В Украйна: Война без край или краят на Путин?

НАТО и САЩ имат ресурсите и решимостта да осуетят фашистките напъни в Русия за световна империя

Владимир Путин

Владимир Путин

Димитър Попов

"Трудно е да се види решение в краткосрочен план, докато Русия не приеме, че Украйна е суверенна, независима държава", каза Столтенберг. "Затова се опасявам, че единственият начин да се сложи край на тази война е да се докаже, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна".
Този коментар на Столтенберг за добър изход от войната е пожелание към Путин да се осъзнае. Путин обаче непрекъснато демонстрира, че няма да приеме поражение в тази война, и че е готов да върви докрай за да победи всички. Този човек е не просто психопат, за когото състраданието, вината и страха са непознати чувства. Той е 

умен психопат,

 който методично и неотклонно върви към своята крайна цел – ренесанс на бившата съветска империя чрез война. Наречете го Апокалипсис вместо война ако искате – все тая! Мисля че той е скъсал с човешкото и ще съм много изненадан ако разбера, че се смята за човек изобщо. Струва ми се, че самия Путин вярва в мита за онзи Путин – господарят на света, на когото всичко му е позволено и който не може да бъде уплашен дори ако целия свят се обедини срещу него.
Неговата версия за окончателен край на войната в Украйна е такава – Украйна се съгласява да му отстъпи четири свои области плюс Крим; САЩ, НАТО, Европа, които няма как да одобрят такава сделка публично, остават неутрални и се разсейват с някакви по-важни теми, но междувременно прекратяват въоръжаването на Украйна, за да стане тя по-отстъпчива и да приеме руските условия за капитулация. Останалата част от света притихва пред мощта на новата руска империя на Путин, която демонстрира силата на новия световен ред, който гласи: 

Силата е над закона!

 И играта свършва с пълна победа на новата империя и неистов възторг на родните русофили.
Така изглежда в общи линии версията за края на тази война, която развива до момента Путин пред света. Очевидно е, че според нея той удържа пълна победа не само над Украйна, но и над САЩ и НАТО, които ще трябва да признаят своята пълна неспособност да запазят международното право и световния мир. 
Ясно е, че САЩ, НАТО, Европа и всички останали държави в света, не могат да приемат такава „победа“ на Путин. Версията на Столтенберг, както и политиката на Байдън, очертават надеждата за друг сценарий, с различен финал от руския. Според него трябва да дойде момент, в който Русия да се съобрази с международното право. Това може да стане когато една изтощена от войната Русия се отказва от максималистичните си претенции за победа над НАТО и за промяна на световния ред по фашистки образец, а на Путин му идва акъла в главата... 
Тоталното разминаване между тези две различни версии за войната не предвещава нейния скорошен край. Напротив, Путин все още не е изчерпал своите ресурси да воюва и да преследва пълна победа. С военната мобилизация той намеква дори за окупация и унищожаване на украинската държавност изобщо. Такъв вариант беше споменаван от него още през февруари, когато нахлу в Украйна и атакува Киев. Ако го направи сега, той ще създаде и нова ситуация в света, доколкото унищожаването на Украйна я изключва автоматично от международния ред, САЩ вече няма на кого да помагат военно, а надеждите на НАТО за приемане на Украйна като съюзник стават несъстоятелни. Такова развитие на войната, ще сбъдне една от мечтите на Путин – да преговаря за бъдещето на Украйна директно със САЩ. Ето защо военната мобилизация, която той вече обяви, може да е и заплаха за самата украинска държава. Според последните информации от Русия, мобилизацията там ще засегне 1 милион запасняци, което май говори за такава планировка на войната в бъдеще.
От тази гледна точка САЩ, Европа, НАТО и цялата международна общност имат само една възможност – да не позволят Украйна да бъде победена. Това означена военна помощ във все по -големи размери и то с оръжия, които ще позволят на украинската армия дори да напада, с далекобойни ракети например. Надеждата е Украйна да удържи дотогава, докато Русия загуби ресурсите или желанието да води тази война. Или пък докато Путин бъде свален от власт с преврат. 
Рискът пред такава стратегия на Запада е очевиден – изнервеният Путин, който иска скорошна победа и бърз край на войната, може да прибегне и до 

ядрено оръжие

 Той вече показва, че играе ва банк и на всяка заплаха от поражение отговаря с ескалация на войната. Ако и след военната мобилизация не успее да пречупи Украйна, може да използва и ядрено оръжие. Това е добре известно в НАТО и мерките срещу такова безумно поведение вече са подготвени. САЩ отказаха да съобщят как точно ще реагират, ако някъде в Украйна има ядрен взрив, но по военни канали намекнаха за възможен американски удар върху руски военни бази. 
Големият въпрос е доколко психопат като Путин ще послуша Столтенберг и ще осъзнае, че не може да унищожи една държава и народ, който се бие, нито пък да стане господар на света, поставяйки на колене САЩ, НАТО и останалите с ядрени заплахи. Вярно е, че митоманите и психопатите не признават поражение, и все пак Путин не е сам в Русия. За да ескалира войната с ядрената опция, той ще трябва да получи съгласието на руските военни, а те не са група весели самоубийци и добре разбират какво ще стане, ако натиснат копчето. Ето защо този сценарий за ядрена война е почти невероятен. Струва ми се, че Путин ще се стреми към победа, гарантирана от конвенционални оръжия и многочислена армия. 
После всичко ще зависи от това дали Украйна ще удържи.  На украинците ще им трябва още по-голяма помощ от САЩ и Европа, както и далеч по-ефикасни санкции, като например Русия да бъде напълно изолирана от световната търговия и финанси и нейния икономически ресурс да води войната да бъде изцяло блокиран. Само така украинците ще успеят да постигнат своето – да запазят територията и държавата си, а света ще си остане мирно място за нормални хора.
Има и друг, благоприятен изход от войната в Украйна, и той е Путин 

да бъде свален от власт

 или неочаквано да приключи житейския си път. 
Тогава става възможно едно следващо руско правителство да се откаже от маниакалните му имперски амбиции, Русия отново да признае международното право, а войната да завърши с разнопоставени мирни преговори с Украйна. Тъй като изгледите за преврат в Кремъл са малки, доколкото управляващия там кръг е хомогенен и контролира цялата администрация в държавата, остава да се молим за другото – леталния изход. Обаче неведомите пътища Господни не могат нито да се анализират, нито да се предвидят, освен от друг вид експерти, чиито талант за гадаене аз нямам, така че втората вероятност си остава само хипотеза. 
Докато Путин е на власт, войната ще става все по мащабна и жестока, но няма да прескочи границите на Украйна и няма да стане ядрена, защото НАТО и САЩ имат ресурсите и решимостта да осуетят фашистките напъни в Русия за световна империя.