Една снимка разтърси Балкана – на Шипка всичко е спокойно, щом Радев е до Митрофанова и Шаренкова

Една любопитна снимка от вчерашните тържества на  чутовния връх Шипка разтърси социалните мрежи. Демонстративно тя бе публикувана от видната русофилка, социалистка и библиотекарка проф. Светлана Шаренкова. В подножието на самия паметник президентът Румен Радев демонстративно се е снимал с г-жа Шаренкова и още една знакова персона – посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Шаренкова е комбинирала фотографията с многозначителния текст „На Шипка всичко е спокойно“, гарниран с българското и руското знаме. Историческата памет сочи, че в ежедневния рапорт на командващия Шипченската позиция генерал Радецки  е била включена фразата „На Шипка всичко е спокойно!“ Но днес Шаренкова я използва като кодово послание, че в компанията на русофили и Кремъл българската държавност е стабилна.

Държавният глава дава ясен знак, че продължава напред подкрепян от русофили и московци. Всъщност тази политика той неотклонно демонстрира от самото начало от номинирането му за важния пост от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников. Показателно е, че в словото си президентът отново отдаде почит само на руските войни и забрави за подвига на украинци, финландци, поляци, румънци и най-вече на българските опълченци. Отсъстваха и дипломатическите представители на съответните държави, както и снимки с наследници на опълченци.

Сигналите, които излъчи държавният глава от Шипка отново са в посока на разделение на нацията, политика, която той преследва през целия си мандат.