„Списъци на убийствата“ или руските тайни планове за Украйна и за украинския народ

Същата схема би работила и срещу полския, балтийските или всеки друг народ в Европа, включително и срещу българския

Авторът

Авторът

Иван Анчев*

 Преди няколко дни най-старият и един от най-меродавните британски мозъчни тръстове – Кралският институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността (Royal United Services Institute – RUSI), публикува заловени руски документи за плановете на Москва по отношение на Украйна и украинския народ. 
 В план, подписан от Путин, Министерството на отбраната на Русия е планирало да превземе Украйна за 10 дни и да я анексира напълно до август тази година. Нахлуването е трябвало да стане с мащабна ракетна и въздушна ударна кампания, която да унищожи ключови украински военни цели. В същото време обаче не са се планирали атаки по критичната инфраструктура, като електроцентрали и железопътни линии, защото те се явяват ключови за плановете на Москва за окупация на Украйна и последващият контрол и експлоатация на украинските стопански ресурси.

Според горепосоченият мозъчен тръст, който е тясно свързан с британската армия, само много малка група висши руски служители са били наясно с пълния мащаб на плановете. Според RUSI, дори заместник-командващите на родовете войски в руската армия не са знаели за плана за нахлуване и окупиране на Украйна до дни преди началото на инвазията. Тактическите военни части са получили заповедите си едва часове преди това.
Заловените документи разкриват, че Русия е планирала да превземе украинските атомни електроцентрали, летища, водоснабдяване, Украинската централна банка и украинският Парламент. При завземането на Киев руските служби за сигурност са били инструктирани 

да убият ключови украински политически лидери, включително Володимир Зеленски

 В документите ясно се заявява, че „те (украинските лидери – б.а.) или ще избягат, или ще бъдат заловени в резултат на скоростта на инвазията". 
 Специално внимание се обръща на конкретни детайли по превземане на украинските атомни електроцентрали, където да бъдат позиционирани, т.е. защитени, руските войски. Като немаловажни допълнителни ползи от подобно действие се определят  получаването на пълен контрол над енергийната система на Украйна и широките възможности за потенциално изнудване на европейските държави с риска от радиационно замърсяване.

Безспорно, най-интересната част от изтеклите документи са т.нар.

 „списъци на убийствата“, 

подготвени от руското контраразузнаване и плановете на Русия по отношение на целокупния украински народ. 
Тези списъци разделят украинците в четири категории:
Тези, които трябва да бъдат убити. За тях стана въпрос по-горе в този текст.
Тези, които се нуждаят от потискане и сплашване.
Тези, считани за неутрални, които трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с окупационните руски власти; 
Тези, които са готови да колаборират с окупаторите.

Горното разделение по групи се предвиждало да става чрез установяване и регистриране на населението, посредством проверки от врата на врата, а в последствие и на филтрационни лагери.
Съобщава се също, че ФСБ е била натоварена със задачата да залавя служители от местната и областните власти и да ги склонява принудително към сътрудничество с Русия.

Стойността на придобиването на тези планове, а и тяхното широко оповестяване, е най-вече в доказването, че Руската федерация не е забравила нищо старо и не е научила нищо ново от времената на ОГПУ, НКВД и КГБ. По същият начин тази безчовечна машина би работила и срещу полския, балтийските или всеки друг народ в Европа. Включително и

 срещу българския

 С тази разлика, че у нас четвъртата група – тази на колаборационистите, ще бъде най-голяма и със сигурност по-безчовечна от самите окупатори. Някои от тази клика дори вече се хвалят, че правят списъци и мечтаят за повторно отваряне на Белене. За адекватна реакция от страна на нашите специални служби не смея и да мечтая. Надеждата ми към днешна дата е във все по-будното гражданско общество. Но и заблудените овце не са никак малко… 

Бог да пази България!

*Авторът е член на Атлантическия съвет на България, с двадесет годишен опит в сферата на сигурността и контратероризма.