Навални се завърна в ефира на Навальный LIVE: Путин и хората му лъжат нагло, за да свалят от себе си подозренията (ВИДЕО)

В ефира на канала Навальный LIVE, в предаването си  «России будущего»   , водено в момента от Любов Собол, по телефона от Германия се включи титулярът Алексей Навални — за първи път след отравянето на опозиционния лидер в Томск.

„Ужасно се радвам да съм отново в ефир, въпреки че се чувствам малко странно да бъда гост. Люба, вие сте узурпирала моето място“, пошегува се той. 

"Моята задача сега е да се възстановя възможно най-бързо и да се върна в Русия. Трябва да дойда в такова състояние,че ако ме отровят втори път, да имам някакъв шанс“, каза той със смях.

„Путин лъже за това, че съм имал забрана да излизам от Русия. Той никога не говори друго освен лъжи. Както и преди, не се съмнявам, че съм отровен по негова пряка заповед, но не им се получи. Още една не много успешна операция . Путин действа традиционно, с администрацията си, с продажните журналисти пускат стотици версии, лъжат нагло, за да объркат хората и да свалят от себе си подозренията“, смята опозиционният лидер.

"Те виждат, че рейтингите на „Единна Русия“  падат, икономиката се срива и  правят всичко възможно да се удържат на власт. Случи се и Хабаровск, случи се и Беларус““, смята той.

Името на катастрофата на Русия е „Единна Русия“, единодушни са от екипа му. 

Радио Свобода, Bellingcat, Der Spiegel и The Insider публикуваха преди дни съвместно разследване за отравянето на Навални.

Разработването на токсични вещества от семейство Новичок не е спряно с разпадането на Съветския съюз, въпреки получените милиарди от Запада за тази цел, като то продължава активно под ръководството на специалисти от военни научни институти, които са се занимавали с тази дейност още по съветско време. Водещата роля в тези разработки играе научният център "Сигнал", разположен в Москва, който официално участва в контрола на износа на тези вещества.

Друга организация с ключова роля в руската програма за създаване на токсични вещества е Тестващият институт по военна медицина в Санкт Петербург. Неговият шеф  е Сергей Чепур многократно е контактувал както с директора, така и с учените от "Сигнал", както и с високопоставени служители на ГРУ. Това е станало включително и малко преди отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Преди опита за убийство те са се срещнали с килърите в сградата на ГРУ, показват данните от мобилните им телефони. 

Институтът, оглавяван от Чепур, е тясно свързан с Петербургската военномедицинска академия "В.И. Киров", където е учил един от "отровителите в Солсбъри", военният лекар Александър Мишкин. Чепур многократно се е обаждал както на Мишкин, така и на неговия началник генерал-майор Андрей Аверянов, командир на военно поделение на ГРУ № 29155.

Руските учени са създали нова система за проникване на Новичок в тялото - с помощта на нанокапсули. Те дават възможност за постигане на няколко цели едновременно: по-специално за забавяне на действието и "маскиране" му - и двата фактора се проявяват по време на отравянето на Навални.