Едвин Сугарев: Станишев го очаква съдбата на Луканов

Този протест вече е успешен, но развръзката му ще бъде през есента, или в началото на зимата

Ако Борисов направи коалиция с БСП, това ще бъде краят на ГЕРБ

Цацаров изглежда е зависим от един много виден пловдивски олигарх, казва пред Faktor.bg поетът бунтар

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Сугарев, как сте със здравето, преодоляхте ли щока от гладуването?

- Почти съм възстановен, всичко е вече наред. Достатъчно време се захранвах. Имах сериозни проблеми с мозъка, с бъбреците, но това вече е преодоляно.

- По време на протеста имаше мнения, че гладната стачка е остаряла форма на борба, отживелица, как приемате тези гласове?

- Спокойно приемам тези мнения, но със съжаление, тъй като са абсолютно неадекватни. Гладни стачки се правят и в момента на много места по света,  и те са реално средство за борба в случаите, когато всички възможности да бъдат решени проблемите по друг начин са вече изчерпани. И е ясно, че чуваемостта на властниците е нулева. В такива случаи гладната стачка е нещо като символен знак, за това, че една черта на търпимостта е премината, че проблемите изискват съвсем друго по-сериозно внимание на обществото, защото има и по-крайни фази на съпротива от гладната стачка.

- На 50-ия ден от протестите убит ли е ентусиазмът на гражданите, успяха ли да ги обяздят?

- Ентусиазмът на гражданите не е убит, след като продължават да протестират. Но очевидно е, че развръзката ще се състои през есента, или през началото на зимата, когато хората ще се сблъскат с проблемите на зимния сезон. Тогава недоволните вече няма да бъдат толкова толерантни, ще се намеси икономическият фактор, който винаги предизвиква по крайни решения.

- След два месеца управление по-малки ли станаха лъжите на Орешарски, успя ли да убеди хората в чистите си експертни намерения?

- Не само че не успя да ги убеди в намеренията си, но им показа, че България няма премиер министър, а една кукла на конци, която прави това, което и наредят. Последното му изказване, че мандатът на това правителство ще изтече тогава, когато БСП реши е очевиден знак за неговата личност. А освен това направи няколко други символни жеста, които говорят още по-зле за това правителство – необоснованото решение да се актуализира бюджетът, да се увеличи вътрешният дефицит и да се направи заем от 1 млрд. Парите ще ще бъдат разпределени между олигархични кръгове, които поддържат правителството. Мисля, че тези действия са ясен знак за хората от България. Достатъчно показателен е и фактът, че неговата популярност пада, според последните социологически проучвания.

- Йордан Цонев не изключва нов ремонт на този бюджет през есента и даже теглене на нов заем?

- Ако слушаме Йордан Цонев, той ще се възползва от всяка възможност за далавера, която подобни жестове предполагат. Колкото повече пари се взимат на заем, колкото повече се разтърсва системата, колкото повече започне да галопира инфлацията, толкова е по-добре за мушмороци като него, а и за хората, които го държат във властта?

- Неофициално се твърди, че този заем, чрез офшорки и подставени финансови институции се взима от бизнесмена Васил Божков, и той ще обере каймака от лихвите, имате ли такава информация?

- Нищо чудно и да е така, от това правителство не бих се учудил от нищо. Не е тайна, че тази власт има много тясна връзка с Черепа. Да не забравяме, че като зам.- председател на СДС и кандидат за кмет на София Орешарски беше прогонен в най-буквалния смисъл от партията си, заради нерегламентирани връзки с Васил Божков – Черепа. Да не забравяме, че първият жест, който това правителство направи, беше в услуга на хазартния бизнес. А това е доста показателно. Не по-малко интересна в тази посока е и дейността на Орешарски като министър на финансите. Ако имаше адекватна прокуратура, то тя би се заела с този проблем – непрекъснато се анонсираха бюджетни излишъци в размер на милиарди лева, които се разпределяха в последния момент, по незнайно какъв принцип между различни ведомства и проекти, от които много фирми и институции много добре се напечелиха.

- В един от последните си коментари допускате, че БСП замисля да експериментира съставяне на кабинети до дупка, с нови обещания и надежди, реалистичен ли е такъв план?

- Не знам дали това им е далечната стратегия, но това е една възможна стратегия. Те ще се опитат според мен да се изплъзнат от клопката, която им постави този кабинет, като поискат неговата оставка, а след това ще се опитат да съставят ново правителство, възможно даже и с нова коалиционна формула.

- Каква може да бъде тази нова формула?

- Знае се, че много влиятелни политици в ЕС натискат Бойко Борисов да се включи в голяма коалиция с БСП. Ако той бъде достатъчно глупав да направи подобна стъпка, това ще бъде краят и на ГЕРБ.

- Как си обяснявате фанатичното чувство на Станишев да бъде във властта пълен мандата, а да остане и след  това?

- Не знам как си представя нещата, но очевидно е, че залогът за това правителство е много голям. Явно той е приел да изпълни някакви поръчки на чужди на България сили, например на Руската федерация, на Путинова Русия. Да осъществи някаква проекти, а знаем много добре, че който не успее да се справи с такива задачи, не съществува много дълго на тази земя. Много показателен е случаят с Андрей Луканов, неговата ситуация беше точно такава. От друга страна, ясно е, че ако сега изгуби властта, това ще бъде краят на политическата му кариера. А той все още се надява на такава в самия ЕС. Затова така отчаяно се държи в тази ситуация и се опитва колкото може по-дълго да задържи това статукво, с идеята по някакъв начин да успокои хората и да издрапа до края на мандата на Европейския парламент, за да  търси реализация другаде.

- Допускате, че Станишев може да има съдбата на Луканов?

- Руските тайни служби не си играят много със своите резиденти, когато не успеят да изпълнят поставените им задачи.

- Призовавате да изметем червените боклуци, но как да се случи това, след като в тях са парите, медиите, индустриалната власт, тайните служби?

- Ситуацията в България сега е много по-различно от изминалите 23 години. Хората до голяма степен са гражданско осъзнати. Сега те протестират, защото искат да получат нещо и не могат да търпят повече това положение – това е много по-силен протест от всички случили се у нас през годините на прехода. Така че има шансове нещо да се оправи в България. И независимо дали този протест ще успее веднага да свали правителството на Орешарски, или чак през зимата, той вече е успешен. Оттук нататък който и да тръгне да управлява България ще знае какво може да му се случи и няма да си позволи да си разпасва пояса толкова, колкото си позволиха сегашните управляващи.

- Преди няколко месеца изпратихте до главния прокурор открити писма, в които посочвахте далавери на правителството на Станишев и конкретни престъпления на жена му Моника и хора от обкръжението им, какъв е резултатът?

- Изпратих едно много дълго открито писмо до г-н Цацаров, от над 40 страници. Визирах няколко престъпления, извършени от тройната коалиция, за които е отговорен Станишев като премиер. До днес нямам отговор от прокуратурата, въпреки, че писмото е заведено по съответния ред. По-късно изпратих второ писмо, но и по него нямам отговор. Някак си прокуратурата се спотайва в такива моменти, но е много активна, когато трябва да обслужи интересите на БСП. От поведението им оставам не само  с неприятно усещане, а по-лошо – Цацаров изглежда е зависим от един много виден пловдивски олигарх Георги Гергов. И всъщност Цацаров  е допуснал държавата да изгуби делото за Пловдивския панаир. Разбира се това съмнение тепърва трябва да се разследва и доказва, но ще се заема с него.