Доц. Светослав Живков: Радев консумира неспособността на партиите да управляват, те го превръщат във властораздавач

Светослав Живков

Светослав Живков

Говори се открито за импийчмънт на Румен Радев. Но реално той не нарушава буквата на Конституцията, но нарушава духа на парламентаризма. Радев и служебното му правителство не трябва да се занимават с чистки, изчегъртване или с купуване на самолети. Това му поведение компрометира българската демокрация. Това изтъкна в „оПозиция“ с Горан Благоев доцент Светослав Живков, преподавател в Софийския университет. Той припомни, че тези, които днес атакуват Радев и са му критици, го доведоха на власт за втори мандат и носят вина за сегашната ситуация. 

Проблемът с Радев е, че партиите не могат да се разберат да съставят работещо правителство и така президентът се превръща във властораздавач. Ако партиите могат да създадат стабилен кабинет за 4 години, ние няма да имаме никакъв проблем с него. Силата му е в такива кризисни ситуации. Радев не може да бъде виновен или най-виновен, той консумира неспособността на партиите да излъчат мнозинство и да наложат стабилност, допълни анализа си историкът. Според него Радев днес е най-стабилният политически играч, защото партиите са нестабилни. И така той се превръща в спасител за много българи. За това преди да говорим за импийчмънт на Радев трябва да видим как да постигнем разбирателство и стабилно управление. Сегашната ситуация напомня много на времето от преврата през1934 година. Хората посрещат преврат с облекчение, защото са били отвратени от партиите и няма съпротива на случващите се промени. Вървим по тези стъпки, не искам да внушавам, че идва преврат, защото сега   сме в ЕС и НАТО и те са гаранция за нашата демокрация, изтъкна още доц. Живков.

Чуйте какво още казва изследователя за историческия опит от Третото българско царство, за ролята на президента, политиките на ГЕРБ и другите партии: