Доц. Киселова: Напрежението между президента и изпълнителна власт ще се засилва

Наталия Киселова

Наталия Киселова

"Според мен е редно вицепремиерите да бъдат поне двама, защото в чл. 108, ал 1, Конституцията говори за заместник министър-председатели, откъдето правя извода, че трябва да са повече от един", коментира специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя нарече това "несъответствие" с Конституцията и посочи, че депутатите могат да поискат тази част от решението на парламента – структурата на Министерския съвет, да бъде оспорена в Конституционния съд.

"Ротацията не може да бъде договорена правно. Ако приемем, че е необходимо премиерите да се сменят, то тогава е необходимо министър-председателят да подаде оставката на правителство и да се премине през процедурата за формиране на правителство, тоест отново да се връчи мандат на първата по численост парламентарна група", обясни тя.

По думите на доц. Киселова е възможно Делян Пеевски да бъде номиниран за председател на правната комисия, което ще бъде "сериозно изпитание" за новото мнозинство.

"ДПС още миналата година представиха неофициално свой проект за промени в Конституцията и можем да кажем, че от формална гледна точка те са готови още преди всички останали. С това ДПС показва, че не се страхуват да влязат в открит сблъсък с ПП-ДБ и ГЕРБ и имат кураж да участват в дебат. Господин Пеевски по този начин влиза като централен нападател в тази игра", коментира тя.

"Министрите от новия кабинет ще направят ревизия на действията на своите предшественици", смята доц. Киселова и прогнозира засилващо се напрежение между изпълнителна власт и президента.