Никулденски рибник

Шаран в тесто е традиционното ястие на днешния празник

снимка: БНР

снимка: БНР

Рибникът - шаран в тесто, се счита за едно от най-популярните традиционни ястие на този празник. Може да бъде поднесена и друга риба, но тя трябва да има люспи. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Обикновено никулденският рибник се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне.

Необходими продукти за 6 порции

1  голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус

за кората:

500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

1. Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
2. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
3. През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
4. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
5. Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
6. Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Поднесете рибника върху листа от свежа маруля. По желание може да украсите с резени лимон. Чаша червено вино ще направи удоволствието от похапването на никулденския шаран пълно.