След атентата в „Крокус хол“: Политика на терор и сплашване, демонстрация на всепозволеност

Това не е акция на „Ислямска държава“ - просто изпълнителите са подбрани така, че да убедят тъповатата световна общност, че е „Ислямска държава“

Ареста на един от предполагаемите терористи

Ареста на един от предполагаемите терористи

Коментар на Current time tv*

Терористичният акт в "Крокус Сити Хол" на 23 март, в който бяха убити над 150 души, вече предизвика множество етични и политически въпроси:
- За провала на руските спецслужби, при това в агентурната работа и предотвратяването на престъпления, както и действията на полицията и спецслужбите непосредствено на мястото на трагедията.

- За жестоките мъчения, на които са подложени арестуваните след терористичната атака и показателната демонстрация на тези изтезания на видеа разпространени в медиите и социалните мрежи.

- Защо беше необходима демонстративната жестокост спрямо четиримата арестувани таджики?

- Каква политическа изгода за себе си могат да извлекат от терористичния акт Владимир Путин и приближените му представители на спецслужбите?

Според руският опозиционен депутат Дмитрий Гудков, досега всяка трагедия в Русия Кремъл задължително е обръщал в своя полза. 
Гудков припомня, че преди първата президентска кампания на Путин, когато през 1999 година, бяха взривени жилищни блокове и загинаха много невинни хора, след това се случи терористичният акт в училището в Беслан, също с много жертви, предимно деца, и най-тежкият от всички – „Норд Ост“ – и всеки път в Русия се 

„затягаха гайките“

Именно затова Путин и кремълските пропагандни медии настойчиво внедряват в съзнанието на руснаците идеята, че за терористичната атака е виновна Украйна, а не ислямистите, макар че за едната теория няма никакви доказателства, а за другата версия са предостатъчно.
"Сега, безусловно, доколкото Путин се кани да продължава войната, е много важно да постигне някакви успехи на фронта. Без допълнителна мобилизация това ще бъде просто невъзможно, затова не изключвам, че не просто така те се опитват да припишат всичко на Украйна, а за да оправдаят бъдещите си действия за мобилизация. Аз дори виждам две линии, които се борят помежду си. Едната е линията на Медведев и подобните му, които директно обвиняват Украйна, а Малофеев даже призова да ги ударим с ядрена бомба. Но по разказите на хора от службите, виждам, че все пак има такива, които се опитват да възпрат „ястребите“, защото разбират, че това няма да доведе до нищо добро. И изобщо цялата история с арестите, разпитите – тя е някак си неубедителна. Просто не им се връзва „украинската следа“, анализира Гудков.
Той е убеден, че масовото убийство в „Крокус хол“ ще развърже ръцете на властта за 

нови арести и репресии

"Най-малкото, което ще се случи, е „затягане на гайките“, макар че те и така са „затегнати“. Най-вероятно, ще продължат нови репресии. Очевидно е, че силовиците, а и самият Путин разбират, че нямат масова подкрепа за тези репресии и им е нужно някак да си осигурят подкрепа“, казва Гудков.
Това вече се потвърждава от изявленията на премиера Михаил Мишустин и заместник-секретаря на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.
Медведев настоя, че е „необходимо да бъдат убити причастни към терористичния акт“, а Мишустин, заяви, че „виновните не заслужават пощада“.
Засега във връзка с нападението в "Крокус" са арестувани четирима. Заседанията на съда са закрити, в залата ги доведоха пребити и ранени, най-младият от терористите дори не беше в състояние да се движи и да държи изправена главата си в инвалидната количка.
Тях ги грози доживотен затвор.
Видеозаписите и снимките на заподозрените и от арестите започнаха да се появяват първо в близки до силовиците и Z-каналите, а след това дори в държавните медии и агенции.

Видеото от ареста в гората публикува телеграм-каналът Grey Zone. 
Предупреждаваме, че следва описание на жестокости:
На видеото се вижда легнал на земята мъж с вързани ръце. Той е с окървавена глава, обкръжен от маскирани мъже от спецчастите. Дясното му ухо е отрязано, а един от спецназовците се опитва да пъхне отрязаното ухо в устата му и крещи: „Яж, свиньо! Ще ти отрежа и к… и ще ти го навра в устата“. 
Публикацията е съпроводена с коментар: 

„Така ще стане с всеки“

ВВС припомни, че телеграм-каналът Grey Zone беше свързан с ЧВК "Вагнер" и публикува екзекуцията на дезертьора от наемническата армия с каменарски чук.
По-късно медиите разкриха, че ухото на арестувания е отрязано от офицер от спецслужбите, симпатизант на неонацистката групировка ДШРГ "Русич". 
В същата нощ се появи в телеграм-каналите и видео на същия мъж, на което се вижда, че спецназовците го пребиват с прикладите на автоматите, заплашват го да му отрежат главата.

