​Методи Андреев: Ще има гражданска война, ако опитат да ни откъснат от ЕС и НАТО

При кризисна ситуация, зачистваното на прозападния елит ще бъде извършено от паравоенните формирования

В цялата технология на издигането и избора на Радев за президент има нещо хибридно и много съмнително

БСП знаят за какво са програмирани и какво се очаква от тях, те винаги са изпълнявали руската воля, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ

Интервю на Мая Георгиева

- Господин Андреев, вярно ли е, че сте взел 50 хил. долара от фондация „Америка за България“, за да прекарате законопроекта за премахване на комунистическите символи? Това не е ли форма на корупция?

- Да, може да се нарече тежка политическа корупция, ако е вярно и ако се е случило. Изобретателността на комунистите е страшна. Въпреки, че имам добро въображение, такава опашата лъжа няма да успея да измисля. Мръсната пропаганда тръгва от един почти неизвестен сайт, основава се на анонимен източник и се разпространява чрез Фесбук от млади членове на БСП. Това е класическа схема за черна пропаганда, а комунистите са майстори на нея. Един от „героите“, който работи самоотвержоно на този фронт, е ентусиастът Исак Паси. Това момче, вместо да се занимава с разпространяването на клевети, по-добре да се заинтересува за миналото на семейството си, за човешките съдби, които то е прекършило. Да научи, какво означава доверителна връзка и кой е офицерът Валентин Вутев, от Второ главно управление на ДС. И аз имам тази информация от аномимни източници, но съм длъжен да я споделя с обществото. Нека младият Паси опресни родовата си памет, а след това да разпространява клевети за другите. Истината е, че никога не съм имал никакви връзки с тази фондация, нито съм кандидатствал, нито съм печелил проекти или пари от тях. Целта е да се компрометира един справедлив закон и неговите вносители. Внушението към обществото е, че правя закони срещу заплащане. Вярвам, че държавното обвинение и правораздавателната система ще предприемат съответните действия.

- Преди това ви спрягаха, че готвите преврат на Борисов?

- Също фалшива пропаганда. Несъгласията си с премиера по определени теми съм изявявал публично в медиите и пред колеги от ГЕРБ. Някои се смущават от по-свободното говорене, което имам. А този фалшив преврат е изфабрикуван в отходната яма на родната журналистиката. Има натегачи и подляри, които са готови на всякакви лупинги и чупки в кръста, за да се харесат на властта и да демонстрират преданост. За да правя преврат, трябва да имам амбиции в политиката или в ГЕРБ, но нямам, това е категорично. Аз съм десен, свободен избирател, няма табу за моето говорене. Заради това говорене и законопроектите, които инициирам, ме атакуват дори с явни заплахи за саморазправа.

- Кой ви заплашва?

- Единият от „смелчаците“ е внукът на Тодор Живокв – Тодор Славков. Другият пък е проваленият съветник на Доган - Людмил Георгиев, който не знам защо е професор в Алма Матер.

- Какво искат от вас?

- Не знам какво искат, но отправят заплахи срещу мен публично в медии. Те са изречени явно в състояние на силен афект, което означава, че действията ми като народен представител са били в правилната посока. Искам да им кажа на тези „юнаци“, че в НК има специални текстове, които се отнасят точно за подобни случаи. Единият инкриминира обида на длъжностно лице, като предвижда и глоби, и затвор. А другият член от НК предвижда, че когато орган на държавна власт е заплашван във връзка с неговите функции, а атаките срещу мен са точно заради изпълнението на депутатските ми функции, се предвижда до 6 г. лишаване от свобода. Не знам тези бабаити до колко са наясно с НК, но ще им дам възможност да се запознаят с помощта на прокуратурата.

- Омаскаряването на хора част ли е от стратегията на генерала от КГБ Решетников за прочистван на проевропейския елит?

