​De Profundis: В политиката е като в магазина – постоянно се опитват да ни пробутат ментета

Няма ли край тази игра на генералски матрьошки?

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

1. Матрьошките с генералски пагони

То не бяха Маринци, Миховци, Колевци, то не бяха чудеса от героизъм, патриотизъм и чест, които през крачолите на българската армия се вляха в мръсната комунистическа пропагандна машина, поставена изцяло в услуга на руските имперски интереси. Сега към тях се присъедини и някой си Радев.

Няма ли край тази игра на генералски матрьошки? Колко още дървени кукли с пагони ще пробутат комунистите начело на натовската българска армия? Докога истинските натовци ще се плюнчат от изненада, като гледат какво става под носа им, ще се чудят защо армията ни е в насипно състояние, защо 12 години след влизането в Алианса тук военна реформа няма, защо тайните от Брюксел се узнават в Москва на секундата?

Поне този път, граждани, не се водете по червената пропаганда. Тя вече рисува красив портрет на въпросния субект Радев, представя ви го за страхотен генерал, човек с воля и характер, патриот и обединител на нацията, който тутакси ще ни спаси от тежкото международно положение, само да го изберем за президент.

Той не е нищо такова и нищо такова няма да направи, той просто нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил. Доказа го дори само циркът с оставката му и нейното жалко съдържание, което по тайнствен начин изтече в руската преса в същия миг, когато стана известно и на българския министър на отбраната. Бравос!

Но, така или иначе, в избора на президент има и друга, нормална логика. Тя казва, че на поста трябва да изберем човек със здрав разум, политик със стратегическа визия, гражданин, който е убеден демократ и последователен поддръжник на нашия цивилизационен избор - членството в ЕС и НАТО. Всичко друго е от Лукаваго.

И в момента точно от Лукаваго искат да ни пробутат човек, свикнал да не мисли с главата си, а да се подчинява. А той ще се подчинява, бъдете сигурни. На тези, които го издигат ще се подчинява, на онези кукловоди, които държат и управляват тези, които го издигат ще се подчинява…..

Но дори ако някой каже, че като началник на военно-въздушните ни сили въпросният Радев не е свикнал да се подчинява, а да командва, ще попитам – кого ще командва генералът като президент, бе, мен ли, гражданското общество ли, президентите на другите държави ли?

Не се подлъгвайте, граждани!

2. Не е прав премиерът Борисов

Не е прав премиерът Борисов да казва, че при последния си телефонен разговор с Владимир Путин двамата не са обелили и зъб за политика, а само за икономика и по-специално - за чиста енергетика са си говорили. Не е прав, защото дори старата ми шапка знае, че Русия и Путин използват точно енергийните си възможности като важен елемент от тъй наречената хибридна война, която водят срещу целия свят. Така де, поне срещу целия цивилизован свят, към който и България, божем, принадлежи.

Какво друго, освен чиста политика, е вкарването на допълнително руско влияние в България, а оттам и в Европа, чрез евентуалното подновяване на тъй наречените „големи руски енергийни проекти” – АЕЦ „Белене”, газопровода „Южен поток” и дори забравеният вече нефтопровод „Бургас – Александруполис”.

А, да, знам – другото е пари, много пари, които ще отидат по джобовете на българската и руската енергийна мафия, на политици от двете страни и всякакви тути-кванти, които се навъртат покрай тях.

Те обаче всъщност протягат ръце към нашите джобове, граждани, защото е известно, че в крайна сметка всички проекти ще плати българският данъкоплатец. И също, че тези проекти изначално са абсолютно излишни за България в икономически план, плюс - твърде опасни в политически, разбира се.

Всеки човек с поне малко въображение може да си представи какви задкулисни промени са настъпили през последните месеци в българската политика, за да се стигне чак до тук, до нелепата идея за възраждане на руските проекти. На ефектите от тези политически задкулисни промени тепърва ще се чудим, като ги видим да се реализират и публично.

