Институционалният абсурд от действията на МВР и Министерство на електронното управление е шокиращ

Авторът

Авторът

Проф. Илин Савов, експерт по кибер сигурност

Последните няколко дни ставаме свидетели на нещо парадоксално. От МВР и Министерство на електронното управление (МЕУ) ни убеждават, че процесите на управление са на най-високо технологично и професионално ниво, а решенията на проблемите просто ги няма. Съществуващият институционален абсурд е шокиращ, а именно:
- От Министерство на вътрешните работи ни убеждават, че работата е перфектна, но съществуват съществени пропуски и недостатъци в обучението и подготовката на полицейски служители (интервюта на ръководители на МВР по националните телевизии). Точно в тази връзка се награждават взаимно началници и подчинени в МВР и Акдемията на МВР (добър пример). Обаждат ми се служители, които се обучават в Академията на МВР с думите “чувстваме се омерзени, че министърът накара Ректора на АМВР да го награждава (при съществуваща йерархична подчиненост)”.

- Днес заместник-министър на Министерство на електронното управление напоително и изключително некомпетентно убеждава цялото общество, че изпълняват “амбициозна програма от гледна точка на дигиталната трансформация на институциите и намаляване на административната тежест на гражданите и на бизнеса”. В тези думи има токова голяма доза неосъществими цели, поради абсурдните решения, които се взимат в МЕУ в последните месеци.

- С интерес изслушах интервюто на заместник-министъра на електронното управление г-н Валентин Мундров, в което на въпроса за това дали са реални опасенията на експерти и граждани за злоупотреби от електронното известяване за глоби от КАТ чрез SMS и Viber съобщения, той обясни, че няма такива и това е лесно проверимо. Проверката, по негови думи, е чрез кликане върху линка, изпратен в съобщението. Да споделя на г-н министъра, че като кликнеш и си споделил данните никой няма да ти ги върне, ако са извлечени от кибер престъпници. Освен това, г-н Мундров посочва, че щом гербът на България фигурира някъде в съобщението, можем да сме спокойни, че съобщението е изпратено от Министерството на електронното управление. Този коментар е тъжен, защото е видно, че “специалиста” в интервюто трябва да премине основен курс на тема “Същност на киберпрестъпленията”. Предлагам на експерта да ограничи появите си по телевизиите, защото не е длъжно обществото да става свидетел на некомпетентност в огромни размери.
 Управлението на процеси, свързани с кибер средата, защита на населението и използването на инструменти за попълването на бюджета на държавата се осъществява с доказан опит, знания, управленски капацитет и да бъдеш пример за състава. Безличността и неправилните решения са в ущърб за цялата нация. МВР и МЕУ е желателно в бърз порядък да създадат качествено управление на процесите в името на държавата.