Иван Христанов: Няма да ни пуснат в Шенген, докато имаме ГКПП, дадено под наем

Иван Христанов

Иван ХристановЯсно ни е казано още през 2013 г. от тогава холандския посланик в България, че България няма да бъде приета в Шенген, докато имаме на практика ГКПП като "Капитан Андреево", дадено под наем. Това каза по БНТ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Ние имаме за задача да разбием корупционните схеми на ГКПП-то и да гарантираме, че дори и нас да ни няма, там няма да има корупция, добави той. 

"Нямаме намерение да седнем да преговаряме и да оставим нещата там да текат както досега", каза той. 

Допреди две седмици според него все още се водели такива преговори, но при оттеглянето на ИТН от коалицията тези разговори спрели.

Имаме колективно затваряне на очите при сключването на договора за отдаване под наем на контрола над това ГКПП. В момента държавата носи пробите от ветеринарния контрол в столицата, но за да се обзаведе истинска лаборатория трябват време и пари. Ако някой възстанови частна лаборатория на границата занапред, това със сигурност ще е свързано с корупционна обвързаност, каза Христанов. 

"Капитан Андреево" е една от основните причини за свалянето на правителството, защото "Капитан Андреево" даде ясно да се разбере на задкулисните кръгове, че правителството не е диалогично с тях, властта за нас не е самоцел, а инструмент. Имаше заплахи и опити за подкупи, когато се оттегли "Има такъв народ" усилията в тази посока спряха", заяви Иван Христанов.