Трябва ни политически разум, за да не докараме Радевските копейки на власт през септември

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Няколко въпроса и възможният "алтернативен" отговор:

Кога избухна бомбата край кортежа на Гешев? Кога изведнъж Сарафов обяви война на Гешев? Защо Гешев се обърна против Борисов? Кое раздруса руско-мафиотското политико-юридическо-олигархично задкулисие? Когато се появи най-малката възможност да се състави редовно евроатлантическо правителство! Кое накара ППДБ да вървят към самоубийствени избори посред лято?

Мислехме, че само политическо неграмотното простолюдие не разбира какво става. Оказа се ,че високо образовани интелектуалци, професори в своята област са политически неграмотни почти като чистачките в техните офиси. Тази интелектуалска радикализация, която наблюдаваме от три години, може да бъде обяснена с това, че на тези хора им е писнало. Писнало им е от това, че сме пленена държава и вървим лъкатушейки, но с тенденция  надолу вече 20 години. На мене да не би да не ми е писнало като гледам какви хора ни управляват? Само че аз не наричам управляващите "тикви" и "каскети", защото разбирам, че в такава система, която  органически не понасям, и ангел да си - ставаш като дявол, ако искаш да оцелееш. Защото ако не бяха "тиквата" и "каскета" нали щяха да са други, може би и сигурно по-лоши и от тях?  Та затова се удивявам и досега от наратива на протестите от 2020 г. 

Как може да вярваш, че като свалиш двама души от власт ще смениш системата? Оказа се, че сменяш един "виновник" с друг, още по-голям "виновник". И това не е от сега - наблюдаваме го повече от 20 години - "лошият" Костов" бе сменен от "добрия цар". Да, но след "800 дни" "добрият цар" стана "лошият цар" и после бе сменен от "добрия" Станишев", после "лошите" Станишев, Цар и Доган бяха сменени от "добрия Бойко", после и Бойко стана лош и бе сменен от "добрия президент Радев". А когато и Радев стана "лош" дойдоха "добрите", но не изкараха и 7 месеци на власт. 

И така ставаше от лошо по-лошо...

Политика не се прави с революции - те в повечето случаи не водят до нищо добро. Защото смисълът на политиката не е във войната между политиците и институциите, а в работата им заедно в името на общото благо. 

Да, но как да стане това в ценностно разделена и все по-разделяна и настръхнала страна като България? 

Разум, политически разум е необходим, за да не изпуснем и последния влак и докараме Радевските копейки на власт през септември. И тогава ще търсите "конституционно мнозинство", но няма да имате такова и никакви възможни днес качествени реформи няма да бъдат възможни! И тогава с какви очи ще правите коалиция по принуда?
Как може да не разбирате елементарни политически правила? 

Да. Изход от тази мафиотско олигархична система има! Но трябва и двете страни, дето се пишете евроатлантици, да пречупите собственото си егоистично "Его" с голямо "Е"! Смирете се и договорете правителство с еднакво отдалечени, но качествени хора, които могат да свършат грандиозната задача, пред която е изправена България- да скъса с проруския посткомунизъм, с руския олигархичен модел и да осъществи качествен скок от хибридна към консолидирана демокрация. Едва тогава България ще стане силна и демократична, а няма да бъде за смях в Европа и целия свят!М