадено в конвенцията на Организацията на обединените нации от 1948 г. Целта е била да се обезкърви Украйна, да се подкопаят силите ѝ и така да се пресече възможността за възстановяване на украинската държавност. Тази цел не е скривана."

Telegram-каналът "Колокол XXI" разказа как е извършен този умишлено предизвикан Гладомор:

"Армейски отради от болшевики са обкръжавали дадено украинско село или район и напълно са го изолирали от външния свят. От хората на блокираната територия са били изземвани целите запаси от храна,  животните, ценното имущество.  Всякаква комуникация на селото с външния свят е  прекратявана напълно. Тези, които са оказвали съпротива (дори словесна) са били разстрелвани на място. Всички подозрителни също са разстрелвани на място. Хората са се намирали под такава блокада в продължение на месеци, до половин година.  Губили са ума си от глад. Покрити само с кожа скелети – полумъртви и мъртви са лежали по улиците. В някакъв момент просто са преставали да им обръщат внимание.

 Появява се канибализъм: 

първо са изяждани най-слабите — децата и жените… Макар че в някои случаи първи е умирал възрастният и децата са се хранели с тялото му.
Някои села, попаднали в черния списък са заличени  напълно. В селото влизали няколкостотин (понякога и хиляди) болшевики и започвали да палят къщите заедно с хората, да разстрелват жени, старци, деца, мъже – всички. И не е ясно на кого е провървяло повече – на тях или на тези, които бавно са умирали от глад в изолация.

Към края на Гладомора режимът на "черната дъска" е обхванал около 2/3 от Украйна. Населението на  някои места и досега не е достигнало предишната си численост.
Тогава геноцидът над украинския народ е отнел живота на над 5 милиона души."

Така че, каква ти "лоша реколта"...*

5 милиона мъртви,

 по-точно убити от болшевишкия режим — в абсолютно изражение това е почти еврейският Холокост (6 милиона). Така че, с пълно основание, без никакво преувеличение може да кажем, че Гладомор=Холокост.

* * *
И все пак остава горчив вкус от тази резолюция. 
Гладоморът е признат за геноцид над украинския народ от парламентите на 20 страни. Включително САЩ, Канада, Австралия, Полша, Унгария (!), Чехия, Молдова, Грузия, балтийските страни. Големите европейски страни като Великобритания, Франция, Испания – очевидно по странно стечение на обстоятелствата основни партньори в сътрудничеството и търговията с Русия – не са в този списък. Досега и Германия не беше в него.
През 2019 г. депутатите от Бундестага отказаха дори да разгледат петицията за признаване на Гладомора за геноцид, като заявиха, че не знаят почти нищо за тези събития. Министерството на външните работи на Германия също нееднократно се противопоставяше на идеята Гладоморът да бъде обявен за геноцид.

Разбира се, по-добре късно, отколкото никога. Но приетото сега, на фона на новия геноцид в Украйна, е по-скоро политически под пиката на Путин, изискване на момента. Досега масовото изтребление на украинските селяни през 30-те години на миналия век, равно по мащаби на еврейския Холокост, ако изобщо са вълнували германските политици, то е в много по-малка степен, отколкото възможността за  взаимно изгодно сътрудничество с наследника на Сталин.
Беше нужен новият, 

путиновият геноцид срещу украинския народ,

 за да признаят германските политици Гладомора за геноцид.
И още. Политическият и военен момент, в който беше приета тази резолюция. Доколко първостепенно, насъщно е приемането на тази резолюция сега за самото оцеляване на Украйна, за запазването на живота на нейните граждани, за предотвратяването на нов геноцид.

На 23 юни тази година ЕС даде на Украйна статут на страна-кандидат за членство в общността. Всички се радваха, но това по никакъв начин не повлия на приближаването на победата на Украйна. Жест на морална подкрепа — само това.

Същото е с решението за Гладомора. Решението, разбира се, само по себе си е важно. Но в ситуация, когато Русия на прага на зимата масирано унищожава критичната инфраструктура на Украйна, като я лишава от топлина и електричество, тоест следвайки стъпките на Сталин, осъществява истински геноцид, много по-насъщно е вземането на решение да се достави оръжие на Украйна по най-бързия начин. Оръжие, което може да поразява цели на територията на Русия, откъдето се осъществяват тези варварски обстрели. Най-после Германия да даде танкове "Леопард", бойни машини за пехотата "Мардер", за които Украйна отдавна моли, да използва влиянието си в НАТО, за да се вземе решение за затваряне на небето над Украйна...

Това е извън всякакво разбиране — даже сега, на фона на разгръщащия се геноцид, Западът, включително Германия, не иска и да чуе 

Украйна да нанася удари срещу цели на територията

 Русия — щяло да доведе до ескалация. А тази едностранна ескалация, която сега осъществява Русия в Украйна, заплашвайки буквално да замрази страната — западните "партньори" на Украйна не я ли смятат за ескалация?
Можеше ли да бъде нанесен военен разгром на военната машина на Хитлер без да се бомбардира територията на Германия?
Трябва ли да напомняме на сегашните радетели за недопускане на ескалация в както бяха превърнати от съюзниците Дрезден, Берлин, та и същият този Нюрнберг? Колко мирни жители загинаха в резултат на тези бомбардировки? А сега не става дума за масирани бомбардировки срещу Русия – само за нанасяне на удари срещу военни обекти на нейна територия.

Когато станаха очевидни целите на Русия за зимния период: да разруши цялата критична инфраструктура на Украйна, за да я принуди да приеме преговори при условията на Русия – какво трябваше да направят истинските партньори на Украйна? Не само да свалят забраната за унищожаване на военни цели на територията на руския райх, но и да предоставят във възможно най-кратки срокове оръжие, което е способно да поразява тези цели.

Забраната за поразяване на тези цели, отказът да се предостави такова оръжие, даже когато Русия прави това, което прави сега – това е истинско съучастие в геноцида. Без всякакви преувеличения.
Искам да бъда разбран правилно.  Приетата от  Бундестага резолюция  е важна. И ако беше приета в пакет с по-насъщни и първостепенни за самото оцеляване на Украйна решения, нямаше да има въпроси.
Но е странно и даже нелогично: да се приеме резолюция,  осъждаща Гладомора – геноцида от миналото, и да се постави на Украйна прът в колелата при днешния геноцид, разгръщащ се пред очите на целия свят, 

да се отказва на Украйна оръжие,

 което ще й помогне да спре този геноцид!
Това е просто аморално и подло – да осъждаш геноцида от миналото и да бъдеш страничен наблюдател, и дори да поощряваш днешния геноцид.
……..
*“Лоша реколта“ е официалното обяснение на Москва за Гладомора.
Превод: Faktor.bg