- Имам по-различно мнение. Това също е един от начините да се „зачисти“ проевропейският елит, както казва Решетников. Но БСП имат достатъчно традиции в това омаскаряване, включително и в зачистване чрез физическо ликвидиране на опонента. Да си спомним в началото на прехода бе разкрито и публикувано прословутото окръжно на БСП, с което се даваха насоки как да се внедряват в организациите на СДС техни верни ятаци, как да бъдат компрометирани честните и почтени седесари. Подробно беше описано всичко това. Аз съм гърмян заек, минал съм през тази мръсна игра. Но тъжното е, че БСП не са научили нещо ново и ще карат пак по тази мръснишка схема.

- Преди два месеца България беше скандализирана от думите на руския депутат Пьотър Толстой, че ще купят страната ни, но от разговорите, които ген. Решетников е водил с Корнелия Нинова става ясно, че проблемът е по-дълбок – изваждане на страната от ЕС и НАТО, прочистване на проевропейския елит?

- Когато Толстой отправи тази заявка, че ще ни купят, зададохме актуален въпрос до премиера, но отговорът беше, че думите му не са ангажирали по никакъв начин официалната руска позиция, това било негово лично мнение. Ние, група депутати искахме да му бъде забранено на руснака да влиза в България. Когато поучихме отговора, Толстой вече беше станал зам. шеф на Държавната дума от партията на Путин. Държавата с неудоволствие реагира на такива изявления. Във всяка друга страна щеше да му бъде забранено да стъпва на нейна територия. Да си спомним как реагира Виктор Орбан на руския посланик, който се подигра с годишнината от унгарските събития през 1956 г. - веднага отправиха остра нота.

- Съществува ли реална опасност да бъде предприето това „зачистване“ на проевропейския елит, това напомня много на случилото се след 1944 година?

- Целта, която Русия и нейните протежета у нас си поставят с това зачистване, е откъсване на България от ЕС и НАТО. Но това не са само голите декларации на един пенсиониран офицер от КГБ, а в случая става дума за една стратегия, описана от Решетников в неговите интервюта. Тя е разработена от Руския институт за стратегически изследвани, който е към президента на РФ. Тоест това, което говори генералът най-малкото е съгласувана и реална позиция за България. Проблемът е, че тези кремълски намерения в България съвпадат със създаването у нас на паравоенни формирования, които се кичат с имената „Шика“ и „Левски“, но работят против ЕС и НАТО, и пропагандират съюзяване с Русия на Путин. Тези формирования не са безобидни, въоръжени са, правят учения и се обучават от руски инструктори. Финансирането също е от тази посока. Но тази тема продължава да се замита под килима от държавата, няма официална позиция на службите и правителството, няма действия и от прокуратурата. При една кризисна ситуация зачистваното на прозападния елит ще бъде извършено именно от тези нелегални формирования. Но трябва да е пределно ясно и на руските стратези, и на местните им русофили, рубладжии, комунисти, националисти и депесари, че ако посегнат на евроатлантическия ни път, ще настъпи гражданска война в България. Хората, които отстояват своите ценности и свобода, няма да стоят и да гледат безучастно, ще има български Майдан. Тези, които искат със сила да ни отделят от ясния ни път ще съжаляват жестоко. Страната ще бъде хвърлена в хаос, но хора като мен не могат да се примирят и не искат да живеят в държава на ушанки и мурзилки.

- Новият президент Радев обяснява, че изборът му е ново начало за България, че ще работи за доброто на нацията и т.н., но в тези общи клишета няма никаква конкретика дали доброто за България не означава прочистване на проевропейския елит?

- Това което говори новият президент не бива да му се вярва. Той опровергава много от тезите си. Усетил е, че предизборната му кампания приключи и сега преориентира позиции. Отива на пленума на БСП, което показва, че съвсем не е независим. Вижда се, че около неговото издигане има твърде много въпросителни. Решетников твърди едно, че са обсъждали с Корнелия Нинова кандидатурата му, а тя панически отрича. Това показва, че в цялата технология на издигането и избора на Радев за президент има нещо хибридно. Когато започне да изпълнява задълженията си, ще стане ясно какъв европеец е, какъв патриот, какъв натовец и българин е въпросният генерал. Дали и неговият „патриотизъм“ не е по определението на Калфин – да се измерва чрез любовта му към Русия. Засега по-скоро е ясно, че новоизбраният президент не е независим, неговото номиниране е с привкус на външна намеса и влияния, ако те се докажат, това може да стане повод да му се иска импийчмънт. Вече има много съмнения в тази посока.

