Добромир Живков: Нито ГЕРБ, нито ДПС ще отстъпят от влиянието си в съдебната система

Добромир Живков, снимка: БГНЕС

Добромир Живков, снимка: БГНЕС

"Нито ГЕРБ, нито ДПС, са склонни да отстъпят от влиянието си в съдебната система. Те се опитват да напипват някакви нови механизми, през които да трансформират тази власт", коментира пред Euronews Bulgaria управителят на социологическа агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков.

Думите му са по повод избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски в парламентарната комисия за промени в Конституцията и напрежението в НС, както и турбуленциите около ВСС и дебата за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"ДПС винаги се стремят да максимизират за себе си ситуацията. Очевидно има трудно постигнат баланс, заложени са на карта, както авторитетът на ГЕРБ, така и на ПП-ДБ. Движението влиза рязко в тази конфигурация, заявявайки ясно своите интереси", смята той.

Според него са „очевидни целите Делян Пеевски да бъде представен в една различна светлина от тази, която е през последните 10 г.“.

"Не можем да очакваме пътят на този кабинет да бъде лек в Народното събрание и всички решения да бъдат вземани единодушно от водещите политически сили чрез техните депутати. В интерес на ГЕРБ е да поддържат това правителство", каза още социологът.

По думите му едно от най-големите предизвикателства пред новите управляващи е „България най-накрая да започне да преодолява този голям проблем, свързан с корупция и работата на съдебната власт“.