Обаче тогава ще е късно.

Може би все пак някой доста по-рано трябваше сериозно да попита защо, при уж спрян лично от Путин проект „Южен поток”, тръбите за него продължиха да пристигат и да се трупат във Варна. Или защо, по дяволите, продължихме да плащаме дебели заплати на михлюзите от едноименното дружество. Също – как става така, че едно обикновено писмо на Юнкер, което няма никаква юридическа или друга стойност, се превръща в индулгенция, за да се върне сегашното управление към проекти, които самият премиер наричаше „гьол” и определяше като вредни за българския национален интерес.

Ако досега не сте се чудили за това, граждани – забравете, късно е тепърва да почвате. Ще доживеете до хиляда години и един ден просто ще прочетете истината за станалото в учебниците по история. Само че всички ние тогава отдавна ще сме изсърбали горещата каша от икономически и политически негативи на великите руски проекти, които за пореден път ни пробутват за нещо твърде важно.

Онзи ден например вечният експерт Атанас Тасев излезе с велик аргумент защо трябва да се строи централата в Белене. Ако сега не се построи, каза той, България ще излезе от клуба на ядрените държави.

Гаче ли Германия, която усилено закрива своите централи, сън не спи, че ще изхвърчи от този клуб. Или скандинавците, които изобщо не разработват ядрена енергетика, като чуят сега аргумента на експерта Тасев, ще започнат да се хапят отпред и отзад, че не са се намъкнали в клуба.

Е, стига глупости, де! Да, тъпи сме - ама може би пък не чак толкова, а?

3. Времената на великите експерти

Живеем във времена на велики експерти. Споменах вече Атанас Тасев, има и още много подобни гении.

В България например има правило - ако искаш някой да ти разясни по телевизора принципите и механизмите на демокрацията, покани Димитър Иванов. Този бивш шеф на VІ отдел на комунистическата ДС някога разработваше гадните интелектуалци, които искаха да разберат тези принципи и ги криеше от тях. Така че кой по-добре от Митю Гестапото ги знае и досега…..

Със сигурност е известно също, че ако трябва с остро перо да се резнат главите на гадните демократи от кръста, каниш експерта Велислава Дърева. Тя не само владее техниката да се върти писалката като меч, но е и умна. Онзи ден например удари в земята самия Ку-Клукс-Клан и го разконспирира като съпричастен за провала на Ирина Бокова, българска национална героиня и експерт по управление на международни организации, в нейната люта битка за шеф на ООН.

Някои не толкова прозорливи експерти виждаха в провала на Бокова, както, впрочем, и в нейното издигане, дългата ръка на Москва. Дърева обаче смело разконспирира Клан-а и българския му Клон в лицето на Евгени Михайлов. И други. Хвала!

Не всички велики експерти по всички трудни въпросrи обаче са концентрирани само в България. Срещат се и по други земи.

Например нормално е човек да смята американския президент за един от най-големите експерти по международна политика, доколкото често той стои в основата на нещата. Сегашният президент Обама обаче ме смая напълно, като онзи ден отговорно заяви, че на Владимир Путин не може да се вярва по отношение сътрудничеството за решаване на сирийския конфликт.

Сериозно? Значи за всичко друго може да му се вярва на Путин, само за Сирия – не! Обзалагам се, че ако Белият дом беше в Япония, досега някой там щеше вече да си е направил сепуко.

Другата ми любима експертна история от последните дни е за някакъв нов тип много опасна бомба, използвана от терористи в Багдад. И пред ВВС неназован експерт по експлозивите заявява: „Това е много трудно да се направи”.

След което допълва: „Бомбата е направена по инструкции, достъпни в Интернет”.

На този му плащат, че е експерт, при това, бъдете сигурни – добри пари. Но още по-жалкото е, че не само му плащат, а и му вярват.

Поне онези, които му плащат - защото му плащат, разбира се.

Идиоти.