- Вие вярвате ли на Корнелия Нинова, че Решетников я компрометира с клевети и компромати?

- През последните месеци Нинова бе хваната в няколко лъжи. Не вярвам и на БСП. От тях можем да очакваме само разруха, популизъм по време на избори, опити за очерняне на другите политици, обвиняване на дясно центриските партии във всички грехове. Най-вече трябва да очакваме от тях ревизия на външно-политическия ни курс. В разговор Нинова казва на Решетников, че още не е дошъл моментът, явно БСП знаят за какво са програмирани и какво се очаква от тях, те винаги са изпълнявали руската воля у нас.

Скандалите на Нинова с Решетников са потвърждение на моите анализи още преди месеци. Да не забравяме, че Георги Първанов бе допуснат неслучайно да говори от трибуната на конгреса на Единна Русия на Путин в Москва, а Нинова само даваше интервюта в кулоарите. Явно тогава са им посочили - кой да е кандидатът им за президент. Идеята беше този човек да обедини АБВ и БСП, и другите леви. Чрез Георги Гергов, Кирил Добрев и Нинов е трябва да стане завръщането на Първанов като водач на левицата при едно бъдещо управление. Целта е била Гоце да играе водеща роля. Но Нинова от лични съображения и опасения даде заден хода и коалицията се разпадна. Нинова е видима пречка за Първанов. Заради това Решетников атакува лидера на БСП. Целта е да се дастабилизира столетницата и така да се афишират отново Първанов и Румен Петков, които са най-верните хора на Русия. Категоричен съм, че за скандала „Решетников-Нинова“, трябва да има Анкетна комисия на парламента, както предлага Лютви Местан.

- На фона на случващото у нас, мит ли са специалните проекти „Голгота“, „Възраждане“ и „Балканска пролет“?

- Не са мит, събитията доказват че са истински, те се реализират. „Балканска пролет“ е в ход от 2012 г. Тази години терминът „хибридна война“ се съдържа във всички доклади на службите, но все още ги е страх да посочат - от кой се води тази война, какви интереси стоят зад нея? Помним какво се случи в Черна гора преди време – опит за преврат. Те също са част от плана „Бълканска пролет“. Целта е дестабилизация на Балканите, за да станат зависими от Русия. Използват православието, славянството, измислени фондации и паравоенни структури. Факт е, че една четвърт от родната икономика е в руски ръце. Руското хибридно влияние се опитва по всякакъв начин да подчини държавата ни. Обръщат ни такова внимание неслучайно, защото съгласно едни от стратезите на Руския институт за стратегически изследвания – Пьотр Мультатуев, България е най-важна за геостратегическия интерс на Русия на Балканите. А това е възраждане и на плана „Голгота“, създаден още по времето на Андропов. Той визира прераждането, съхранението на руските геостратегически позиции, след, разпада на СССР. Следствие от него е „Възраждане“. Това е чисто българска програма по нареждане на ГРУ. Досиетата на специални лица, свързани с нашите служби, са предадени в Москва. Тук всичко за тях е прочистено, но има косвени доказателства и копия от документи. Това са интересни хора, с перспектива за развитие, но зависими, които през последните 27 се пробутват целенасочено и контролирано като фактори за развитието на България. Независимо дали ни се представят като сини, червени, жълти, турски и т.н., все играят за интересите на Кремъл.

„Балканска пролет“ е актуализирана програма – нова консервативна революция, която уж отрича либералния и комунистическия път и се обляга на православие, славянство и някакви ценности, сходни с руските. Това е новият сценарий, който трябва да се реализира на Балканите, но скандалното е, че български партии са негов проводник.