Путин налага самодържавие – сбъдна ли се мечтата на идиота?

Срочното изменение на Конституцията прилича на държавен преврат, но нашите русофили изпаднаха в екстаз

Светослав Пинтев
 
„Владимир Путин е повече олигарх, отколкото политик, иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович”, казваше  руският журналист и тв водещ Станислав Садалски. Не, че милиардерът не е 

един от портфейлите на президента

Горната мисъл е й разковничето на въпросите около вчерашната внезапна оставка на руското правителство и заявката на Путин за трета промяна на конституцията след тези за разширяване на президентските правомощия и „узаконяването“ на анексията на Крим . 
И най-интересното…. Руската Конституция щяла да има приоритет пред международното право, което си е открит отказ от каквото и да било право и заявка за още по-жестоки репресии.
Президентът на Руската федерация бил недоволен от работата на правителството на Дмитрий Медведев поради бавния напредък в изпълнението на национални проекти, твърди  списание Forbes. Според техен коментатор, близък до Кремъл, в края на миналата година Путин и Медведев са обсъждали тази тема, а президентът е получил информация, че проектите не помагат за постигането на националните цели. „Това предизвика изключително емоционалната реакция на Путин“, твърдят най-сериозно от изданието. Разбира се, „националните цели“ са 

сталински размах

 във външната и вътрешната политика, но в държава, която предварително си ограбил до шушка;
Срочното изменение на Конституцията прилича на държавен преврат, казват от малкото останали свободни руски медии. 
Или е продължение и логичен финал на преврата, който Путин започна още в края на миналия век? 
Бившият световен шампион по шахмат и опозиционен лидер Гари Каспаров бе категоричен пред „Форум свободной России“, че с вчерашната неочаквана оставка на руското правителство и заявка за промени в конституцията диктатурата на Путин е добила  завършен вид, както вече писахме. 
„Когато говорим за стабилност мислим, кой знае защо, за стабилност на конституционния ред, на социално-икономическите показатели, на политическата система, но на практика става дума за 

стабилност на диктатурата

 От тази гледна точна у нас всичко е стабилно –диктаторът не се сменя“, каза Каспаров. 
Опозиционният лидер Алексей Навални пък написа в "Туитър“:
"Единствената цел на режима на Путин е той да остане пожизнен едноличен лидер, цялата страна да е негова собственост, да присвои за себе си и за приятелите си нейните богатства".
Именно екипът на Навални от Фонда за борба с корупцията направи през 2017 г. изключително разследване, представено в документалния филм ”Он вам не Димон. Тайная империя Дмитрия Медведева”, където убедително се доказа, че руският премиер е начело на мощна корупционна структура, завлякла страната с милиарди долари. Не последва реакция на Путин, освен репресиите срещу ФБК. Но пък популярността на Медведев спадна катастрофално. Пострада сериозно и тази на Путин.  
Руският анализатор Кирил Рогов написа във „Фейсбук”:
 "Такъв модел напомня китайския. Той ще позволи на Путин да остане безсрочно начело, като насърчава вражда между потенциалните приемници".
Събитието отключи

луда радост за българските путинисти

Сякаш е дошло „освобождението”, което са чакали от години.
Една „колежка” написа във „Фейсбук”, че това било шамар за западния свят, който много искал да спъне гениалните ходове на Путин. Или някаква подобна щуротия. Други „колеги” я похвалиха горещо. Хвана ме срам… 
Бившата депутатка от „Атака” Магдалена Ташева, също бивша журналистка, уви, коментира бодро, по ленински:   „Основният закон на Русия да има приоритет пред международните правни норми - това е много важно предложение на Владимир Путин за промяна на конституцията. МЕДВЕДЕВ Е АУТ (най-после един либерал по-малко).
Каква органична, по детски искрена радост. Дали не прикрива обикновена 

ненавист към свободата

Светилото на уж левите сили Петър Волгин реагира моментално: 
„Оставката е свързана с новата програма, която Путин изложи пред Съвета на федерацията. Всъщност това е прилагането на практика на принципа, че националната държава връща правата си за сметка на глобалистките сили - били те икономически, политически или каквито и да било други. Националното става по-силно от глобалното.Тази тенденция ще обхваща все повече държави.” 
Да де, ама ми се струва, че навсякъде другаде ще я прекъснат с гняв. А това вече може да стане и в самата Русия. Поне така смятат повечето независими анализатори там.
Никой „колега” у нас не забеляза, че Путин е ударил шамар не на света, а на народа си. Звучен, унизителен шамар. Има обаче доста признаци, че въпросният народ се кани да му го върне… И не един… Още тази година… А това ще е справедливо, но страшно.
Сетих се, не знам защо, за Остап Бендер, който се изразяваше така: „Сбъдна се мечтата на идиота”. А после?