​Полк. Малчев: Тежък сценарий очаква България, ако се затоплят отношенията Русия-Турция

Твърденията на Сидеров, че България и ЦРУ са участвали в преврата в Анкара са от полза за Кремъл

Отношенията между южната ни съседка и САЩ няма да доведат до катаклизми в НАТО

Голяма част от кървавите закани за разправа няма да се осъществят, казва пред Faktor.bg офицерът от запаса и бивш зам.-командващ военно-въздушните сили

Интервю на Мая Георгиева

- Полковник Малчев, лидерът на „Атака“ забърка ЦРУ и България в конспиративна теория, че са участвали в неуспешния опит за преврат в Турция, реалистично ли е това твърдение?

- Това е обикновеният рефрен на шефа на „Атака“, който обикновено във всичко вижда дългата ръка на ЦРУ, на нашето разузнаване. Аз категорично отричам това и ще се аргументирам съвсем накратко. Първо, в този опит за преврат в Турция външна намеса не може да има, защото той е нестандартно организиран и нестандартно проведен. Ако имаше нечия външна намеса, това би довело до една по-добра организация, като се вкарат стандартни елементи и подходи когато се прави преврат. Такова нещо в този случай няма. Освен това, защо трябва да се намесват външни сили, след като от Турция не се очаква да промени своята външна политика. Дори и превратът да беше успешен, Турция е член на НАТО, тя е много повече свързана с Европа, като имам предвид, че гастербайтерите на запад заработват една голяма част от нейния бюджет. Така, че приказките за външно участие, за намесата на някакъв турски религиозен водач в организирането на метежа, са меко казано нереални, не мисля, че може да се говори за подобен сценарий.

- Казахте, че превратът е нестандартен и като организация и по начина, по който е проведен, какво означава това?

- Първо, досега никой не е посочил каква е целта на преврата. Това е водещо при всеки един преврат, защото именно целта определя участието или неучастието на населението, неговата подкрепа или съпротива. А тук никъде не прозира каква е целта. Второ, самата организация на метежа. Ако няколко души генерали наистина решават да правят преврат, то подобни действия обикновено са предхождани от много сериозна организация. При метежа в Турция нямаше никаква подготовка – от едната страна генералите, а от другата – войничета, разхвърлени по улици и площади без никакво офицерско ръководство, което е задължително за успеха на едно такова начинание. Нека и да видим и самите действия на метежниците – поставиха на големия мост между Европа и Азия танкове. Даже това население да беше привърженик на такъв преврат, само за един час са били събрани 100 000 души, които без да ги караш са можели да изхвърлят тези танкове във водата. В същото време останаха неблокирани най-важните учреждения, които са ръководещи за една държава. Правителството си доспа спокойно, на другия ден си започна работа. Министерството на отбраната си остана с всички връзки, контакти и комуникации. Трето, избраният момент бе крайно неподходящ за подобен опит за свалянето на Ердоган. В момента той е на върха на своя рейтинг, населените го поддържа. Там в момента се създава такъв стандарт на живот, че хората в Турция са задоволени. Какво повече може метежниците да им предложат, за да ги накарат да подкрепят един такъв преврат. Освен това и полицията, и спецслужбите почти изцяло поддържат политиката на президента. И не на последно място, Партията на справедливостта на Ердоган от 2002 година досега много убедително печели всички избори. Аз не поддържам, искам да го подчертая, насилственото вземане на властта. Това е неприемливо, неподходящо за 21 век.

- Познавате родната авиация, Сидеров твърди, че български самолети са излетели от базата в "Безмер" и са били свързани с метежа, възможно ли е това в рамките на общото ни членство с Турция в НАТО?

- Това е абсолютна спекулация, защото като зам.-командващ военно-въздушните сили знам, че за да излети един такъв самолет, това може да стане само след като е взето решение от най-високо ниво. Това не е да се качиш на мотор или кола, и да тръгнеш за някъде. Всичко трябва да се планира. Освен това, в момента се провежда голямо учение в България, с участие на други националности. Може във връзка с това учение да е имало полети, но те са били планирани. И ако се е знаело от правителството, че когато са излетели самолетите, това по време съвпада със случващото се в Турция, нямаше да бъде разрешено на нито един самолет или вертолет, включени в учението, да излетят. Това е опит на един политик да се замесят България и българските военно-въздушни сили в една много неприятна ситуация.

- Може ли подобно политическо говорене да се отрази негативно на българо-турските отношения, опасно ли е за България?

- Всяко говорене, свързано с нашето участие в НАТО и членство в ЕС, като даване на негативни оценки, е наистина опасно за България. Лошото е, че това се прави от част от българските политици. Но аз лично не очаквам никаква промяна в политиката на Турция по отношение на България и след преврата. Тя, както и ние сме членки на НАТО, имаме като пригранични държави съвместни мероприятия и планове, които се изпълняват. Така че всяко говорено като на Сидеров е опит да се забие клин между двете държави, което не е в наш интерес, а в интерес на една друга империя, която се опитва от този неуспешен метеж да извлече известни облаги за себе си и то преди всичко икономически. Така че, ако лидерът на „Атака“ продължи да говори в този дух, той не работи за интересите на България, а за интересите на една друга държава.

- Обтегнати са отношенията между Турция и САЩ заради Гюлен, това може ли да доведе до някакви сътресения или криза в Алианса?

