МНС изпраща най-големия в историята си разследващ екип в Украйна

Международният наказателен съд изпраща 42-членен екип в Украйна, за да проучи предполагаемите военни престъпления след руската инвазия, което той нарече най-голямото подобно разполагане в историята си. Екипът се състои от следователи, съдебни експерти и помощен персонал и ще работи с украинските власти, заяви Карим Хан, главен прокурор на базирания в Хага МНС.

"Това е най-голямото единично разполагане на терен от моята служба от нейното създаване досега", заяви Хан в изявление.

„Екипът ще постигне напредък в нашите разследвания на престъпления, попадащи под юрисдикцията на Международния наказателен съд, и ще оказва подкрепа на украинските национални органи", добави той.

Хан благодари на Нидерландия, където е седалището на съда, за изпращането на "значителен брой холандски национални експерти" в помощ на мисията.

Прокурорът на Международния наказателен съд обяви разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството само четири дни след руската инвазия на 24 февруари. След това Хан заяви, че "Украйна е място на престъпление", докато по-късно посещаваше град Буча близо до Киев, където репортерите на АФП видяха най-малко 20 тела, лежащи по улиците след изтеглянето на руските сили в края на март.

Разследващите от МНС ще проследят следите и ще съберат свидетелски показания, "имащи отношение към военните нападения", каза Хан в изявлението си. Те също така ще работят с украинските власти за "укрепване на веригата на съхранение по отношение на неопровержимите доказателства", каза той. /БГНЕС