Надежда Нейнски: Русия си позволява груба намеса във вътрешните ни работи и цели разделение в ЕС

Служебното правителство дава заден ход по отношение на „Газпром“

Надежда Нейнски

Надежда Нейнски

Русия води целенасочена политика на намеса във вътрешните ни работи, заяви пред бТВ Надежда Нейнски, министър на външните работи в правителството на ОДС с премиер Иван Костов.

По думите й, самото експулсиране на 14-те български дипломати е очаквана мярка и дори е била по-мека от очакваното, но същевременно Москва извади пред скоби името на досегашния премиер Кирил Петков.  Прави се внушението, че изгонването на 70-те служители на руското посолство от предишния кабинет изразява убежденията на малка група хора, докато българският народ не е на това мнение.

„Това е груба намеса в периода преди изборите, което показва, че вълкът козината си мени, но нрава никога“, коментира Нейнски.

Тя посочи, че още по време на правителствата на ОДС Русия се е намесвала, като се е опитвала да възпрепятства присъединяването на България към НАТО.

Русия иска нов световен ред и връщане към поделянето на света на зони на влияние, подчерта Нейнски, като добави, че Москва очевидно припознава България и Балканите като своя сфера на влияние. 

Тя е категорична, че войната в Украйна не е случайна, с нея Русия иска да постави началото на нов свет ред, с което застрашава и България.

„Цели да предизвика недоволство в България, да създаде политическо и икономическо напрежение, не само в България, но и в Европа“, каза още бившият външен министър.

По думите й, Москва смята, че либералните правителства в Европа имат нисък праг на болка, няма да издържат дълго на кризите и единството им ще се пропука поради икономически проблеми или вълнения в съответните държави.

„Русия провежда стратегия на създаване на напрежение“, подчерта тя.

Нейнски вижда сигнали, че служебното правителство дава заден ход по отношение на политиката по енергийните доставки и сподели, че е изключително притеснена.

Искането за плащане в рубли показва ненадеждността на „Газпром“, той се използва от руското правителство като инструмент за натиск, изтъкна тя.

„Направиха наказателна акция с иска за плащане в рубли“, категорична е Надежда Нейнски.

Тя смята, че с посредничеството на ЕС може да се осигурят терминали в Гърция и Турция за доставките на втечнен газ за страната ни.