- В Алианса според мен сътресения няма да има, защото проблемът с Гюлен ще се решава на междудържавно ниво – между САЩ и Турция. Какво ще реши американският парламент, защото със сигурност и до там ще стигне въпросът за Гюлен, не касае НАТО. Това няма да повлияе на политиката на Алианса по отношение на горещите точки в света. И аз не очаквам съществена промяна в тази посока. Между впрочем с този нестандартен акт в Турция ще се решат по-скоро вътрешно политически проблеми на страната, а не външно-политически. Всъщност в Турция ще се постигне контрол над армията, над спецслужбите и съдебната система, Ердоган може би ще реши и въпроса за по-големите си правомощия в управлението на държавата. Така че не очаквам влошаване на отношенията и катаклизми и в Алианса.

- Какви сценарии могат да се разиграят в Турция след тези сътресения в армията и сериозна чистка, която провежда Ердоган в страната?

- Турската армия винаги, когато страната е в затруднено положение, е играла решаваща и положителна за държавата роля. Това е първият случай, в който турската армия е намесена в неуспешен противоправителствен преврат. Но е факт, че турците са разделени на две – от едната страна са хората, привърженици на традиционния ислям , а от другата – онова население, което е пряко свързано с Европа, и споделят идеите за светска Турция. Така е и в армията – голяма част от висшия команден състав е непосредствено свързано с европейското образование, военно обучение и европейски начин на живот. Защото те са учили на Запад и в САЩ. Турция е една от най-старите членки на НАТО и всъщност плановете на турската армия са изцяло продължение на плановете на Алианса. Ердоган преди три години премахна един текст, който беше в тяхната конституция – турската армия да участва и в решаването на вътрешно-политически проблеми. И знаейки силата на армията, както и отношението, което хората имат към военните, сега ще очисти армията по списъците, които вероятно има, от някои нестабилни за него и нелоялни елементи. Сигурно ще бъде извършена реорганизация, но армията след време ще продължи да решава проблемите си и макар малко наплашена, ще се оправи, защото армейците са железни хора. В бъдеще дори мисля, че част от арестуваните генерали, срещу които ще има вероятно съдебен процес, ще бъдат оправдани или ще получат малки присъди. Голяма част от кървавите закани за разправа няма да се осъществят. Мисля че смъртното наказание няма да бъде въведено отново, защото това е голямо антиевропейско, антицивилизовано действие. Всъщност този преврат наистина беше неуспешен, но той постигна една друга цел – уволнени са повече от 50 000 човека от армията, полицията, съдебната система, учители и пр. Това са вече 50 000 семейства без работа, които се явяват солидна база за бъдещи действия срещу Ердоган. По този начин той увеличи противниците си, които макар и неорганизирани, когато опре до хляба на семейството, стават потенциална заплаха за него. В момента Ердоган трябва да решава проблемите в условия на дестабилизация на Турция. Но тя е голяма държава и си мисля, че ще излезе по-бързо от очакваното от тази ситуация. Проблемите, които има да решава са много – напрежението с кюрдите, отношенията с Русия, със САЩ, с Европа, затова трябва по най-бързия начин да преодолее тази нестабилност. Но аз мисля, че много излишен шум се вдигна, дано не се лъжа. Очаквам след известно време нещата ще се уталожат и след един период на „чистка“ Турция да продължи да се развива по същия начин, особено във външно-политическо отношение.

- Анализатори смятат, че неуспешният преврат в Турция ще доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Москва, медиите обявиха, че предстои среща на Путин с Ердоган в Русия?

- Без да съм пристрастен, всъщност този неуспешен опит за преврат малко втвърдява отношенията на Турция с Европа и малко подобрява отношенията между Турция и Русия. Ердоган и Путин имат да решават много съвместни проблеми. Ние познаваме само европейската част на Турция, а забравяме, че нейната азиатска част граничи с бившите републики на Съветския съюз в Азия. Турция е един много непредсказуем съсед за Русия. От друга страна, между Москва и Анкара са установени много сериозни икономически връзки, които временно бяха нарушени. По всяка вероятност Русия ще използва това отдалечаване на Турция от Европа, за да извлече ползи в свой интерес. Затова мисля, че косвено нещата между Турция и Русия ще се подобрят, защото и двете понасят големи икономически загуби при едни обтегнати отношения.

- Как сближаването между Турция и Русия ще се отрази конкретно върху България?

- Това е най-тежкия въпрос, защото става дума за две империи – руската и турската. България отдавна е между тези две зъбни колела, които в момента не се въртят. Но ако наистина се подобрят политическите отношения между Русия и Турция, тогава за България предстои един много тежък сценарий. От едната страна ще ни притиска Русия за връщане към евразийската зона, а от друга – заради турският етнос у нас, който не е толкова малък, можем да очакваме по-сериозна намеса в делата на държавата ни от страна на Турция. На срещата на върха на НАТО във Варшава партньорите ни от Европа и Алианса показаха, че вече обръщат много по-сериозно внимание на тези страни, които граничат с Русия. Бе решен и основният проблем - да се създаде една зона за многонационални сили, като се знае, че ако Русия посегне на Литва, там ще срещне натовски войник. Разчитам, че Турция постепенно ще бъде вкарана в този положителен за нас кордон. Има обаче един важен въпрос, който ни засяга косвено. Турция има да решава един много важен проблем с кюрдите. Там те имат и най-големите разногласия със САЩ. И ако проблемът с тях се реши не в интерес на турската политика, може да се очаква реципрочно отношение и към България, което няма да бъде в интерес на нашите български национални интереси. Дано не стане.