Георги Киряков: ДПС няма място в този формат на мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ

Георги Киряков

Георги Киряков

"България не трябва да се въоръжава с различна от западната военна техника", заяви пред БНР политологът Георги Киряков.

"Когато БСП говори за зависимост от чужди интереси, да си спомни за зависимостта преди 89 година. Тогава се оправдаваше необходимостта България да бъде въоръжавана със съветско оръжие. Днешният дебат е полезен, защото могат да се чуят различни аргументи. Преди 89 г. такива не се изразяваха. Важно е да се отбележи последователната политика по новото въоръжаване на българската армия. Изказванията на БСП и "Възраждане"  са доста популистки, смята политологът.

"Въпросът е искаме ли въобще въоръжаване на българската армия и какво ще донесе това за сигурността на страната. Този вот няма как да мине в този му вид и с тези аргументи. Въпрос на разум е управляващите да сключат коалиционно споразумение, отбеляза Георги Киряков. 

"Управляващото мнозинство трябва да се нарича коалиция, а не по всякакъв друг начин. Надявам се всички пререкания, които се оформят около разпределението на финансовия ресурс, да не са с цел всеки да се опитва да постигне различно разпределение, което да облагодетелства една или друга група. Не мога да разбера това инатене от страна на ПП-ДБ за отмяна на дерогацията", заяви Георги Киряков. 

"Лукойл" не сътрудничи на българската държава в спазването на санкциите, наложени от Европа на руски петролни производители. Има нещо недоизказано и това създава впечатление, че се върши нещо задкулисно, но няма логични аргументи за запазване на дерогацията".

"ДПС няма място в този формат на мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ, убеден е политологът.  Имаше място единствено в конституционната реформа, която е стопирана, но ДПС продължава да участва в определянето на политическия дневния ред на държавата".

Георги Киряков  прогнозира, че до месец март сглобката ще продължи да бъде крепена.

"Вероятно ще се стигне до момента, в който трябва да настъпи ротацията. Тогава ще трябва да се предоговаря разпределението на властови ресурс".