Разследвайте много сериозно руска следа в тези взривове - станалото вчера има всички елементи на предумишлен терористичен акт

Дано Господ да остане българин, след Елин Пелин може да взривят и цялата държава, която се търкаля по нанадолнището

Иван Анчев

Иван Анчев

Иван  Анчев*, съпредседател на Атлантически съвет на България

Преди малко повече от 30 години, на 17 ноември 1993 г., Мичмана възкликна възторжено: „Господ е българин!“. Поводът, всички знаем, беше онзи паметен гол на Костадинов на „Парк де Пренс“, който ни хвърли възторжени и опиянени в онова незабравимо и горещо лято на 1994 г. 

Днес, 30 години по-късно, пак е горещо, но ние не сме така възторжени както през 1994 г. Причините са много, но сред най-забележимите са, че за тези 30 години от 1994 г. насам, освен присъединяването ни към ЕС и НАТО – сами по себе си върхови постижения, ние, нацията като цяло, не постигнахме нищо в обществен план. От обществено-морална гледна точка най-вече. Продължаваме да 

пропадаме в бездната на нихилизма, безхаберието и цинизма

Лутаме се като самуилови войници, при които на всеки сто ослепени, ги води един с едно око, като не е сигурно обаче и той колко вижда и какво вижда. 
Та нека да си поговорим за слепците начело на държавата и за ослепената и заглушена държава като цяло. Защото в момента държавата лети по нанадолнището като изпусната детска колесарка, на която поне три от четирите лагера-колелета са разбити. Брутално и тотално разбити! 
В момента България няма адекватни политически партии, разумни и национално отговорни политически лидери, няма министри, няма министър-председател. Има президент, който обаче по-добре да го няма – тотална щета.  

Министърът на вътрешните работи купува 462 автомобила на стойност 33,7 млн. Върхът на управленската наглост, или нещо друго (какво ли може да е то?) е закупуването от същия министър на още 16 луксозни лимузини и джипове  за 4 МИЛИОНА лева. С тях МВР има по-луксозен автопарк дори от НСО. В същото време, след като половин България изгоря, а хората загубиха буквално своите домове, правителството срамежливо решава, че ще купи „джобове“ на стойност 1 млн. лв. за хеликоптерите, които гасят пожарите. Г-н Стоянов, с 38-те милиона, които лековато пръснахте за скъпоструващи автомобили за полицията, колко противопожарни „джоба“ можехте да купите? И, моля, не се оправдавайте с подчинените си – те правят само това, което на министъра му се иска. Инициативността в МВР по презумпция е нула.

 Но да оставим настрана, при все че не е редно и не бива да махаме лековато с ръка на тази скандална и силно миришеща сделка със скъпоструващите возила и да погледнем към вчерашните взривове край Елин Пелин. Този инцидент за пореден път показа, че 

българската държава съществува само номинално

 И единствено Господ, който е българин, ни предпазва от по-мащабно събитие, с неизвестен край. 
На пресконференцията вчера кметът на Елин Пелин, който и да е той, беше по-адекватен като изказ и послания, отколкото министър-председателят и министъра на вътрешните работи взети заедно! Всяка втора дума или изречение  на Стоянов беше „не знам/незнаем“ и „ще видим“. Цялото му представяне беше в стил „не съм оттук, минавам само“. Трябва обаче да се припомни на министъра Стоянов, че именно една от подчинените му структури е основен играч на това поле – говорим за служба „Контрол над общоопасните средства“ (КОС – МВР), които имат отговорности от вноса, през съхранението, до крайния потребител на всяко едно пиротехническо изделие. И че според чл. 73, ал. 1, т. 3 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, повелява да се води регистър, който да следи за „количествата взривни вещества и пиротехнически изделия, идентификационни данни за тях, както и датата на получаването и предаването им“. Тоест, съответният служител от КОС – МВР, който е в структурата на Националната полиция, чийто директор вчера беше зад гърба на Стоянов, е трябвало да знае и докладва на 15-та минута от взрива какво има във въпросните складове и какви са възможните поражения. Това ще даде възможност и на огнеборците да планират своите действия – с какво да гасят, какви обеми погасяващи вещества им трябват и т.н. 

Наводненията и пожарите, вчерашния инцидент в Елин Пелин, както и затъналият преди две години край Камен бряг кораб „Вера Су“ ясно показват, че българската държава в момента се търкаля по нанадолнището. Само Господ, който е българин, е предотвратил онзи ден тежък челен сблъсък между два бързи влака. Такива примери, уви, можем да изброяваме със стотици и хиляди. 

Трагичното състояние на държавата се дължи на три фактора: 

- Тежката корупция от най-ниско до най-високо ниво. Никой не желае да се бори с този социален недъг, защото знае, че самият той може да намаже филията. И ще остане ненаказан. От тук следва и вторият фактор, а именно:
- Тотална липса на върховенство на закона. За 30 години няма осъден ефективно НИТО ЕДИН политик от национален мащаб. Нито един. А не е като да няма кой и да няма за какво… Съседна Румъния, която вкара дори министър-председател в затвора, вече й дишаме праха по всеки един параграф. 
- Пълно неглижиране на факта, че България е жертвата в една перфидна, но много опасна за всички нас, хибридна война. От отсрещната страна имаме зложелателна Русия, която от векове мечтае да ни превърне в Задунайская губерния и днес е по-близо до това от когато и да е било. 
И накрая, един непоискан съвет към бъдещото разследване на инцидента в Елин Пелин: 

разследвайте много сериозно руска следа

 в тези взривове. Защото това, което стана вчера край Елин Пелин има всички елементи на предумишлен терористичен акт: налице са материални щети и човешки жертви; вся много силен уплах и дори паника сред населението; наруши националната икономика – само спирането на влаковете през гара Елин Пелин (т.нар. Подбалканска линия) носят щети на държавата за милиони; нанесе поредния силен удар върху авторитета на българската държавност.  Все резултати, които са единствено от полза на нашите врагове. 
Да не забравяме, че разбрахме от Чехия, че зад взривовете в българските военни заводи стои специален отдел на ГРУ за остри операции в чужбина. Преди това нашата прокуратура и ДАНС ни уверяваха, че са случайни инциденти. За отравянето на Гебрев разбрахме от Великобритания, докато тогавашният главен прокурор Цацаров, ни уверяваше, че е „ял рукола и това е причината за неразположението му“. И същият този Цацаров се прегръщаше с главния прокурор на Путин – Юрий Чайка и подписваха споразумения за сътрудничество между двете прокуратури и обучение на българските прокурори в най-доброто от Вишински. 
Докато България и българското общество не покажат ясна воля за тотална война на корупцията, желание за върховенство на закона и откъсване от тежките и пагубни руски зависимости, ще продължаваме да се молим Господ да остане българин, за да ни пази. Защото българската държава е тежко болна от олигархично-криминален-корупционен карцином от типа „източен путинизъм“. Има лечение, но трябва да се мине през няколко много тежки хирургически интервенции в службите, в държавния апарат и в образователната система. Ако операциите са успешни, 13-вековният пациент може и да преживее болестта. 
Бог да пази България! 

*Авторът е бивш  дипломат, експерт по национална сигурност