Наградиха руски войник с 1 млн. рубли за особени заслуги - уж унищожил танк "Леопард"

Новината на руското министерство на отбраната обаче не е потвърдена от друг източник

Руски войник, унищожил германски танк "Леопард" в битка в Украйна, получи награда в размер на 1 милион рубли (11 842 долара) от частна фондация. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Ведомството публикува видеозапис, на който се вижда как войникът Андрей Кравцов, седнал на болнично легло, получава грамота от Александър Карелин - трикратен олимпийски шампион по класическа борба. Министерството не уточни кога и къде Кравцов е унищожил танка, нито от какво се лекува в болница. Във видеото изглеждаше, че той е без дясна ръка.

Информацията обаче не е потвърдена от друг независим източник, което прави нейната достоверност доста съмнителна, но затова пък е изцяло в наративите, с които си служи Кремъл още от началото на мръсната война, която започна в Украйна. А откакто украинците започнаха контранастъпление си по-рано този месец, Русия твърди, че нейните сили са унищожили редица германски бойни танкове "Леопард", както и доставени от САЩ бойни машини на пехотата "Брадли" - твърдения, които в много от случаите се оказаха фейк новини.

Миналата седмица Министерството на отбраната съобщи, че е изплатило индивидуални бонуси на повече от 10 000 руски военнослужещи от началото на войната за унищожаване или пленяване на украинска или доставена от Запада военна техника. Посочваше се, че възнагражденията възлизат на 100 000 рубли за танк и 300 000 рубли за самолет.

При връчването на грамотата за частната награда Карелин заяви на Кравцов: "Това са чудесни допълнителни плащания за онези, които причиняват значителни щети на врага, в допълнение към това, което прави държавата".

Премията е изплатена от фонд, създаден от частна група предприемачи и е пример за това как някои руски бизнеси търсят начини да демонстрират публично своята лоялност към военната кампания на Кремъл в Украйна, предава CNN, цитирана от news.bg.