Нов кръвен тест улавя Алцхаймер преди болестта да се развие

Засича молекулярен предшественик в кръвта, причиняващ образуването на плаки

Нов вид кръвен тест може да открива скрит токсин, за който е установено, че стои в основата на болестта на Алцхаймер - той позволява засичането му години преди пациентът да прояви каквито и да било симптоми на загуба на паметта или объркване, предаде "Сайънс алерт".

Ако доказателството за концепцията бъде допълнително тествано и потвърдено, тестът би могъл значително да ускори диагностицирането, давайки на милиони пациенти отговори и достъп до подходящи грижи много преди болестта да се развие.

Автори на откритието са изследователи от Университета на Вашингтон (UW). Тестът е разработен така, че да засича молекулярен предшественик в кръвта, който може да причини образуването на амилоидни плаки бета (Aβ).

Аβ плаките са известен отличителен белег на болестта на Алцхаймер, но ролята им за влошаването на когнитивните способности е неясна. В миналото тези извънклетъчни плаки са били смятани за ранен отключващ фактор на дисфункция и загуба на неврони, което в крайна сметка води до когнитивен регрес.

Последните проучвания обаче показват, че Aβ плаките са налице само при една трета от пациентите с болестта на Алцхаймер, а понякога те присъстват и в мозъците на хора, които не изпитват когнитивен дефицит.

С други думи, извънклетъчните Aβ плаки в мозъка не са непременно токсични сами по себе си, но те могат да произхождат от прословутите трудни за откриване молекулярни токсини.

Учените все още изясняват подробностите, но хипотезата е накарала изследователите от UW да направят впечатляващо точен тест за свързване на разтворими олигомери, наречен SOBA.

Изследователите първо тестват SOBA върху кръвната плазма на 310 участници. Някои от участниците са показали леки когнитивни нарушения или болест на Алцхаймер, докато други са били в добро когнитивно здраве.

Чрез измерване на токсичните олигомери на Aβ в кръвната плазма SOBA открива всички 53 участници с болестта на Алцхаймер, за които по-късно се потвърждава, че имат болестта след смъртта.

В същото време в контролната група SOBA открива олигомери в пробите от кръвна плазма на 11 души. Десет от тези участници по-късно са диагностицирани с леко когнитивно нарушение или болест на Алцхаймер.

"Това, което изследователите искаха, е надежден диагностичен тест за болестта на Алцхаймер - и то не само тест, който потвърждава диагнозата Алцхаймер, но и такъв, който може да открие признаци на болестта, преди да настъпи когнитивно увреждане", казва биоинженерът Валери Дагет от UW.

"Това е важно за здравето на хората и за всички изследвания на това как токсичните олигомери на амилоид бета продължават да нанасят щети. Това, което показваме тук, е, че SOBA може да бъде основата на такъв тест." /БГНЕС