На следващия ден в телеграм-каналите се появиха още видеа с изтезания на заподозрените за терористичната атака. На снимките се вижда мъж със свалени панталони и бельо, а глас зад кадър обяснява, че той е „свързан с военен свързочен апарат“ чрез който са пускали в тялото му електричество. Част от снимките са размазани, защото проводниците са свързани с гениталиите на мъжа. 
За изтезания с използването на такъв апарат преди са съобщавали много арестувани: например, обвиненият в опит за подпалването на военкомат Иван Кудряшов, както и участници в различни антивоенни протести.
Когато бяха докарани в съда на шията на Далерджон Мирзоев още стояха остатъци от пластмасовия плик, който преди това е бил нахлузен на главата му и завързан. 
На кадрите от съда Саидакрами Муродали с отрязаното ухо е с огромна превръзка на главата. 
Третият обвиняем Мухамадсобир Файзов е бил разпитван в реанимацията, твърди се, че е оказвал въоръжена съпротива по време на задържането му. В съда той беше на инвалидна количка, не можеше да държи изправена главата си и придружен от лекар, който обаче беше отстранен от залата.
Четвъртият Шамсидин Фаридуни е бил измъчван с ток по време на разпитите, а видеото беше разпространено в медиите и социалните мрежи. В залата на съда той беше пребит, с подуто лице и синини.

"Имам чувството, че на следващото заседание на съда ще ги докарат на парчета. Започвам да си мисля, че тези хора, които ни показват или нямат отношение към терористичната атака, или имат косвено отношение към нея. Предполагаемото им участие изглежда скалъпено, а всички 

признания са направени след изтезания

 И това може да се твърди напълно еднозначно“, казва военният журналист Сергей Ауслендер. 
"Ясно е, че когато на човека му режат ухото без анастезия, той ще признае даже убийството на Джон Кенеди“, иронизира той.
Дмитрий Гудков обяснява защо са публикувани снимките и видеото:
"Защото могат, защото никой нищо не може да им направи, те са абсолютно безнаказани. Преди няколко години, може би нямаше да го направят, или поне да не го публикуват, но сега изобщо не се притесняват, защото в Русия вече няма нито медии, нито правозащитници, които да възразят, или политическа сила, която би довела този случай с отрязаното ухо до съд и присъда.
Това е 

демонстрация на всепозволеност

 Всеки човек, който види, как отрязват ухото на някого или нещо подобно, разбира, че това може да се случи и на него, ако участва в някакви протестни действия. Това е политика на терор, политика на сплашване – всички средства са позволени, ако се чувстваш безнаказан“.
Поради това, че заседанията на съда са зад закрити врата, до момента не е известна официалната версия на обвинението – а именно, какъв, според Следствения комитет на Русия, е бил мотивът на нападателите.
При това руските спецслужби, кремълските пропагандисти и лично Владимир Путин говорят за връзка на нападателите с Украйна. 
Сред тези, които активно разпространяват версията за „украинска следа“ в терористичната атака е пропагандистката и главен редактор на кремълската телевизия Russia today Маргарита Симонян. 

"Стана абсолютно очевидно защо американските медии в хор крещяха, че това е „Ислямска държава“. Защото това не е „Ислямска държава“! Просто изпълнителите са подбрани така, че да убедят тъповатата световна общност, че е „Ислямска държава“, заяви тя.
The Insider с позоваване на данните на проекта за блокиране на ботове antibot4navalny отбелязва, че кремълският наратив се разпространява от мрежа от ботове, които и преди са разпространявали руска пропаганда. Публикации в медии, постове в соицалните мрежи, съпроводени с линкове от фейк-сайтове, съдържат съобщения, за това, че твърденията на САЩ за причастност на ИД в терористичното нападение е дезинформация, а всъщност то е организирано от САЩ, Украйна, британското разузнаване и „колективният Запад“.

Атаката даде възможност да бъде върната в пространството на пропагандистите и руските депутати още една тема – връщането на смъртното наказание в Русия.
За това, че темата „ще бъде обсъдена задълбочено и съдържателно“ заяви председателят на ПГ на путиновата „Единна Русия“.
Всъщност смъртното наказание в Русия не е отменено напълно, но през 1996 година беше въведен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди. Но руският парламент никога не е подписал официално протокол №6 от Конвенцията за отмяна на смъртното наказание на Съвета на Европа нито е ратифицирал Конвенцията, а след началото на войната срещу Украйна Русия напусна Съвета на Европа и не признава неговите разпоредби по отношение на законодателството.
"Аз не знам, дали ще въведат смъртна присъда. На мен ми се струва, че елитите се страхуват от това: въвежда се против едни, но после се ползва срещу други. Освен това ще са необходими промени в Конституцията. Но да не забравяме, че живеем в диктатура, при която Конституцията може да се сменя на коляно за няколко дни и много бързо", казва в заключение Дмитрий Гудков

*Current Time TV е рускоезичен телевизионен канал с редакция в Прага, създаден от американските организации Radio Free Europe/Radio Liberty и Voice of America. Каналът се финансира от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии. Излъчва за територията на Русия, Украйна, Централна Азия и Източна Европа.

Превод:  Faktor.bg