Харалан Александров: На въпроса кой ще управлява - Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова

Харалан Александров

Харалан Александров

"Процесите на прегрупиране са факт, живяхме във времена на доминация на ГЕРБ, опозицията не беше в добра кондиция, необходимостта от присъствие на несъгласни почти изсмука президента Радев и той влезе в тази роля. Нинова дава всички изгледи да поеме силна опозиционна роля, което ще даде основание на президента да се прибере. Сега Радев е освободен от необходимостта да бъде лидер на опозиционното мнение. В конфликта кой ще управлява Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова", заяви пред Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров. 

"Христо Иванов има изключително важна роля - може да осигури представителство на прогресистката либерална класа", смята той.

"Когато критерият за обективност е дали подкрепяш позицията на произнасящият се, това се нарича тоталитарно състояние на ума, където не е допустима друга гледна точка. Лагерите се противопоставят един срещу друг и ако се опитваш да имаш балансирана гледна точка и двете страни те нападат", каза още Гарелов. 

"Всеки, който се има за демократ трябва да спре да казва на другите какво да прави. Най-бързият и добър начин да докажеш, че си герой е да имаш враг. В момента, в който не сработва тази схема, се търси следващ враг. Човек, който провокира мисленето на публиката, а не този, с който всички са съгласни, той е добър анализатор. Трябва повече мисъл и отговорност към демократичните ценности", коментира политологът Татяна Буруджиева.

"Нямаше нито един президент до този момент, който да не влезе в конфликт с изпълнителната власт, всеки влизаше. Президентът съвсем не е без власт, както се говори, изпълнителната власт е лишена от възможност да претендира за доверие, като няма мажоритарен вот", добави тя.

"В момента е много хейтърска ситуацията, каквото и да кажат, се намират групи, които да критикуват. Има псевдоусещане за пълна свобода, която е в рамките на свободия, няма уважение на достойнството на другия. Всеки смята, че може да пише и коментира всичко, познава или не", завърши Буруджиева.