Христо Христов стартира поредицата „Добрата ДС“ (по Васил Терзиев)

Васил Терзиев с лидерите на подкрепящите го партии и движения

Васил Терзиев с лидерите на подкрепящите го партии и движения

 Издателят на сайта  desebg.com стартира поредица, озаглавена  Добрата ДС (по Васил Терзиев).

Разследващият журналист, фокусирал през последните години вниманието си върху изследване и осветяване на бившата тоталитарна репресивна служба е провокиран от неадекватните изявления на Васил Терзиев, кандидат на БП-ДБ за кмет на София.

„Това, което се видя е всъщност колко много има да говорим по тази тема [за Държавна сигурност], за да имат хората по-добро разбиране какви са тези служби, кой какво е правил, че не всички са били еднакви, не всяка една структура е била мракобесна и не се е занимавала с доносничество, с мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. И че много от тези хора, които са работили в тези структури, като моите родители… Всъщност всяка една нормална държава от Бангладеш до Буренди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин.“
Думите са изречени публично от Терзиев случайно или не точно на 10 септември 2023 г. – денят, който през време на тоталитарния комунистическия режим е празник на Държавна сигурност и народната милиция. С това наследникът на комунистическо-десарския род ясно показа, че оценката му за репресивния апарат на БКП е същата като тази, която през целия преход различни представители на Държавна сигурност се опитват да нормализират.

Документалната поредица „Добрата ДС“ (по Васил Терзиев) ще представи структурата на Държавна сигурност, нейните методи и роля по време на комунистическия режим (1944-1990). За да може читателите да се запознаят с документалните факти и сами да преценят дали България тогава е била като нормалните държави „от Бангладеш до Бурунди и най-развитите“, както е убеден Васил Терзиев и дали тогавашните „специални служби“ са се грижили „за интереса на държавата“, както той твърди.
Поредицата е адресирана и до лидерите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, които премълчаха признанието на Васил Терзиев, очевидно съгласявайки се с него. Те вече показаха, че издигайки неговата кандидатура погазват всички демократични ценности, за които българското общество се бори сред рухването на тоталитарния комунистически режим и работят за възпроизвеждането във властта на наследници на репресивната машина на БКП. В първа част от поредицата е представена синтезирана история на „добрата“ Държавна сигурност (по Васил Терзиев).
Втора част е посветена Първо главно управление, което е разузнаване по съветски образец, а третата част разкрива  мокрите поръчки на Първо главно управление на Държавна сигурност.
Гражданите на София имат право на информиран избор.