С военизирани групировки, дезинформация и корупция Русия дестабилизира съседни страни

Въоръжени бандити, подготвени в СССР, съветизираха Източна Европа през 1945 година

Ан Епълбаум

Ан Епълбаум

Ан Епълбаум, Вашингтон пост

Сега вече на всички са ни известни руските кампании за дезинформация, които имат за цел да подкопават демокрацията и да посеят недоверие в институциите, и които се провеждат в много западни страни. Известна ни е и многоликата руска корупция: за компаниите, които държавата използва за политическите си цели, за банките и олигарсите, финансиращи чуждестранни политици. Но това още не е всичко. На изпитващата недостиг от финансиране бивша свръхдържава, опитваща се евтино да възстанови своето влияние, само пари и тролове не са и достатъчни.

В някои региони има много млади хора увлечени от оръжията, камуфлажните униформи, джудо и военни игри, които се провеждат в гората. В САЩ и Великобритания на пейнтбол и страйкбол с реалистични оръжия, стрелящи с безобидни пластмасови топчета с боя, играят на детски рождени дни, а също така в компаниите, за да сплотяват колектива. Но такива игри могат да придобият и доста по-конкретен, военизиран характер. И точно от тях се интересува Русия по източните граници на Европа.

Тя, например, проявява далеч не доросъседски интерес към рускоезичните играчи в страйкбол, а също така и към членовете на стрелковите клубове и към любителите на бойните изкуства в Латвия и Естония, където значителна част от населението е рускоезичното малцинство. 

Руски специалисти, поддържащи връзки с военните, дори и със спецназа, влизат в клубове в тези страни в качеството на треньори и обучават техните членове на "тактика за действие в състав на подразделение". Бойните клубове, където се провеждат обучения по "Системата", както наричат 

руското изкуство за самоотбрана и ръкопашен бой, 

открито рекламират своята дейност в столицата на Естония - Талин.

Латвийските власти се опасяват от възможни връзки с разузнаването на тези руснаци, които са пристигнали в страната като съдии на състезанията по страйкбол, и затова те бяха депортирани.

Същото се случва не само в страните от Прибалтика. През октомври 2016 година 76-годишен унгарски неонацист уби служител на унгарската полиция. Впоследствие стана известно, че неговата малка военизирана група е поддържал връзки с Русия. Групата тренирала заедно с руски дипломати, които биха могли да са военни разузнавачи. В Германия има над 60 клуба "Система" и много от тях открито използват символиката на руската армия и контраразузнаване. А наскоро там беше открит филиал на мотоциклетния клуб "Нощни вълци".

Разбира се, това са малки групи работещи в мирни страни. Но значително по-сериозни са съобщенията, че подготвени в Русия наемници създават в Босна военни формирования подкрепящи лидера на сръбските сепаратисти. 

Бившият министър на енергетиката на Босна директно нарече това "съставна част от промяната на международния ред". Според него, руснаците са решили да се възползват от влиянието си на Балканите, за да разпалят отново босненския конфликт.

Доколко е важно всичко това? 

Бихме могли да кажем, че това са изолирани инциденти, ако не беше обстоятелството, че Русия отдавна използва 

военизирани групировки, дезинформация, корупция

и други тактически прийоми за дестабилизация на съседните страни. 

Окупацията на Крим беше извършена от "зелените човечета" - руски войници в униформи без опознавателни знаци. Но жителите на Украйна, внезапно превърнали се в "сепаратисти" се появиха от друга, по-тайнствена полувоенна среда. Внезапната поява на местни групировки от въоръжени бандити, преминали подготовка в СССР, през 1945 година изигра немалка роля за съветизацията на Централна Европа.

Това е важно и защото тактиката, използвана от руснаците - изпробвана и отрабоена в Украйна и Молдова, често се използва и на Запад. 

Трябва да подчертая, защото на този факт беше обърнато малко внимание, че руските власти са се опитали да осъществят контакт с предизобрния щаб на Тръмп посредством Националната асоциация на притежателите на оръжие. New York Times съобщи, че активистът на асоциацията Пол Ериксон през май 2016 година е изпратил писмо до щаба на Тръмп, в което се казва, че е установил "неофициален канал за връзка с Кремъл на президента Владимир Путин". Ериксон предлага и да организира среща с руски официален представител по време на националния конгрес на Асоциацията. 
Според изданието той няколко пъти е пътувал в Русия, имал е отношения с руски организации, борещи за правото да се носи оръжие, и заедно с руския си партньор създава обща фирма. 

ФБР вече е започнало разследване дали руски агенти не са финансирали тайно кампанията на Доналд Тръмп, действащи чрез Националната асоциация нае притежателите на оръжие.

Ако сега беше 2015 година, щяхме да се смеем над всичко това. Но през 2016 година Кремъл проведе в САЩ нагла дезинформационна кампания, както постъпи и в Украйва и не понесе никакво наказание за това.

Не е изключено през 2018 година (или през 2028-ма?) Кремъл да започне да експериментира с по-жестока и насилствена тактика, както се случи в Украйна?  

Превод: Faktor.bg