Бунт: Над 200 войници от непризнатата „ДНР“ отказаха да се бият срещу украинските военни (видео)

Не искат да бъдат „пушечно месо“

Жители на т. нар. "Донецка народна република" вдигнаха бунт и отказаха да се бият за превземане на украинската Луганска област, където под руска опека беше създадена друго сепаратистко формирование - "Луганска народна република". По думите им, това е "чужда република", предаде Униан.

„В Донбас продължават бунтовете на принудително мобилизираните жители. В мрежата беше разпространено поредното видеообръщение на войници от „армията на ДНР“, които заявиха, че първо са ги изпратили да щурмуват Мариупол, а сега искат да ги прехвърлят в Луганска област. Те отказват да воюват за „чужда република“.“ - съобщи журналистът Денис Казански в канала си в Телеграм.

Водачът на бунта заявява, че той и останалите участници в него са „военнослужещи от 107 стрелкови полк". По думите му, 1,2 и 4 рота на полка (общо 204 души) отказват да изпълнят заповедта на "командването" да заминат за "ЛНР" и да бъдат „пушечно месо“.

"С нас бяха извършени множество незаконни действия. Призоваха ни незаконно в нарушение на разпоредбите. Не ни направиха медицински преглед. Нееднократно ни лъгаха и чрез измама се опитаха да ни и изпратят на територията на "ЛНР", където по непотвърдена информация вече сме част от някакво "казачество", доброволно влезли в редовете на "въоръжените сили на ЛНР".“ – допълва водачът, цитиран от Униан.

Превод Faktor.bg