Русия и Европа са в състояние на война – газова

Разразилата се криза с доставките и цените на природния газ завари Европа неподготвена

Джъстин Хъглър, The Telegraph

Русия се намира в състояние на война с Европа в условията на газова криза, смятат експертите по руската енергетика.
Цялата работа е там, че президентът Владимир Путин се стреми да се възползва от европейската 

зависимост от руските енергоресурси

Критиците говорят, че европейските лидери неправилно са изтълкували играта на Русия на газовия пазар, която се води с дългосрочна перспектива. 
През тази седмица енергийната криза в Европа премина в настъпление, а газовите цени достигнаха рекордни стойности както се увеличиха осем пъти в сравнение с началото на годината.

Когато Европа се обърна към Русия, заемаща второ място в света по добив на газ след САЩ, Кремъл започна многодневна кампания на обвинения, осъждайки европейците за прибързания преход към екологично чиста енергия.
Само през тази седмица Путин публично упрекна два пъти Европа за недалновидността и, а също така за "преждевременните и прибързани опити" да се откаже от традиционните източници на енергия.

Путин, който се отказа да чете предварително подготвената си реч, и гледайки в собствените си записки, заяви, че Москва ще продава газ на Европа, ако тя определя правилата и отново похвали предизвикалия маса противоречия и спорове руски газов проект "Северен поток-2".
Но това изказване се оказа достатъчно да успокои пазарите и да предизвика падане на цените.
"Дайте да обмислим възможно увеличение на доставките, но това трябва да се направи внимателно. Пресметнете с "Газпром", поговорете си", каза той обръщайки се към министъра на енергетиката.

Наблюдателите на пазара смятат, че

Русия има "заслугата" за енергийната криза,

доколкото газовият монополист "Газпром" през август прекрати продажбата на газ, а също така съкрати изпомпването на газ в европейските хранилища.
Съединяващият Русия и Германия подводен газопровод "Северен поток-2" се превърна в ябълка на раздора между Русия и Запада, и тази ситуация се запазва вече няколко години.
Но Германия, която се стреми да удовлетвори своето растящо търсене на енергоресурси, съумя да преодолее противопоставянето на САЩ, които смятат руския газов проект за важен инструмент за геополитически натиск.

Един от най-информираните специалисти по газовия пазар в Русия Михаил Крутихин определи ситуацията с газа като "война" между Русия, която се опитва да получи максимума от своите полезни изкопаеми и Европа, която се опитва да се освободи от собствената си зависимост от изкопаемите горива.
"Москва смята, че Западът сега не е в състояние да се откаже от руските доставки на енергоресурси и се старае да се възползва в своя полза", казва той.
"Те (в Кремъл) разсъждават така: за начало ще ви позамразим тази зима, като намалим доставките на газ и вие ще допълзите на колене, умолявайки ни да ви помогнем, и напълно ще забравите за европейските антимонополни енергийни закони и за шведската ученичка Грета", коментира Крутихин.
Кризата с доставките, съдейки по всичко, завари Европа неподготвена. 

"Това е резултат от твърде недалновидната енергийна политика и курс по отношение на Русия. Путин сега се възползва от това. Реалността е такава, че Европа 10 години не можа да разбере заплахата идваща от Русия", смята и старши стратегът на консултантската фирма Bluebay Asset Management Тимъти Аш.
Европа трябваше да разбере какво става още през 2009 година, когато иззвъня първият тревожен сигнал - тогава Русия прекрати доставките на природен газ за 20 европейски страни, защото не успя да се договори с Украйна за транзита. Заради това няколко милиона души близо две седмици бяха принудени да мръзнат посред зима.
В европейските страни, особено от бившия съветски лагер, звучаха настоятелни призиви да бъде намалена зависимостта от тръбопроводния газ от Русия, чиито доставки са започнали още в съветските времена, когато Москва положи цяла мрежа от тръбопроводи, пренасящи газ от Сибир в Европа.
Съветникът на Джо Байдън по национална сигурност Джейк Съливан предупреди Русия, че е недопустимо природният газ да бъде използван като "инструмент за принуда".
Кремъл незабавно заяви, че това е "погрешна оценка".

Европа би могла да закупи повече газ от САЩ, но той се доставя втечнен и за изпомпването му се изисква съответната пристанищна инфраструктура.
Европейските страни не искаха да влагат пари в нейното строителство, докато цените на руския газ бяха много по-ниски.
Сега, дори Европа да поиска да увеличи покупките на втечнен газ от САЩ, това няма да е възможно, доколкото голяма част от обемите вече са договорени за доставки в Азия.
По този начин, 

Европа няма алтернатива на руския газ

Русия беше принудена да действа в спешен порядък заради преговорите за съставяне на правителствена коалиция в Германия, доколкото "Северен поток-2" всеки момент може да изгуби най-влиятелния си поддръжник на Запад - канцлерът Ангела Меркел. 
Може би Путин се надява, че тръбопроводът ще бъде сертифициран и въведен в експлоатация преди съставянето на новото правителство на Германия.
"Посланието от Русия е такова: ние ще се радваме да ви доставим повече газ, но в замяна вие сте длъжни да дадете разрешение за въвеждане в експлоатация на "Северен поток-2", казва старши научният сътрудник в Оксфорд Катя Яфимава.
Превод: Faktor.bg