Доц. Сергей Стршнюк: Русия използва практиките от гладомора във войната в Украйна (видео)

Сергей Стршнюк

Сергей Стршнюк

В днешното си издание предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" припомня трите Голодомора, на които русия подлага Украйна след болшевишката революция от 1917 г. : през 1921,1932-1933, и през 1947 г. Особено смъртоносен е Голодомора от 1932-1933, вследствие на който от глад умират над 4 милиона "разкулачени украински селяни", съпротивляващи се на опитите на болшевишкия режим да отнеме земята и реколтата им. В началото на 30-те години на територията на Украйна са регистрирани над 4000 протести и въстания, в които са участвали най-малко 1 милион и 200 000 души, споделя мрачната статистика историкът. Всяка минута от глад умирали 17 украинци, всеки час - 1000, всеки ден - 25 000. От глад умирали дори кравите, но хората не можели да ядат месото, защото то било натравяно от органите на реда, които напоявали останките от животните с криолин.

Тези ужасяващи подробности разкри в разговор с водещия Калин Манолов историкът от Харковския държавен университет доц. Сергей Страшнюк. Според доц. Страшнюк, Голодоморът е директен резултат от политиките на колективизация и държавен терор, наложени от сталинския режим. Целта му е да унищожи бунтуващото се украинско селячество, приемано от съветския режим като класов враг. По тази причина някои историци наричат Голодомора не геноцид, а социоцид.

"Голодоморът силно повлия върху историческата памет на Украйна и  националната й идентичност" - категоричен е доц. Страшнюк. "Това е най-значимата национална трагедия в украинската история, но тя  дава урок и на целия свят - че ако едно трагично минало не е осмислено, а причиненото зло - ненаказано, то след време се връща. Голодоморът е и символ какво се случва при отсъствие на собствена държавност и армия, особено със съсед като русия. "Това аз наричам "проклятието на географията", с горчивина констатира гостът.

Водещият и неговият събеседник правят връзка и между историческите събития и настоящата руско-украинска война. русия повтаря старите практики на СССР на репресия и геноцид. Тя разрушава енергийната и социална инфраструктура на страната в опит да унищожи стотици хиляди украинци с лишения и глад. Отново използва и зърното като оръжие - през юли русия излезе от така наречена "зърнена сделка", блокира и бомбардира с ракети и Шахеди украинските пристанища в Черно море и на р. Дунав, за да предизвика повишаване на международните цени на зърното и миграция на гладуващи жители на страните "от дълбокия африкански юг", към Европа.  

Но войната дава и нов шанс на украинците, твърди доц. Страшнюк. Шансът да преодолеят комплекса си на жертва, защото украинското общество след Голодомора е тотално русифицирано, пост-геноцидно, травмирано. Най-малко три поколения живяха със спомена и последиците от Голодомора 1932-1933 г." 

По-нататък в предаването гостът наблегна и върху значението на историческата памет и необходимостта от осмисляне и предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Страшнюк можете да гледате: