​Тайната война на Путин-диверсанти в Европа чакат команда от Кремъл

Старият континент трябва да се страхува не само от тероризма и „Ислямска държава“

В Германия съществуват нелегални клетки на обучени в Русия бойци, подготвени за терористична дейност, те боравят с оръжие и взрив и очакват своя час...

Страшните твърдения са на германският журналист Борис Райтшустер. Той цитира документи на специалните служби в своята нова книга „Тайната война на Путин“, която излезе преди дни. Според изследователя в европейските градове се подготвя тайната армия на руския президент Путин.

Райтшустер доказва, че заплахата е реална и вече се е вкоренила в задния ни двор, след като „силният човек“ в Кремъл се е заел да създаде тайна войска в Европа-основно в Германия, където живеят близо 4 милиона руснаци, но и в други страни от Стария континент.

„Тези бойни части на територията на врага са крайъгълният камък във войната на Путин против Запада“, пише в книгата си журналистът, който над десет години е работил в Москва.

Райтшустер се позовава на документи на спецслужби, до които е получил достъп. Според тези документи, през последната година са идентифицирани близо 300 германски граждани, които се преминали специално обучение заедно с елитните руски спецчасти.

В спящите клетки в Европа Русия вербува мъже, които са били в полицията, армията или в антитерористичните части GS9 и KSK.Рекрутираните преминават редовно военни тренировки, но тяхната основна задача е в друга област: те трябва да саботират стабилността на европейските страни.

Райтшустер е разговарял с редица руски експерти, които твърдят, че не знаят нищо за тайната армия на Путин, но никой от тях не отрича вероятността тази версия да се окаже правдива.

Журналистът обяснява, че става дума за армия, не в преносния, а в прекия смисъл на думата и уточнява, че все пак става дума не за истинска армия, а за отряди, подразделения.

Тези отряди се формират на базата на школите по бойни изкуства, където се преподава така наречената „Система“ – бойно изкуство, използвано от руския спецназ.

По думите на Райтшустер, тези школи никнат като гъби след дъжд на Запад.

Основно, рекрутираните са германски граждани или притежаващи два паспорта-руски и германски. Предимно са рускоговорящи, които в Германия наброяват почти 4 милиона. Огромната част от гражданите на СССР, емигрирали в Германия са лоялни и те не са пета колона на Путин, подчертава Райтшустер.

„Веднага искам да кажа - 99% от хората в тези школи нямат никакво отношение към нелегалните групировки, не бива да ги подозираме, че са руски спецназовци. Но някаква част от тях са били вербовани. Те биват изпращани в Москва под прикритието, че уж ще повишават квалификацията си и там преминават доста сериозно обучение по програмата на спецназа. Например, обучават ги не само за близък бой, но и как да боравят с взрив, с огнестрелно оръжие, учат ги на прийомите на диверсионна дейност.

След това те се връщат в Германия, живеят си спокойно, очаквайки команда от Москва. Някои от тях дори работят в правоохранителните органи на Германия, в силовите ведомства – полицията, Бундесфера.

„Когато двама такива другари бяха заловени от едно от германските подразделения за борба с организираната престъпност те заявили: „Ние сме руски офицери и настояваме за съответното отношение“, разкрива авторът на книгата.

Той признава, че когато за пръв път е видял документите на спецслужбите, доказващи, че в Германия съществува група от 250-300 души нелегални „бойци“ на Путин не повярвал на очите си.

„Когато се заех по-сериозно с темата си дадох сметка, че тук няма нищо ново. Същото се е правило по времето на ГДР. ЩАЗИ е подготвяла точно такива отряди в Западна Германия и десетилетия наред западногерманските служби не са могли да ги открият. Едва след падането на Берлинската стена, когато документите на ЩАЗИ стават достъпни, се изяснява, че такива нелегални диверсионни групи и програми за подготовката им, са съществували.

Това не е нещо ново, изобретено от Путин, не е някаква иновация, а просто продължение на старите методи на КГБ. Що се отнася до съвременните бойни групи в Германия, макар че нямаме информация да са замесени в нещо конкретно, съгласете се, че не е приятно да си мислиш, че някъде е заровен или вече е поставен взрив и чака да дойде времето“, коментира Райтшустер пред „Билд“.

Той признава, че разработката на руските нелегални диверсионни групи не е дело на германските спуцслужби и документите са му показани не от германците.

„Трябва да кажа, че създаването и внедряването на тези путинови отряди от обучени бойци, внедрени от руските агенти в Германия не ме иненада толкова силно, колкото наивността и лековерието на Запада. Ние имаме твърде слаба историческа памет. Бързо забравихме какво беше по време на Студената война, как действаше СССР, с какви методи. Но времената на студената война се завръщат и трябва да се отнасяме иключително сериозно към тази опасност“, смята авторът.

„Този вариант не може да бъде изключен, защото руснаците имат истинска паранойа по повод „заплахата от Запада“, коментира експертът по въпросите на сигурността Карстен Мьолер от Датския институт за международни отношения.

Както и преподавателят от Военната академия Клаус Матисен, той припомня, че „спящите клетки“ са концепция от Студената война.

„Известно е много за връзките на Русия с ляво и дясно радикални групировки. „Спящите клетки“ могат да бъдат елемент от тяхната структура“, смята Матисен.

„Сега много се говори за хибридните войни, при които от една страна с военни, дипломатически, икономически, политически и иниформационно-технически средства се оказва влияние върху цели общества и държави. „Спящите клетки“ могат да бъдат пример за такава война.

Berlingske, Дания

Превод: Faktor.bg