New York Times: ЕС налага петролно ембарго и санкции срещу "Сбербанк" следващата седмица

Страните от ЕС може да одобрят въвеждането на постепенно петролно ембарго и санкции срещу най-голямата руска банка "Сбербанк" още следващата седмица. Досега Съюзът избягваше да санкционира банката, чрез която се плаща доставката на руския газ.

Това пише в. New York Times, позовавайки се на дипломати и високопоставени европейски циновници.

Интензивните преговори за налагане на допълнителните санкции срещу Русия ще продължат този уикенд преди Европейската комисия да направи окончателно предложение за шестия пакет от санкции.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в сряда и се очаква окончателно одобрение на пакета преди края на седмицата.

Петролното ембарго ще бъде най-голямата и важна нова стъпка в пакета от санкции. Той ще включва и рестрикции срещу най-голямата руска банка Сбербанк, която досега успя да избегне ограниченията, както и допълнителни санкции срещу руски граждани.

Ембаргото вероятно ще важи първо за руски танкерен петрол, след това за тръбопроводен. Въвеждането му вероятно ще отнеме няколко месеца. Вероятно обаче и в двата случая Съюзът ще позволи на своите членове да прекратят съществуващите договори с руски петролни компании по схема, подобна на предварително одобреното ембарго за въглища, на което бяха дадени 4 месеца за въвеждане.

Високопоставените служители отбелязват пред вестника, че позицията на Германия е била много важна за завършване на разработването на новия пакет от санкции. Най-голямата икономика на ЕС внася около една трета от петрола си от Русия, и е най-големият платец на средства за енергия, постъпващи в руския държавен бюджет.

Въпреки това Германия официално обяви, че няма да наложи вето на решението на ЕС за налагане на петролно ембарго на Русия.

Доскоро Германия блокираше всякакви санкции срещу руската Сбербанк, но сега е променила решението си и е готова да ги разгледа в шестия пакет от санкции срещу Руската федерация.

По-рано ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT./БГНЕС