Нещо става в Беларус: Струпват ударно военна техника в гарнизона на ЧВК "Вагнер" в Цел

Това се вижда от сателитни снимки според информация на CNN

Във военния гарнизон Цел в централната част на Беларус се забелязва скорошно натрупване на превозни средства и оборудване, според сателитни изображения от технологичната компания Umbra, публикувани от CNN.

Предишни изображения от Maxar Technologies на 16 юли показат само около 10 товарни камиона и пет автобуса в една и съща складова зона, пише американската медия.

По-рано министерството на отбраната на Беларус е заявил, че неговите сили ще проведат съвместни военни учения с бойците на "Вагнер" близо до границата с членката на НАТО Полша.

В началото на юли президентът на Беларус Александър Лукашенко покани бойците на "Вагнер" в Беларус, за да помогнат в обучението на армията на страната му. Поканата му дойде малко след неуспешното въоръжено въстание на силите на "Вагнер".

На 19 юли основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е видян във видео, поздравяващо своите бойци в страната. Освен това бившият готвач на Владимир Путин е регистрирал компанията Concord Management and Consulting LLC  със седалище с.Цел, с основна дейност "Управление на недвижими имоти".

По-рано стана известно, че Александър Лукашенко е пристигнал в Русия на 21 юли преди планираната среща с руския президент Владимир Путин на 22 юли, пишат прокремълските медии.

Очаква се двамата държавни мъже да обсъдят "широк кръг от най-важните и основни теми за двустранните отношения", сред които са въпроси на сигурността. 

Както е съобщено от пресслужбата на Кремъл, двамата ще продължат "обсъждането на актуални въпроси за по-нататъшното развитие на руско-беларуските отношения на стратегическо партньорство и съюз, както и интеграционното сътрудничество в рамките на съюзната държава“.

От своя страна Минск е отбелязал, че президентите ще засегнат "широк кръг от най-важните и основни теми за двустранните отношения: въпроси на сигурността, международен дневен ред, икономическо сътрудничество, изпълнение на съюзнически програми, съвместно противопоставяне на незаконния санкционен натиск и много други“.

На 6 юли на среща с представители на беларуски и чуждестранни медии Лукашенко е обявил, че се е съгласил да се срещне с Путин "в близко бъдеще". Сред темите за обсъждане той е посочил ситуацията около ЧВК "Вагнер" и въпросите за "по-нататъшното функциониране" на групировката. Според беларуския президент "това е най-простият проблем, който ще бъде решен и се решава“. 

След опит за въоръжен бунт в Русия през юни са постигнати споразумения за преместване на групата "Вагнер" в Беларус, припомня руската агенция.