Москва иска да заличи националната идентичност на украинците в окупираните територии

Безпрецедентна кремълска пропаганда се провежда в училищата и медиите

Москва се опитва да заличи националната идентичност на украинците в окупираните територии. Кремълската пропаганда се налага в училищата и медиите. Това се казва в сводка на Британското министерство на отбраната в Twitter, цитирана от РБК-Украйна.

На 15 август Сергей Кириенко, първи заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия, пътува до Донецк, за да посети училища и да тества тяхната интеграция в руската образователна система, се отбелязва в брифинга.

Според британското разузнаване в района на Запорожие окупационната администрация е получила инструкции от Русия да въведе нови стандарти за акредитация на учебни заведения. В медиите в окупираните региони работят и журналисти от Русия, за да прокарват политиката на режима на Путин.

Освен това на 1 септември 2023 г. ще бъде пуснат нов учебник по история на Русия за училищата в окупираните региони на Украйна и цялата Руска федерация. Той е пълен с измислени факти и пропагандни внушения като възхвала на така наречената "специална военна операция“ и представянето на Украйна като ултратерористична държава.

"Целта на Русия е да създаде прокремълско информационно пространство в окупираните региони, за да подкопае украинската национална идентичност“, посочват от британското министерство на отбраната.

Превод: Faktor.bg