За „професионалното русофобство“ или любовта към истината

Свидетели сме на целенасочена и добре премерена асиметрична терористична атака към България

Иван Анчев, русофобия, русофилство, хибридна атака, Русия, руската пета колона, корупция, Кремъл, институции

Иван Анчев, русофобия, русофилство, хибридна атака, Русия, руската пета колона, корупция, Кремъл, институции

Иван Анчев*

Преди няколко седмици една антибългарска статия разбуни българското общество. Руската журналистка от „Комсомольская правда“ Даря Асламова публикува преднамерен и изпълнен с 

полуистини и откровени лъжи репортаж от България,

 озаглавен „Как България се превърна в страна на професионални русофоби“ . Няма да се впускам в опровергаване на самите лъжи и полуистини в статията – това го направиха преди мен, много по-умни люде от мен. Няма да коментирам и самата Даря Асламова – тази амазонка на българо-руската дружба, прочула се покрай въпросната статия и със своите лишени от добър вкус и морал еротични снимки в стил „руска самоделка“. Няма да адвокатствам и на достойните българи, засегнати от Асламова с присмехулно-подигравателен тон, нито ще соча с пръст българските павликморозовци, плачещи, че Русия ни била напуснала. 
Не. Искам да помислим върху друго. Къде е реакцията на българската държава срещу подобни пасквили? И забележете – нямам предвид официални реакции от първите мъже на държавата или дипломатически демарш на Външно министерство. Би било прекалена реакция, ако отговарят на подобни „братски“ пасквили (и парцали – простете за думата, но не се сдържах). 
Имах предвид нещо друго. В случая 

липсва институционалният отговор на българската държава, 

 липсва държавното звено, което на мига да отговори: това е клевета, това не е вярно, това е откровена лъжа. И да бъде поискано право на отговор в „Комсомолская правда“. Като не го получат, защото те със сигурност няма да го дадат, да се публикува във всички български медии (или поне в тези извън влиянието на Кремъл) – поискахме да очистим името на България, но „братушките“ не ни позволиха. И така да се прави след всяко антибългарско изказване или публикация – независимо дали идва от Москва, Скопие или Белград.
В XXI век, в зората на зараждащата се повсеместна хибридна война на фалшивите новини срещу демократичните общества, трябва да се действа именно по такъв начин. С честност и пълно отричане на лъжата! И за да не изглеждам като някакъв разгневен утопист-мечтател, ще ви кажа, че много държави вече са изградили подобни центрове. В Съединените щати подобно звено има в структурата на Държавния департамент – днешният Global Engagement Center, създаден през 2016 г. е наследник на създадения още през 2011 г. Център за стратегически контратерористични комуникации (Center for Strategic Counterterrorism Communications – CSCC). Защото съвременната дезинформация не е нищо повече от целенасочена и добре премерена 

асиметрична терористична атака,

 и дори операция. В НАТО също оценяват необходимостта от създаване на подобно звено, след като преди няколко години „държава извън ЕС“ – вие сами се сещайте коя е тя – разпространи „новината“ за изнасилено латвийско момиче от германски войници на учение в Латвия. Истината представена от латвийската полиция, че въобще няма такъв случай, потъна нейде в безбрежния океан на антигерманското и антинатовското плюене по социалните мрежи. Чехия не остана по-назад в борбата с дезинформацията – още през 2016 г. създаде специален Център за терористични и хибридни заплахи към своята служба за вътрешна сигурност - Bezpečnostní informační služba (BIS). Европейският съюз, като една по-тромава структура, все още прави първите крачки в тази сфера. Все пак следва да се отбележи, че създадената в навечерието на изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Система за бързо известяване (Rapid Alert System – RAS) е стъпка в правилна посока. 
България отдавна вече е във водовъртежа на хибридната война – изправена пред външни зложелатели и 

бореща се повече от 140 години със своята собствена Пета колона,

 мечтаеща за Задунайская губерния. Сигурен съм, че са останали обаче честни и смели държавници, които ще обмислят създаването на подобно звено и у нас, което да ръководи, синхронизира и координира усилията на българското правителство за установяване и противодействие на чуждестранна правителствена и неправителствена пропаганда и дезинформация. Защото подобни външни влияния имат най-вече за цел оказване на влияние върху българската вътрешна и външна политика, за накърняване на българските интереси в сферата на сигурността и отбраната. Такива зловредни опити са и пряко насочени против гражданското общество и установения конституционен ред в нашата държава. 
И нека да завършим с цитат от един от най-големите русофили (някои ги наричат и рублофили) в българската история – Драган Цанков, който в писмо до руския дипломат Хитрово е изплакал: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“. Та и ние, обикновените българи, казваме така: не ви щем ни „братството“, ни спасението. Истината, дайте само истината! Но удобна ли е тази истина за Кремъл? 

*Авторът има 24 години стаж за българската държава в сферата на сигурността и външната политика. Генерален консул на България в Чикаго от 2016 до 2020 г. Понастоящем е член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“, водач на листата в 14 МИР – Перник.