Президентът обяви война на тези, които искат да го лишат да продължи да управлява еднолично държавата

С втория мандат трябва да бъде създаден кабинет на експертна основа - без политически лидери извън тандема Николай Денков - Мария Габриел

Авторът

Авторът

Огнян Минчев

Ако някой е хранил илюзии, че Румен Радев ще се раздели спокойно и доброволно с цялата еднолична своя власт в държавата, която узурпира поради партийно-партизанските дрязги през последните три години, значи е прекалено наивен участник - или наблюдател на българската политика.

 Записът на НС на ПП, който разкри отвратителни личностни характеристики и прояви на лидерите на тази партия, бе

оперативно мероприятие,

 насочено към осуетяване на възможността за създаване на редовно правителство с втория пореден мандат - след като първият бе върнат неизпълнен по споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На пръв поглед парадоксално, но всъщност твърде логично, излизането на записа на бял свят увеличи шансовете за формиране на правителство между двете големи коалиции в настоящия парламент. Шансът да се договори балансирана - за предпочитане преимуществено експертна - формула за кабинет нарасна като следствие от публикуваните скандални изказвания на лидери на ПП. Радев по всяка вероятност осъзнава това и бе принуден да "свали картите". Неговата "препоръка" мандатът да не бъде изпълнен по същество означава

 обявяване на война

 на тези, чиято цел е да го лишат от възможността да продължи да управлява еднолично държавата. 

Ако мандатът бъде успешно реализиран - нещо, на което голямото мнозинство от българското общество се надява - враждебните действия между президента и новоизбрания кабинет рязко ще се засилят. Този запис може да се окаже далеч не последния, който ще достигне до публиката - особено като се има предвид, че лидерите на ПП, оказва се, обичат да говорят в различна компания всичко, което им дойде до устата. 

Всеки акт на евентуално създадено с втория мандат правителство, нарушаващ интересите на Кремъл в България, както и на свързани с Москва структури и институции на българската олигархия, ще предизвиква все по-мащабни оперативни мероприятия, насочени към сваляне - или проваляне на кабинета. Именно заради това, този кабинет трябва да бъде създаден на експертна основа - без политически лидери извън тандема Николай Денков - Мария Габриел - и да включва министри, чието обществено реноме е максимално близко до безукорното. Така биха били избегнати тежки публични компромати и провали, опитите за които и без друго рязко ще зачестят ако този кабинет бъде формиран и започне да работи.