Молдова и Приднестровието сближават позицията си по конфликта в Украйна

Диалогът между Кишинев и Тираспол избягва да увеличи рискове вътре в страната, казва Николай Цвятков

Позициите на Молдова и Приднестровието се сближиха на фона на напрежението, свързано със ситуацията в Украйна. Това заяви Николай Цвятков, заместник-директор на молдовското бюро за реинтеграция, по време на последния политически дебат, организиран от информационната агенция IPN с подкрепата на германската фондация „Ханс Зайдел”.

„Днес мога да кажа, че всъщност диалогът между Кишинев и Тираспол стана по-конструктивен. Не мога да кажа, че е по-положителен и се очаква светло бъдеще, но мога да ви уверя, че днес диалогът между Кишинев и Тираспол избягва да увеличи рискове вътре в страната“, цитиран е Цвятков от молдовското издание „Ной“.

Той отбеляза ограничената способност на Приднестровието да управлява рисковете, които могат да възникнат, ако конфликтът се пренесе на нейна територия. „Когато говорим за способността им да изолират целия регион и да го контролират напълно, това не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед“, каза той, като даде за пример ситуацията с пандемичната криза. „Първите опити на региона да се изолира, преди всичко от Молдова, доведоха до сериозни последици както в социален, така и в икономически и медицински аспект...Това е още едно доказателство за обективните възможности на региона и неговите структури“, Цвятков казах.

Той отбеляза и „предпазливата реакция“ на приднестровското ръководство във връзка със специалната операция на Русия в Украйна. „Защо се случва това? Защото не са толкова проруски? Или защото има различни групи по интереси? Не бих подценил интересите на някои украински партии в региона и способността им да влияят на ситуацията в него“, изтъкна молдовският служител. /БГНЕС