Илиана Беновска: Станишев сe превърна в лицето на проституиращите медии

Борисов ще влезе в затвора без обвинение, както Алексей Паетров, но ще излезе от там силен политик

 

БСП и ДПС претовариха малката лодка на Волен Сидеров с богатства и той ще потъне завинаги

Цветановото его и простоватост потопиха ГЕРБ, категорична е журналистката и собственичк на радио К2 Илиана Беновска

Интервю на Васил Стефанов

- Г-жо Беновска, как си обяснявате разместването в медиите и пребоядисването, което започна още преди изборите?

- Важно е БСП  да отговори защо е на лягане и на ставане в БТВ и ТВ7! Важно е г-н Станишев , президентът на ПЕС, да отговори защо стана  лице на политически проституиращите  за милиарди  медии на Делян Пеевски и Цветан Василев! Г-н Станишев,  4 години придворният на Корпоративна банка Николай Бареков венцехвалеше  от ТВ7 Цветанов и  ГЕРБ . Незабавно  след оставката  на Борисов, внезапно вие станахте обект на преклонението им. Простете за сравнението, но отстрани изглежа като посещение при проститутка. Става единият, влиза другият... Преди да приеме вас - БСП, ДПС и Атака - тя  е допускала в себе си ваш конкурент, опонент, враг или просто друг мъж –  Бойко Борисов. Кефи ли ви усещането да сте следващият? Може би „политическата сексуалност” е различно чувствителна от човешката? Може да не разбирам мъжките политически  решения, но буди погнуса...  Дано, поне са сменили чаршафите... На всички е ясно, че ежедневното телевизионно „обладаване” на политиците от Коалиция за България, ДПС и Атака, медийните магнати правят без кеф, а само и само държавните пари да останат в Корпоративна търговска банка. За да изтрие срама от високото си чело на европейски и български лидер,  Станишев да помоли премиера Орешарски незабавно да направи 3 неща.

- Какви са те?

- Да въведе ясни правила в кои банки, защо и при какви условия ще се съхраняват държавните пари. Незабавно да се промени Законът за радио –и телевизия. Трябва да се пресече възможността да има медиен монопол, да се спре безконтролната търговия с лицензиите за електронни медии, да се изясни безкомпромисно кой е истинкият собственик на радиата и телевизиите в България и да се прекрати прикриването на собствениците зад подставени лица или офшорки. Още утре да се промени Законът за обществени поръчки и всички медии да могат да участват равнопоставено в конкуренция на  идеи, а не по обороти. Още утре да се приложат европейските правила за ясно и открито финансиране на електронните медии в конкурс по зададени от Министерския съвет и Народното събрание важни за обществото теми. Така, Станишев, ще потвърди на практика, че е политик от нов тип и наистина не се страхува от безпощадния вот на избирателите, че не се нуждае от манипулирана медийна среда, че наистина иска тя да бъде чиста, а не в името на корпоративни интереси. Дано не бъркам.

- Затворен ли е окончателно кръгът на медийните монополи и кой носи отговорността за почти изцяло корпоративната трансформация на журналистиката?

Оговорността е и на нас избирателите. Щом сме позволили на политиците да ни мамят, значи не сме си на мястото. Избирателят гласува  безпросветено – харесвам  нехаресвам... Българинът не е осъзнал, че той трябва да изисква от управляващите, а не да се подчинява безропотно на знайни и незнайни „герои”, на този и онзи... Срам ме е, че дори просветени и образовани  мъже и жени са безкритични и чакат някой „да ги оправи”, какво остава за бедния и онеправдан човек?

- Има ли страх сред колегите в гилдията да се казва истината и за новата власт?

- Знам за себе си и за „Радио К2” – ние работим по  непознати в България стандарти на журналистиката – даваме на слушателите цялата истина – те да решат, свободно - ако имат ум и кураж – кой политик се е посветил на родината ни и кои политици жадуват властта за собствено обогатяване. Правата , уважаеми хора, са ни записани в Конституцията на Република България. Чели ли сте я?

- Възможно ли е медийните групировки отново да обърнат палачинката и да започнат да защитават и хвалят ГЕРБ и Борисов?

- Заради пари, Делян Пеевски и Цветан Василев утре, ако падне Станишев, пак  ще кацнат на Бойко Борисов, когато се върне на сцената. Е, ако Борисов  е умен този път – ще им тегли щут, какъвто не е теглил дори в мач на „Бистришките тигри”. И ще играе смело – без подлоги. Сигурна съм, че вече е научил какво трябва и какво не трябва да прави в политиката.

- Има ли си новата власт плътен медиен щит вече срещу Бойко Борисов?

- Не. Щит с предателите – Пеевски и Василев? Нон сенс. Предателят винаги е предател – докато си на власт е с теб, после пристава на другия, който е на власт – нещо непознато ли казвам?!

 

- Коя беше най-голямата грешка на предишното правителство, която го превърна в опозиция?

- Опасявам се, че днес с Цветанов или и с Борисов ще се случи онова, което причини Цветанов на Алексей Петров – ще ги хвърлят в ареста. В интервю запитах Бойко Борисов: Какво ще правите, ако ви арестуват като Алексей Петров – без обвинение и  лежите в затвора?” Борисов отвърна, че ще става това, което е казала съдбата. Цветановото его и простоватост потопи ГЕРБ. Но – Борисов ще изплува и ще запори вълните на политиката пак. Сигурно ще лежи в затвора, като Алексей Петров – без обвинение. Но – ще го преживее. И ще порасне. Ще стане вече истински загрижен за българите политик. За добро или зло – страданието те прави умен и мъдър.

- Ще издържи ли подкрепата на Атака към този кабинет до край или в един момент Волен ще се отметне, както го направи в миналия парламент?

- Сидеров е  умен  мъж. Но, както му казах в нощта на изборите - „малка му е лодката”.  КБ и ДПС му претовариха с богатства „малката лодка”, за да ги подкрепи за правителството в 42-то НС. Прекомерният товар обаче ще го потопи. Завинаги. Жалко. Но, алчността - и за власт, и за слава, и за пари - погубва. Пише го и в приказките , които Сидеров е чел, ама го е забравил, докато се опитва да напише своята собствена „героика”.

- Справя ли се до този момент Сотир Цацаров със задълженията си на Главен прокурор, оправдава ли очакванията на гражданите?

- Цацаров е бил добро момче. Мечтал е да е герой, да е юнак. Но се е загубил някъде по пътя между книгите и успехите на готините пичове, предпочитани от гаджетата. Днес си е повярвал, че е Кралят на  правосъдието. Но, дано не изпадне в „процесуална палячовщина”, както се изразява  анализаторът Лоурънс Питър. Защото ще се потвърдят приказките, че е палячото на Цветанов, на масоните, на ДС, на зависимостите си.

- Коментирайте първите дни на новото Народно събрание и на кабинета „Орешарски”?

- Не мечтая  в категории „надежди”. Работя и живея  в категорията „действия”. Нека дадем шанс на правителството на г-н Орешарски. Но, честно казано, вотът на 12 май 2013 г. показа, че ако не се обединят и помирят отговорно Станишев, Борисов, Доган - Местан и другите политици – нито надежда, нито действия ще се случат  за доброто на България.