Доц. Петър Чолаков: Въпросът е какво са получили ДПС в тази сделка с ГЕРБ и ПП-ДБ

ДПС ще бъдат компенсирани за отстраняването на главния прокурор.

Петър Чолаков

Петър Чолаков

 


"Трудно е да се правят прогнози за живота на новото правителство, защото ситуацията е изключително динамична", каза пред "Фокус" доц. Петър Чолаков – социолог от Института по философия и социология на БАН и политолог.

"Всеки ден имаме бомби, всеки ден имаме обрати. Според мен ще се опитат поне до местните избори, до този хоризонт, да бъдат заедно и това правителство да продължи да работи поне дотогава, т.е. поне да се проведат при него местните избори“.

"Всичко е въпрос не толкова на математика, колкото на интереси", каза още политологът доц. Петър Чолаков.

"Няма вечни приятели и вечни врагове, а всичко е въпрос на политически интереси. Човек може да си следва интересите и в политиката, но когато стане ясно за всички, че нарушава принципите и ценностите, които в продължение на години е пропагандирал, че защитава, тогава има сериозен проблем. В конкретната политическа ситуация това се отнася за ПП и ДБ, пък и за ГЕРБ", смята той.

"За първи път от години имаме ясно осветляване на участието на ДПС като подкрепа за едно правителство. За мен те имат някакво участие в сделката за формирането на това правителство", смята още доц. Петър Чолаков.

Той изрази още мнение, че ДПС ще бъдат компенсирани за отстраняването на главния прокурор: "Въпросът е какво са получили в тази сделка с ГЕРБ и ПП-ДБ.“

Според доц. Петър Чолаков в този кабинет има както експерти, така има и ярки политически фигури, такива като Асен Василев – един от лидерите на ПП.

"Това е в изгода на ГЕРБ такава ярка партийна фигура да бъде в правителството, защото те винаги могат да препишат много лесно отговорността за провала на този кабинет на хора, като Асен Василев, защото финансовият министър е вторият по важност министър в правителството след министър-председателя. Това е правителство, което е реализирано с втория мандат на ПП-ДБ, така че отново въпросната политическа отговорност и бремето на политическата отговорност ще тежи на техните плещи,“  заключи доц. Чолаков.