М. Димитров: Кабинетът е подготвил всякакви чудеса за избори 2 в 1 догодина

Време е за дясна коалиция, след това да се мисли за съюз с ГЕРБ Въпреки грешките на Борисов, най-голямото зло остават БСП, ДПС и Атака СДС все още се управлява от хората, които развалиха Синята коалиция, категоричен е бившият лидер на партията и депутат в 41-вия парламент Мартин Димитров

Интервю на Васил Василев

- Г-н Димитров, съществува ли все още дясното политическо пространство в България?

- Разбира се. Протестите показват, че голяма част от гражданите не са представени в парламента и че има пространство за създаването на нови партии, които трябва да бъдат най-вече десни. Идеята за новия реформаторски блок за мен не е лоша, ако бъде направена по умния начин. Тя може да даде възможност на хората, които не са представени в Народното събрание да имат своята партия. Смятам, че място има и за нови леви формации, които да бъдат създавани оттук нататък. Хората, които протестират в момента, искат промяна във всяка една политическа посока.

- Принципна ли е подобна коалиция между старите врагове Меглена Кунева и партията на бившия лидер Иван Костов?

- Този реформаторски блок си е поставил за цел да свали правителството и най-вече – да се бори с олигархията и мафията в България. До този момент партиите нямат заявка за явяване заедно на едни евентуални скорошни избори. За това трябва да има коалиционен съвет, какъвто до момента не е имало. Така че за борбата срещу мафията всички ние можем да си подадем ръка и да работим заедно. Според мен темата за явяването на избори в дясна коалиция ще стои по съвсем друг начин.

- Вие лично бяхте ли поканен да участвате в демократичния пакт?

- Всички десни хора са поканени в реформаторския блок. Въпросът е друг, дали тази идея може да бъде развита или да не бъде развита. Платформата трябва да надгради тезата си „всички срещу мафията”, ако иска да е успешна. Ако блокът иска да направи успешни парламентарни избори и да е алтернатива за българските граждани, трябва да им покаже пътя към излизане от икономическата криза и как да бъдат решавани проблемите, които бяха натрупани през последните 10 години. Аз подкрепям идеята за обединение в „дясно”, както и за създаването на силен десен обект. В реформаторския блок има подобни идеи, друг е въпросът дали те ще бъдат реализирани.

- Десницата успя ли да изолира СДС след разпадането на Синята коалиция?

- Когато СДС взе неправилното решение да развали Синята коалиция, още тогава партията сама се постави в изолация. Нормално е оттогава сама да не може да излезе от тази изолация. Развалянето на Синята коалиция е причината днес десните хора да нямат представителство в парламента. Това много хора никога няма да го простят.

- Ще претърпи ли промяна политиката на СДС след избора на новия лидер Божидар Лукарски?

- На всеки човек трябва да се дава шанс в този живот. Проблемът в СДС е, че курсът трябва да бъде променен, но не знам как това ще стане. Същите тези хора, които развалиха Синята коалиция, управляват партията. Не знам доколко новият председател ще има волята да промени политическата посока на СДС. Онези, които провалиха последните избори, продължават да са на ключови позиции в партията. Аз лично пожелавам на новия председател успех.

- Кога, според вас, ще бъдат следващите парламентарни правителството?

- Новата тройна коалиция ще се опитва с всички методи да отлага падането на кабинета „Орешарски”. По простата причина, че ако има предсрочни избори, „Атака” едва ли би влязла в парламента, а БСП ще имат по-лоши резултати от последните предсрочни избори. Може би, само за ДПС един нов вот няма да промени кой знае какво. На тройната коалиция й е ясно, че ако сега подаде оставка, след това няма да управлява. Те напълно разбират това и ще започнат бавна и протяжна промяна на изборния кодекс, с която ще се опитват с всички възможности да отлагат подаване на оставката на кабинета. В крайна сметка ще представят пред обществото тезата да има избори догодина през май, за да бъдат заедно с тези за Европарламента. Като аргумент, ще заявят, че страната е в тежко финансово положение и трябва да се пестят средства с вот 2 в 1. Ще видим какви ли не чудеса, само и само да не се подава оставка.

- За какви чудеса конкретно говорите?

- От всякакъв вид…

- Бойко Борисов заяви, че вратите на ГЕРБ са отворени и към сините. Възможно ли е консолидиране на новия десен блок с ГЕРБ в името на това, да не управлява БСП?

- В момента България има нужда от създаването на субект, който да бъде определено десен. Докато ГЕРБ имат центристки характер в много отношения. Трябва да бъде създаден нов десен субект и на нова партия. Трябва да се знае, че никой не е самодостатъчен. Ако някой се провали в създаването на нов десен блок, трябва да знае, че ще бъде заместен от друг. Обществото има нужда до такава степен от промяна, че ако някой се провали, веднага то ще намери своя заместител.

- Защо „сините” не подкрепиха навреме ГЕРБ и не изолираха новата тройна коалиция?

- Управлението на ГЕРБ имаше своите големи проблеми, най-вече с полицейщината, чрез която цареше там. Те допуснаха мандат, в който можеха да бъдат направени много по-полезни неща за страната. И все пак, за да бъда коректен, най-голямата опасност за България в момента е коалицията между БСП, ДПС и Атака. Всеки човек живота е хубаво да прави всяка стъпка в подходящия момент. Сега е моментът за нова дясна коалиция или на нова партия. Следващият момент е създаването на коалиция с друга партия. Аз не съветвам колегите си сега да мислят за това. Важно е да се направи наистина нещо, което да представлява десните хора и да бъде свалена от власт тройната коалиция.

- Предприехте ли вече първите стъпки към новия десен проект?

- Разбира се, идеята я има все още – ДСБ и „Единство” да стане един политически субект, който би бил много силен според мен. Тази идея съществува и мисля, че тя може да се реализира паралелно на реформаторския блок.